Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekogroszek i miał (węgiel brunatny) z CZECH


ciapek33

Recommended Posts

Palę od niedawna(2 dni) ,tzn najpierw naładowłam podajnik polskim a później czeskim.Polski palił się elegencko a gdy doszło do czeskiego,zaczęły się problemy.Kielich palił się tylko na obrzeżach aż w końcu zgasł.

Szybko pożyczyliśmy polski i jest ok.

Może ten czeski rzeczywiście jest mokry bo kupiliśmy go na składzie bez zadaszenia,polski mamy z piwnicy suchy.

Albo trzeba zmienić ustawienia dal czeskiego :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Witam,

czytam wszystkie fora na temat czeskiego węgla. Osobiście handluje tym ekogroszkiem i palę w piecu z podajnikiem ślimakowym 25kw ogrzewam 240 mkw wysokie mieszkania 2,7 jedno nawet 3,2. i spalam 7,5 tony przez cały rok. Przede wszystkim należy ustawić piec na 21 podawanie i 45 przerwa w czasie postoju zwiększyć dawkę na co 8 minut podanie jednej dawki. Przymknąć dopływ powietrza ponieważ za szybko się wypala i podczas wiatrów wygaśnie na palniku i piec potrafi przesypać eko do popielnik i wygaśnie. Następnie piec czyszczę dwa razy do roku KANAŁY i nie osadza się tam sadza tylko siwy pył. Rzeczywiście brudzi w samym palenisku należy raz na trzy dni zdrapać ze ścian osmolenie. Piec mam ustawiony nawet 57 stopni i daje radę. Mam dużo klientów, którzy są zadowoleni kupują eko porównywali z innymi i wrócili do mnie ja sprzedaję workowany po 25kg za 500zł brutto z odbiorem osobistym za transport kasuję dodatkowo. Jakby co proszę pytać mam mało czasu więc mogę odpowiadać najprawdopodobniej raz na tydzień. A i jakby co to węgiel zawsze z kopalni przyjeżdża suchy jak macie mokry należy podziękować składom opałowym. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Właśnie zgasł mi piec, bo czeski ekogroszek zawilgł od parszywej pogody, a i komin pewnie już jest "zaleziony". Nie mogę nawet 52 st. na piecu osiągnąć. Dmuchawa idzie cały czas i nic. Cały piec wyczyszczony.... Ten węgiel to jakiś dramat. Niech sobie sami Czesi nim palą. Mam polski z Piasta i nim dokończę sezon, a od czeskiego niech mnie Bóg uchroni na przyszłość. Spala się go 2 x więcej - dokładnie, nie mówiąc o tym, że jest dużo więcej przy nim roboty, a kupiłam go za 130 zł taniej na tonie niż polski z Piasta. Dodatkowo to jak widać żaden interes - nie polecam nikomu - nawet wrogowi.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Paliłem czeskim eko od czerwca do wystąpienia mrozów. Latem grzałem wodę, od września właczona pompa CO. Latem na jednym podajniku ( 120-130 kg) około trzy tygodnie ciepła woda na okrągło ( 7 osób). Popiołu nie za wiele, czyszczenie pieca co jeden zasobnik, więcej sadzuje. Trochę problemów na początku z ustawieniem. Najważniejsze to dmuchawa. Mało powietrza trzeba ustawić, musi się palić tak jak ognisko ( płomieniem) nie może fuczeć tak jak ja to określam. Trochę więcej powietrza i zgaśnie po jakimś czasie. Na lato i na przymrozki polecam, na mrozach problem z uzyskaniem utrzymaniem temperatury. Zostało mi jeszcze 16 worków jak się trochę ociepli przechodzę na czeski. Można teraz kupić za około 370 pln z dowozem do domu. Będę zamawiał cały zestaw luzem. Obecnie palę czarnym. Jakby ktoś był chętny z okolic Grodkowa mogę odsprzedać od 12 do 15 ton bo 25 to dla mnie za dużo. Po cenie zakupu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
sądząc po wypowiedziach to wydaje mi sie że większość pisze na zamówienie polskich kopalni, może 15% pisze prawde, owszem brunatny musi być suchszy od kamiennego spalanie może ciut wyższe kwestia ustawienia pieca , ale ludzie ja tym czasami pale i naprawde nie jest źle, jeśli ktoś liczy wygode to węgiel kamienny lub gas jesli ktos che tanio palić ,ma czas na częste dokładanie to jest to dla niego, ja mówie spróbuj 5 worków a sam zobaczysz, dla jednych będzie to udręka dla drugich może okazać się zbawieniem finansowym, są różne materiały do palenia próbował ktoś kiedyś palić brykietem torfowym, torfem palono jeszcze 40 lat temu w holandii i nikt nie narzekał że się wiecej troche paliło bo było to tanie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

zakupiłem 4 tony tego czekiego ekogroszku. Co mogę w chwili obecnej o nim powiedziec.

 

- wegiel musi by suchy inaczej masakra.

- u mnie popiołu nie jest ani więcej ani mniej - z jednego zasobnika około 100KG pozostaje wiaderko popiołu. - zeszłej zimy paliłem ekoretem i troche retopalem. W sumie 4 tony zeszło - Pewnie było by znacznie mniej ale jak to na początku z piecem miałem mase problemów.

- Zuzycie - jest nieznacznie większe - są to moje pierwsze obserwacjie - w chwili obecnej grzeje ciepłą wodę i podłógówka. Zobaczymy jak to będzie wyglądac jak się pojawią mrozy.

- Mysle ze mimo wszystko się opłaca - aczkolwiek teze potwierdze (albo i nie) po sezonie zimowym.

 

Pozdrawiam

 

Obserwacje konca sezonu grzewczego.

 

4 tony zakupione na okres zimowy skonczyły sie w okolicach 15 lutego -

 

Nie wiem czy to była kwestia ustawienia pieca ale miałem straszne problemy z dojsciem do zadanej temperatury podczas siarczystych mrozów. (mysle ze mała kalorycznośc dała o sobie znać).

 

Spalanie przy temperaturach ujemnych wzrosło dośc znacznie. wiec wizyty w kotłowni znacznie częsciej

 

Popiołu jest wiecej (generalnei to nie popiół tylko takie grudy spalonego węgla).

 

Zaplaciłem za węgiel coś około 440 zł za tone wiec tak czy siak zima nie była droga (teraz grzeje gazem i az sie boje o rachunki - bo bądz co bądz mrozy trzymają).

 

Generalnie nastepnej zimy nei wiem co wybiore - gdyby nie te problemu przy siarczystych mrozach to chyba bym sie nie zastanawial i kupił czeski a tak.......

 

z drugiej strony nei wiadomo jak zmieni sie cena tego czeskiego ekogroszku.

 

Pzd.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

obecnie pale czeskim eko - mam piec ogniwo eko z biecza z sterownikiem ecoal

najpierw palilem naszym kamiennym, a jak sie skonczyl dosypalem czeskiego

 

sterownik sam automatycznie zmienil parametry pracy - ale widac ze chwile to trwalo bo popiol nie byl idealny

od 2 dnia spalanie do idealnego czystego popiolu, idzie go troche wiecej niz kamiennego i piec potrzebuje wiecej czasu na dojscie do zadanej temp

w duze mrozy moze byc problem ale na wiosna/lato/jesien idealne sprawa

 

tylko w zimie bede palil naszym kamiennym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

obecnie pale czeskim eko - mam piec ogniwo eko z biecza z sterownikiem ecoal

najpierw palilem naszym kamiennym, a jak sie skonczyl dosypalem czeskiego

 

sterownik sam automatycznie zmienil parametry pracy - ale widac ze chwile to trwalo bo popiol nie byl idealny

od 2 dnia spalanie do idealnego czystego popiolu, idzie go troche wiecej niz kamiennego i piec potrzebuje wiecej czasu na dojscie do zadanej temp

w duze mrozy moze byc problem ale na wiosna/lato/jesien idealne sprawa

 

tylko w zimie bede palil naszym kamiennym[/quot

 

Zgadzam się z tą opinią po swoich doświadczeniach z tym węglem. Jak kupicie u porządnego dostawcy to węgiel jest suchutki i czyściutki, żadnego miału, taki powinien być.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Ja też kupiłam na próbę eko groszek z czech, mam ogromny problem, gdyż zagasza mi piec. Nieche się palić. Ja jestem z okolic Grodkowa i posiadam piec Ogniwo, tylko, że w moim wypadku piec nie ustawia sobie sam parametrów. Czy ktoś mogółby mi pomóc, tzn. chodzi mi o ustawienie parametrów pieca. Będę wdzięczna.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też kupiłam na próbę eko groszek z czech, mam ogromny problem, gdyż zagasza mi piec. Nieche się palić. Ja jestem z okolic Grodkowa i posiadam piec Ogniwo, tylko, że w moim wypadku piec nie ustawia sobie sam parametrów. Czy ktoś mogółby mi pomóc, tzn. chodzi mi o ustawienie parametrów pieca. Będę wdzięczna.

 

Wysłałem numer telefonu na priva, zadzwoń to coś zaradzimy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jak jest z tym groszkiem.

Ma mniejszą kaloryczność to fakt, ale czy poważne problemy z paleniem wielu ludzi wynikają z jego fatalnych parametrów czy może wynikają z konieczności przeprogramowania sterownika i dostrojenia do niższej kaloryczności.

Zastanawiam się mocno bo latem chcę się zaopatrzyć na następny sezon i cena kusi, ale Wasze opinie są bardzo różne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co do miału to puściłem w komin przemysłowo w ostatnich 4 latach 6000 ton. Paliłem polskim, czeskim i rosyjskim. Rudy czeski miałem z 3 źródeł (jakich nie wiem, brałem przez pośrednika), badania jakości zamiast 23k było 16-18k. tańszy był o 50 zł, ale się nie opłacało. Aż się boję pomyśleć co jest w tej cenie z pierwszego posta. Porażka.

polski też zależy od ceny i uczciwości. Przy czym uczciwość to 80% sukcesu.

rosyjski miałem/mam/kończę w tym rok. Kupiłem niby 23k a jest 25k! Cudo!!! Cena jak za polski. Ciekawe czy będzie taki sam w tym roku? Mogę wam powiedzieć kto to sprzedaje ale od 100 ton jak kogoś interesuje. Najlepiej od 1200 ton pociągiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
Witam. Zgadaliśmy się z "kacper 1105" i chcemy kupić cały zestaw czeskiego eko. Może jest jeszcze ktoś chętny z okolic Grodkowa. Możemy odstąpić około 6 ton po cenie zakupu z transportem. Cena na dzisiaj około 380 pln, jak paliwo znowu podrożeje to pewnie sprzedający będą chcieli drożej. Planujemy zamówić pod koniec maja. Jak ktoś chętny to piszcie na priva.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 months później...
witam....w ubiegłym roku uruchomiłem piec na eko-groszek. W pierwszej kolejności kupiłem groszek z CZECH. Niestety nie chciał się palić i większość czasu spędzałem w kotłowni. Po przejściu na groszek z Polski wszystko było OK!!..... różnica ceny nie dawała mi spokoju więc postanowiłem pogrzebać w ustawieniach i w końcu udało się. Teraz groszek z czech pali się o wiele lepiej niż ten "nasz"; lepszy płomień, wiele mniej spieków. Najważniejsze, że od czasu kiedy wsypuję ten opał - mam spokój z zabezpieczeniami na retorcie Wagowo piec spala tyle samo groszku. W październiku 2010 r. wyszło mi 600 kg. przy domu jednopoziomowym o pow. 135 m2. :yes: Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo ten z Czech to jak to określają nieuczciwi handlowcy młody węgiel....

 

To eko z węgla brunatnego. Tutaj można popaść z zadowolenia po rozpacz, bo tak może różnić się kaloryczność.

Nie masz problemu z zawleczkami, bo eko z brunatnego jest bardziej miękki i zwyczajnie go ślimak zmieli. Gorzej jakby był jeszcze bardziej miękki, wówczas zaklinuje się, bo zostanie ściśnięty zamiast zmielony.

 

Ten tzw czeski jest dobry na okresy przejściowe tj jesien, wiosna, ale tez bardziej brudzi, kanały dymne szybciej zarastają.

 

Z polskiego ekogroszku nie miałbyś kłopotów z Retopalem, bo to też bardziej miękki węgiel, tyle,że już kamienny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....tyle , że jeżeli nie ma różnicy w spalaniu i brudzeniu pieca ( bo czy palę polskim kamiennym czy czeskim brunatnym to i tak czyszczę piec średnio raz na miesiąc.. ) ....a eko z placu bez workowania ma bardzo dużo kamieni , i o to głównie chodziło mi w zrywaniu zabezpieczeń.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...