Kristoferson 21.12.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Witam wszystkich!!!Przygotowuję się właśnie do wykonania fundamentów. Dom 130m2 + garaż, projekt Z10, nie podpiwniczony, strop drewniany. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz(przynajmniej narazie) IZOLACJA POZIOMA, problem polega na tym, że w moim domu jest 18 słupów żelbetowych, które łączą ławę fundamentową z wieńcem ścian.Pytanie brzmi: jak izolować miejsca styku ławy i bloczków, czy też bloczków i ścian właśnie w tych punktach? Czy stosować jakiś lepik w tych miejscach czy pape? Czy stosowanie jakiejkolwiek izolacji nie wpłynie negatywnie na wiązanie betonu w miejscu styku? Bo rozumię,że zastosowanie tylu słupów w moim projekcie wynika z tego, że mam strop drewniany, a nie wylewany, i mają one za zadanie wzmocnienie całej konstrukcji budunku. No chyba, że się myle to proszę o wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 21.12.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 U mnie jest 12 słupów.Ja ich nie izolowałem gdyż i tak zalewasz je betone co stanowi calizne.Mam lekko podgiętą pape na druty po kilka cm, ale w środku zbrojenia słupów nie mam żadnych izolacji.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristoferson 22.12.2008 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 No właśnie: wszystko po zabetonowaniu stanowi jedną całość( ława łaczy się ze słupami i z więcem u góry). Nie boisz się, że to wszysto będzie ciągło wilgoć? Czy masz może zaizolowane ławy ze wszystkich stron(boki i dół też) i tym samym odciełeś ławe całkowicie od gruntu? Sorki, że tak drąże, ale jednak 18 słupów daje jakąś powierzchnie i nie chciałbym, żeby pojawiał się w tym miejscach za jakieś czas wykwity czy tym podobne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 22.12.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Nie widziałem nigdzie by izolowano słupy i wszystko jest dobrze.U siebie mam tylko jeden filar i bez izolacji, choć poziom wód gruntowych wysoki to on jest suchy.Myślę, że miękka izolacja zmieniła by układ pracy słupa (przegub) oraz co gorsza naraziła zbrojenie w tym miejscu na korozję i zerwanie, dlatego nie daje się tego.Wbrew pozorom dobrze wykonany beton jest wodoszczelny, inaczej zbrojenie by korodowało i rozsadzało go. Jak się bardzo martwisz to możesz przy zalewaniu zrobić warstwę z uszlachetniaczami wodoszczelnymi.Ważne żeby beton maiał odpowiednie proporcje i dobrze go zagęścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 22.12.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 prawdziwy beton już B20 praktycznie jest wodoszczelny. Dodatkowo można dopłacić do stopnia wodoszczelności np. W8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 22.12.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 No właśnie: wszystko po zabetonowaniu stanowi jedną całość( ława łaczy się ze słupami i z więcem u góry). Nie boisz się, że to wszysto będzie ciągło wilgoć? Czy masz może zaizolowane ławy ze wszystkich stron(boki i dół też) i tym samym odciełeś ławe całkowicie od gruntu? Sorki, że tak drąże, ale jednak 18 słupów daje jakąś powierzchnie i nie chciałbym, żeby pojawiał się w tym miejscach za jakieś czas wykwity czy tym podobne rzeczy. Ławy mam zaizolowane z każdej stromy, są szerokości 50 cm więc na wierzch (5cm chudziaka B-20 pod ławami) rozwinąłem specjalną folie szerokości 60 cm do ilozacji tak że po 5 cm jest zagięta a na wierzch i boki mam pape szerokości 1 m więc ławy sa całe zaizolowane, ale słupy wychodzą już z ław i tak w środku nie ma izolacji, beton mam wszędzie B-20, i on sam trzyma szczelność, w wszystko i tak jest zaizolowane z zewnątrz izolacją jak i folią. Nie masz sie co martwić. Mam strop grubości 13 cm i już kilkanaście opadów deszczu i ani kropla przez niego nie przeleciała, nie ma szans żeby było to przyczyną późniejszej wilgoci, słupy jakie masz niech lepiej stanowią calizne, będą spełniać swoją funkcję tak jak trzeba. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.12.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 prawdziwy beton już B20 praktycznie jest wodoszczelny. Niezły bajer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristoferson 22.12.2008 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Ławy mam zaizolowane z każdej stromy, są szerokości 50 cm więc na wierzch (5cm chudziaka B-20 pod ławami) rozwinąłem specjalną folie szerokości 60 cm do ilozacji tak że po 5 cm jest zagięta a na wierzch i boki mam pape szerokości 1 m więc ławy sa całe zaizolowane, ale słupy wychodzą już z ław i tak w środku nie ma izolacji, beton mam wszędzie B-20, i on sam trzyma szczelność, w wszystko i tak jest zaizolowane z zewnątrz izolacją jak i folią. Tez właśnie nad tym myslałem, to jest chyba najlepsze wyjście . Dzięki za podpowiedzi, zobaczymy jak to w praktyce się sprawdzi:) Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 22.12.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 prawdziwy beton już B20 praktycznie jest wodoszczelny. Niezły bajer no niezły ! ! ! polecam jakąś fachową lekturę, albo specjalistyczne szkolenie np. z cemexu poparte paroletnią pracą w betoniarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.12.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 prawdziwy beton już B20 praktycznie jest wodoszczelny. Niezły bajer no niezły ! ! ! polecam jakąś fachową lekturę, albo specjalistyczne szkolenie np. z cemexu poparte paroletnią pracą w betoniarni Wystarczy mi A.M. Neville i paroletnia praca na budowie. Bajer i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts