Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulika-CO-obiegi-grzejniki-RATUNKU

Recommended Posts

Witajcie,

To mój pierwszy post tutaj, ale zaczynam się poważnie zastanawiać co się dzieje:

Mam świeży dom dwukondygnacyjny piec olejowy 24kW stoi na dole.

Wychodząca gorąca woda rozgałęzia się na dwa obiegi:

1) jeden obieg zasila dół, rozgałęziając się na dwie skrzynki: jedna ma podzielnik na 6 wiszących grzejników, druga to podzielnik podłogówek do 5 pomieszczeń (małych)

2) drugi obieg idzie na górę, gdzie w garderobie jest skrzynka, która puszcza wodę na 6 grzejników na górze.

PROBLEM:

jak wszystkie grzejniki w domu rozkręcę na głowicach na maxa - góra grzeje bardzo mocno, a dół wogóle.

Jak poskręcam na grzejnikach z 5 na 2,5 to zaczynają na dole grzać grzejniki, zaczynają bo są gorące do połowy....

Teraz jak byłem i włączyłem też tą podłogówkę na dole to też te dolne grzejniki słabiej zaczęły sobie radzić... nie wiem co robić... piec grzeje bardzo mocno. Ostatnio była taka sytuacja, ze na górze zrobiła się sauna że trzeba było uciekać, a na dole zimno... jak to wyregulować? Czy są jakieś urządzenia, które to regulują???

Proszę o pomoc i z góry serdecznie dziękuję.

Piotrek

Trzeba poskręcać te grzejniki które grzeją lepiej, żeby wyrównać prędkości przepływu.

A robisz to tak: odkręcasz na wszystkich grzejnikach głowice termostatyczne ma max. Przy grzejnikach jak masz głowice termostatyczne na zasilaniu, to powinieneś mieć na powrocie też zaworki. Odkręcasz zasklepkę na tych zaworach i tam będzie śrubka regulacyjna najprawdopodobniej na inbus i wkręcasz ja żeby ograniczyć przepływ wody. Kryzując lepiej grzejące grzejniki spowodujesz że te słabej grzejące zaczną Ci lepiej grzać. Woda będzie zawsze krążyć lepiej tam gdzie jest najmniejszy opór dlatego trzeba tak wyregulować grzejniki żeby wszędzie opory przepływu były w miarę zbliżone.

Jeśli masz grzejniki dolnozasilane to kryzowanie jest pod głowicą. Trzeba ją zdjąć i tam jest taka nakrętka/pierścień( w zależności od producenta) i np 7(6) oznacza pełny przepływ(N też w Danfossie) a 1 minimalny.

To samo przy zaworach termostatycznych (chyba, że to te najtańsze bez kryzowania, wtedy jak pisze Blady).

Skrol umiesz dokładnie czytać? Napisałem koledze przystępnie jak kryzować grzejniki. No chyba że kryzowanie na zworach odcinając powrotnych grzejników to nie kryzowanie. Najpierw jak ma chęci niech się sam pobawi a nie od razu biegnie po instalatora.

Ale poco od razu takie słowa ? :)

Samo kryzowanie może nie wiele dać.... jeżeli człowiek ma wszystko na jednej pompie to kryzowanie po pewnym czasie spowoduje uszkodzenie pompy.