Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kąt dachu...

Recommended Posts

Wd projektu kąt nachylenia dachu wynosi 45 stopni, czyli między krokwiami jest kąt 90 stopni

Do ilu moge zmniejszyć kąt nachylenia dachu, czyli zwiększyć kąt między krokwiami. Jest jakaś tolerancja??

Nie chce mocno zmieniać, ale troche podniosłem ścianke kolankową więc zeby nie dzwigać srodkiem całego budynku mógłbym obniżyc kąt nachylenia dachu.

Czy tak można, bez zmian w projekcie??

autor buduje - nie planuje budowę, tak czy owak zmiany mają charakter jak opisano powyżej.

Sporo osób na tym forum chwaliło sie, ze podnosili ścianki kolankowe. Poszukaj i zapytaj jak z tego wybrnęli.

Ja wstrzymałbym się na pewno z nanoszeniem czegokolwiek w projekcie przez kierownika

Normalnie wybrneli. Podniesli i koniec. I liczą, że nikt nie przyjdzie tego mierzyć. Już było tutaj 1000 razy udowadniane, że KB nie może sobie aprobować wpisem do dziennika takich zmian.

Albo po Bożemu sie to powinno zrobić czyli cała procedura z rysunkami zastępczymi, projektantami etc. albo podnosić sciankę kolankową i nie bzagrać o tym w dzienniku.

autor buduje - nie planuje budowę, tak czy owak zmiany mają charakter jak opisano powyżej.

Sporo osób na tym forum chwaliło sie, ze podnosili ścianki kolankowe. Poszukaj i zapytaj jak z tego wybrnęli.

Ja wstrzymałbym się na pewno z nanoszeniem czegokolwiek w projekcie przez kierownika

Normalnie wybrneli. Podniesli i koniec. I liczą, że nikt nie przyjdzie tego mierzyć. Już było tutaj 1000 razy udowadniane, że KB nie może sobie aprobować wpisem do dziennika takich zmian.

Albo po Bożemu sie to powinno zrobić czyli cała procedura z rysunkami zastępczymi, projektantami etc. albo podnosić sciankę kolankową i nie bzagrać o tym w dzienniku.

mnie tego nie tłumacz...

edit: nie proponuję na forum nigdy rozwiazań, które mogą stać w sprzecznosci z prawem. Nie opisuję ich również.

a tak apropo wybieracie projekt i zmieniacie go? Pytam się po co?Po co podnosicie ścianki kolankowe ?

Po co ? Bo sa ludzie, którzy "nie widzą tego" co jest w projekcie. Dopiero jak powstanie ściana widza, że fajniej aby wejście było jednak z innej strony, stwierdzają, że 80 cm ścianki kolankowej to mało bo łozko chcieliby pod samą ścianą a wstając przypaskudzą głową w skos, zmieniają nagle plan i pod ściankę pchają wannę, stwierdzają, że taras mógłbybyć być większy bo stół na 10 osób tam nie wejdzie (a wiesz, że zmiana powierzchni tarasu także jest istotna?).

A zapytam na jakim etapie budowy jesteś ? Jak już skończyłeś i nie dokonałes jakiejkolwiek zmiany to moje gratulacje.

a tak apropo wybieracie projekt i zmieniacie go? Pytam się po co?Po co podnosicie ścianki kolankowe ?

Po co ? Bo sa ludzie, którzy "nie widzą tego" co jest w projekcie. Dopiero jak powstanie ściana widza, że fajniej aby wejście było jednak z innej strony, stwierdzają, że 80 cm ścianki kolankowej to mało bo E łozko chcieliby pod samą ścianą a wstając przypaskudzą głową w skos, zmieniają nagle plan i pod ściankę pchają wannę, stwierdzają, że taras mógłbybyć być większy bo stół na 10 osób tam nie wejdzie (a wiesz, że zmiana powierzchni tarasu także jest istotna?).

A zapytam na jakim etapie budowy jesteś ? Jak już skończyłeś i nie dokonałes jakiejkolwiek zmiany to moje gratulacje.

Nie widzą co jest w projekcie :) ,ciekawe :-? .Nie co bym się czepiał tych ścian kolankowych ale to że te domy po podwyższeniu takie jakieś nieforemne wychodzą ( stodułki).

A z doświadczenia na własnej skórze, sąsiad takie cudo właśnie zrobił, i niestety te trzy niby pustaczki wyżej ewidentnie bardziej przesłoniły mi moje pole widzenia pięknie wstawającego porannego słońca :evil:

Właśnie dom skończyłem i powiadam tobie że zmian, typu konstrukcyjnego nie dokonałem ( projekty męczylem chyba z rok), co innego malutkie przeróbki :D :D

Wszystko opada człowiekowi jak czyta takie wypowiedzi jak autorstwa mario 1976.Polacy to już nie tylko lekarze ale i architekci ikonstruktorzy

O co ci chodzi?

Czy o to, że to nieprawda, że ludzie wybierając projekt nie do końca wiedzą co biorą? Bo nie do końca potrafią sprecyzować swoje oczekiwania i potrzeby i niektóre zmieniają się/pojawiają się na etapie budowy?

Zgadzam się w tej kwestii z mario1976 i może dlatego nic mi nie opada...

:D

Może trzeba podejść do budowy i zmian inaczej.

Zobaczyć juz wybudowany swój wymarzony domek, obejrzeć pomieszczenia, popytać inwestora/ki.

Jak tak zrobiłem. Mam SSO i nic nie zmieniałem (poza przesunięciem o 50cm ścianki działowej). Gdybym nie zobaczył domku w rzeczywistości, to bym sie chyba juz z 10 razy pociął (fundament-czego takie małe, ścainy i strop-jakie to duże, itd). :D

Po co w takim razie projekt za min. 2 tys. Wystarczy słowny opis na kartce A5,na placu budowy nie murarze ,cieśle itp. tylko wróżki co czytają w myślach inwestorów.

Po pierwsze popadasz w skrajności, a po drugie odmawiasz ludziom prawa do popełniania błędów i zmiany decyzji.

Ty pewnie nigdy błędów nie popełniasz i jesteś stały w raz podjętych decyzjach dlatego nie rozumiesz, że tak czasem się zdarza.

Pozdrawiam życząc pogodnych i spokojnych Świąt.