Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kąt dachu...

Recommended Posts

Wszystko opada człowiekowi jak czyta takie wypowiedzi jak autorstwa mario 1976.Polacy to już nie tylko lekarze ale i architekci ikonstruktorzy

A coś z hydrauliką nie ten tego ?

Wstwierdzam tylko fakt. Są osoby, które są w stanie ocenić samochód widząc go na żywo w salonie (nie z folderu), ciuchy kupują po przymierzeniu (nie ze sklepu internetowego), a jak powstaje dom to dopiero widzą, czego "nie było widac" w projekcie. Jak masz projekt indywidualny albo w Twojej okolicy nie powstaje dom katalogowy to czesto ludzie nie oglądają na żywo tego w czym później zamieszkają. No i jak stwierdzają, że coś im nie pasuje to stety/niestety zmieniają. Uwierz, że projekt można studiowac dwa lata a pewnie niedoskonałości zobaczyć dopiero jak dom powstaje. Ja buduje swój pierwszy dom. Projekt znałem na pamięć. Niestety patrzyłam na pokoje, salony, garaże, poddasza etc......umknął mi taras a w projekcie był przeraźliwie mały. I jak chce go teraz powiększyć to jest to zmiana istotna, na którą potrzebuję około 1kg dokumentacji. Dlatego jestem w stanie zrozumiec kogoś dla kogo 80cm ścianki kolenkowej na projekcie było w sam raz.....a jak powstał strop i koncepcja się zmieniła to przydało by się jeszcze troszkę.

A co do tego, że Polacy to już nie tylko lekarze ale projektanci także....to się nie zgodzę. Jak stwierdzisz, że ścianka kolankowa za niska, a projektanetm ani lekarzem nie jesteś to można to także po Bożemu załatwić czyli zgodnie z obowiązującym prawem... bez zabaw w lekarza.

To tyle w temacie ode mnie.

Oczywiście duża część osób kupując tanie gotowce zwraca uwagę tylko na elewacje a nie na funkcje! Większość z tych gotowców została jednak postawiona i wystarczyłoby przed kupnem projektu zobaczyć realizacje. Należy jednak pamiętać, że bez zgody autora (prawa autorskie) można dokonać tylko takich zmian jakie dopuszcza opis zamieszczony w projekcie. Pisanie na Forum, że można wszystko zmieniać i to bez nanoszenia zmian to totalne bzdury prezentowane przez ograniczonych umysłowo "pisaczy". Bezkrytyczne przyjmowanie tak nieodpowiedzialnych porad może przysporzyć inwestorom wiele kłopotów. Życzę inwestorom więcej zdrowego rozsądku a piszącym odpowiedzialności za własne teksty. Pozdrawiam.