Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trafostacja w bloku

malwinadulska

Recommended Posts

Mam pytanie jestem w trakcie poszukiwania mieszkania i znalazłam bardzo atrakcyjne mieskanie, które mi odpowiada jednak problem stanowi fakt, że mieszkanie znajduję się na parterze i bezpośrednio sąsiaduje z trafostacją ( dosłownie za ściana ). Nie wiem czy ma ona duzy wpływ na jakość mieszkania tam. Prosze napiszcie mi jakie sa tego skutki

• 2 weeks później...

Transformayory są chłodzone olejem. Teoretycznie w przypadku wystąpienia zwarcia i awarii zabezpieczeń transformator może wyp...olić w powietrze. Nie słyszalem o takim przypadku w tak malych stacjach jak osiedlowe, ale w stacjach 110/15 kV i owszem. Pole powstające w wyniku prądu zwarcia potrafiło poskręcać szyny. Miałem w technikum praktyki na stacjach to sie nasłuchałem.

Taka mała stacja nie powinna stwarzac zagrożenia, ale na pewno jej obecność może obniżyc wartość mieszkania.

Wszak pytacz napisał, że znalazł mieszkanie w bardzo atrakcyjnej cenie. Ta atrakcja jest niewątpliwie związana z tym ,że mieszkanie sąsiaduje ze stacją transformatorową.

Co ci możemy doradzić? Jak nie stać cięna normalne mieszkanie to bierz to. Jak cię stać to szukaj dalej.

Z czasem z tym problemem coś trzeba będzie zrobić. Albo zakazać mieszkania w takich mieszkaniach, albo zabezpieczać pomieszczenia stacji aby nie oddziaływały negatywnie albo wyprowadzać stacje z budynków mieszkalnych. Najłatwiej bedzie zakazać mieszkania w takim sąsiedztwie i już.