shox 21.12.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 pozdrawiam.projektant zrobił mi taką konstrukcje więżby ,że krokwie mają wymiar 20x10 a jętki 14x14.jak to połączyć.czy można zrobić wcięcie na 10 a z reszty czyli 4 zrobić nakładkę jednostronną skręconą śrubą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raydenstream 21.12.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Jeśli jeszcze nie masz wyciętej więźby to powiedz na tartaku zeby ci przyciel;i jetki takie jakie potrzebujesz. Projekt to projekt pewne rzeczy można zmienić. Ja jak pojechałem na tartak z projektem zamawiać więźbe to na tartaku sam zmienił mi odrazu pewne rzeczy i wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.12.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Radzę zrobić 7 cm na 7 cm i nie jedną a dwie śruby. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 22.12.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 pozdrawiam.projektant zrobił mi taką konstrukcje więżby ,że krokwie mają wymiar 20x10 a jętki 14x14.jak to połączyć.czy można zrobić wcięcie na 10 a z reszty czyli 4 zrobić nakładkę jednostronną skręconą śrubą 20x10 to koszowe czy wszystkie ? a jętki 14x 14 to napewno są jętki, może to opaska górna, 14x14 to standardowy wymiar murłaty i opasek. Jętki to raczej wymiary typu np. 16x5, 18x6 i są przykręcane bez wcięcia tylko z boku śrubą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 22.12.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Przekroje są ok. ale do wykonania połączenia jętki z krokwią na jaskółczy ogon tak jak to robiono ok sto lat temu. Zmienić je może tylko konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 22.12.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Przekroje są ok. ale do wykonania połączenia jętki z krokwią na jaskółczy ogon tak jak to robiono ok sto lat temu. Zmienić je może tylko konstruktor. tak w rzeczywistości to konstruktor nie musi tego zmieniać, wszystko wystarczy uzgodnić z kierbudem. Pewnie zmiany są tak oczywiste z punktu widzenia wytrzymałości, że rozsądny kierbud bez problemu to robi Gdyby to był mój dom to zamieniłbym to na jętki 16x7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 22.12.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Treść podpisu autora postu wyżej w100% uprawnia do dawania takich porad autorowi pytania.Wycofuję to co napisałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shox 23.12.2008 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 dziękuje za odpowiedzi.wymiar 14x14 to wymiar jętki,a 20x10 to wymiar wszystkich krokwi w tym koszowych.krokwie idą na styk z płatwią kalenicową a ta opiera się na jętkach ps .czy płatew kalenicowa może być łączona na zakładkę na długości(nie jest ona w żadnym miejscu podparta ani ścianą szczytową ,ani słupami,opiera się tylko na jętkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.12.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Chyba coś kręcisz? Od kiedy to płatew kalenicowa opiera się na jętkach?! Jętki to elementy konstrukcyjne działające na ściskanie. Umiejscowione są pomiędzy murłatą a kalenicą w odległości 2/3 od murłaty mierząc po krokwi. Ich przekrój jest bardzo istotny gdyż mogą ulegać wyboczeniu. Każda płatew może być łączona. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.12.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 ....krokwie idą na styk z płatwią kalenicową a ta opiera się na jętkach ... płatew moze byc łaczona ...ale ta Twoja płatew kalenicowa to jakiś balast dla dachu /gdyby była podparta słupami a nie lezała na jetkach - to zgoda, cos daje ... moze zapytaj projektanta - w jakiej intencji dał tam ten balast ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shox 26.12.2008 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 mam właśnie nietypowy dach dwu spadzisty o konst.jętkowej .jedna ściana kolankowa h=100cmdruga h=400cm rozpiętość 560cm odległość kalenicy od tej wyższej ściany 30 cm wysokość kalenicylicząc od murłaty na tej ścianie ok 30cm więc jętki opierają się na murłacie a płatew kalenicowa opiera się na jętkach,krokwie w kalenicy na styk z płatwią.w projekcie była ściana szczytowa murowana lecz zrezygnowaliśmy z niej na rzecz okna (to ono tworzy ścianę szczytową).też się zastanawiałem po co ta płatew ciężar i nic poza tym .czyli jak zrezygnuje z tej płatwi to nic się chyba nie stanie i wtedy daje krokwie 20x10 na zakładkę i skręcam śrubami.jakie dać śruby do łączenia krokwi .skręcać 1 czy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.12.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 rozetnij jętki z 14x 14 na 7x 7 /bo 14 x 14 to kompletne nieporozumienie/skręć krokwie 2 ma srubami lub zbij gwoździami /osobiście wole gwoździe/ co do płatwi kalenicowej - ja usunałbym - natomiast nie wiem czym kierował sie projektant/tka? / sytuując u szczytu dachu ciężką belke /wg mnie do niczego niepotrzebną/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts