aalbercik 21.12.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Mam kredyt w frankach, w GE Money. Wszystkie transze były wypłacane bez problemu. Po ostatniej fotoinspekcji bank oświadczył , że jest za mały postęp prac w stosunku do założonego kosztorysu. Brakuje 6 %. Mam dwie opcje: albo wykonać brakująca część prac (na które nie mam kasy ) albo zmienić kosztorys (załącznik do umowy) za który trzeba zapłacic i co wiąze się z przesunięciem terminu wypłaty. Miał ktoś taki przypadek i co zrobił w takiej sytuacji. Doradźcie cos bo mnie nerw zjada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 22.12.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Ja miałem taką sytuację. Bank ING. Co prawda prace szły ostro na przód, ale niezgodnie z harmonogramem (kosztorysem). ING daje możliwość wypłaty do 20% kolejnej transzy bez rozliczenia poprzedniej (z czego oczywiście skorzystałem), ale dalej impas. Musiałem dokończyć etap (za pożyczone pieniądze) i dalej jakoś poszło. Jeżeli masz możliwość zmienić harmonogram to to jest chyba jedyna możliwość, ING takiej możliwości nie daje (przynajmiej mój doradca prezentował takie stanowisko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aalbercik 22.12.2008 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Dzięk dzabij za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.12.2008 02:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Czy to przypadkiem nie jest kwestia aktualnych problemów z CHF? Niektóre banki moim zdaniem lubują się w szczytnych hasłach, a potem wykorzystują warunkowe zapisy w umowie. Generalnie każda umowa - ta którą lada dzień podpiszę też - ma w sobie zapisy, które bank może wykorzystać lub można różnie je interpretować. Dla przykładu (taki zupełnie zmyślony): "bank może zrezygnować z udokumentowania fakturami VAT poniesionych wydatków". W zasadzie żaden bank już nie wymaga faktur, bo wiadomo jak to w Polsce jest z fakturami Jeżeli jednak będą sami mieli chwilowy problem, lub nie będzie im się opłacało w perspektywie kilku dni, zdobyć środków na wypłatę transzy dla klienta, to poproszą o przedstawienie faktur i będzie to w zgodzie z umową. Za kilka dni łaskawie zrezygnują, nie poniosą dodatkowych kosztów pozyskania środków, a klient... będzie szczęśliwy, że jednak się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada_lena 10.01.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Miałam podobny problem z 3 transzą w GE Money Bank, ale u mnie robił GW, więc płaciłam mu z opóźnieniem - co jakiś tam etap wystawiał kosztorys powykonawczy za który przelewałam środki. Ostatecznie transza opóźniła się o jakieś 3 tygodnie, ale robót wykonali w międzyczasie tyle, ile trzeba, żeby bank uznał odpowiednie ich zaawansowanie. Swoją drogą nie wiedziałam, że w GE dają możliwość zmiany kosztorysu A co do faktur, to w mojej umowie jest niestandardowy podobno zapis (bo rzecz jasna reklamują się, że faktur nie trzeba przedstawiać), że ja jednak do zamknięcia kredytu muszę przedstawić faktury. Doradca bezradnie rozkładał ręce twierdząc, ze wg analityka w kosztorysie kwoty na minowanie fundamentów były zawyżone. A sam wcześniej twierdził, żeby kosztorys wypełniać "na oko" kretyn jeden. W każdym razie uzyskałam tylko mailowe zapewnienie, że wystarczą faktury za materiały, bo wtedy resztę oni sobie policzą jakimiś współczynnikami. I mam nadzieję, że tak będzie, bo za robociznę faktur nie mam - wyłącznie kosztorysy powykonawcze aalbercik jak rozwiązałeś w końcu swój problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.01.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 mada_lena zaproś swojego doradcę z banku na ten wątek i wyjaśnij mu jak fajnie działa negatywna rekomendacja. Jeżeli chodzi o GE, to kiedyś już błysneli paroma "trickami", więc do nich zawsze byłem nastawiony negatywnie. Teraz oczywiście - po połączeniu banków - mogło się to zmienić. Może niech to udowodnią. Po odbiorze domu opisz całą historię, żeby czy to pozytyw czy negatyw pozostał. Inni się nauczą (najlepiej się uczyć na... cudzych błędach, bo jak mawiał mój nauczyciel, gdybyśmy się uczyli na własnych, to nie byłoby postępu), a Twój doradca mając świadomość, że za chwilę jego potencjalni klienci to przeczytają, może być bardziej przyjacielski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 12.01.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Ja mam kredyt we frankach w GE i mogę:- prosić o zaliczkę na poczęt raty, gdy wykonam 50 procent danego etapu.- zmienić kosztorys za darmo, ponieważ nie wymaga to aneksu do umowy, a jedynie zmienia się załącznik. Raz tak zrobiłem, trwało to trzy tygodnie i zmienili mi kosztorys. Im też zalezy, żebyś dom ukończył, więc może próbuj w ten sposób. Aha - co do bezpłatności, na infolii twierdzili, że zmiana kosztorysu kosztuje, ale ja się upierałem, że umowie mam, że kosztuyje tylko wtedy, gdy ta umowa się zmienia. U mnie zmieniany był jedynie załącznik. Poza tym - zwykle wypłata transzy trwa u mnie 5 dni. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.01.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Dokładnie taka sama historia jest u mnie. Także kredyt w GE i także bank nie wyplaci mi ostatniej transzy kredytu, póki nie wykonam prac w iluś tam procentach. I taki zapis niestety mam w umowie. Muszę sprzedać mieszkanie, żeby teraz z wlasnych środków kontynuować budowę. I muszę to zrobić jak jaszybciej, bo na razie to placę same odsetki od zaciągniętego kredytu i będzie tak, dopóki nie wyplacę ostatniej transzy. A to boli ..... Do tej pory wszystko bylo terminowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 19.01.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 A zaliczka na poczet transzy? Jeśli mam transze np.:- 50 procent (wypłacone)- 75 procent.... To na poczet transzy przy 75 proc. zaawansowania robót mogę wziąć połowę przyszłej transzy przy 62.5 proc. (50+75/2). Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.01.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Oj, mi bardzo dużo brakuje do wypłaty ostatniej transzy - jakieś 25% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aalbercik 21.01.2009 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Zmieniłem kosztorys i czekam na decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aalbercik 13.12.2009 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Decyzja była negatywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 01.01.2010 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 jeśli do banku musisz dostarczyć przed wypłatą ostatniej transzy tylko dziennik budowy i fotki to nie widzę problemu ... daj kier.bud na flachę niech dokona wyprzedzających wpisów a fotki zerżnij z innego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 08.01.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 jeśli do banku musisz dostarczyć przed wypłatą ostatniej transzy tylko dziennik budowy i fotki to nie widzę problemu ... daj kier.bud na flachę niech dokona wyprzedzających wpisów a fotki zerżnij z innego domku Poświadczenie nieprawdy: 3-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts