Damekv 21.12.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Witam!Proszę o podpowiedz w następującej kwestii, mam dom jednorodzinny, tzw.kostkę ocieploną, okna plastikowe, powierzchnia 160m/kw. Mam stary piec na wszystko, palę drewnem i węglem a także piec olejowy, którego nie używam z wiadomych wzgędów spalał kosmiczne ilości oleju który jest teraz bardzo drogi. Kaloryfery mam żeliwne, częściowo zamienione na stalowe konwektory, ale ruru doprowadzające o przemysłowej średnicy ocieplone watą szklaną i gipsem. Instalacja ma pompę gdyż grawitacyjnie przestała działać. Chciałbym zainwestować w nowy piec tylko zasadnicze pytanie jaki i na co, może ekogroszek? Czy montując nowy piec muszę koniecznie przerabiać całą instalację na cieńsze rury, czy moę zostawić starą? Proszę bardzo o porady. Z góry dziękuję! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 28.12.2008 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Nie widząc instalacji trudno o podpowiedz jaki piec.Jeżeli chcesz zaoszczędzić tylko na opale,to przy średnicach rur 2.5,2,1.5 cala niewiele zaoszczędzsz,nie opłaca się skórka za wyprawę.W instalacji co.starego typu jast dużo wody.Z tego co piszesz pomału modernizujesz co. Wychodzisz z błednego założenia że żeliwne grzejniki są be.Żeliwo co prawda wolniej się nagrzewa,ale i dłużej odaje ciepło.Największe straty ciepła masz w tych rurach przemysłowych.W 83r. wymieniłem dobre grzejniki żeliwne na blaszaki.Nie wyrzymały próby czasu w2005r, z 11 szt trzy mi zaczeły przeciekać,wymieniłem na aluminiowe.Z obecnych grzejników będą mogły napewno korzystać jeszcze prawnuki .Pamiętaj że blacha żeby niewiem jak zabezpieczaną zostanie dalej blachą.Przy obecnych cenach opału ,a napewno nie będzie taniał wcześniej czy później przeprowadzisz czeka cię modernizacja CO.Wtedy też znacznie odczujesz to na kieszeni.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts