Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym "zeszlifować" wylewkę ?

Recommended Posts

Własnie. Czy sa jakies maszyny, nakładki lub inne cuda abym mógł podszlifować wylewkę ? Niestety w jednym miejscu obok okna brakuje mi 2-3 mm. Głowy nie dam sobie obciąc ale wygląda tak jakby wylewka w narożniku (ogólnie przy oknie balkonowym) trochę wstała....albo nie dopilnowałem tam wykonawcy. Teraz już mniejsza z tym. Podkuwać i wylewać czymś samopoziomującym mi się nie uśmiecha. Czy sa jakieś urządzenia podobne do helikopterów, cykliniarek etc. (może w wypożyczalniach sprzetu budowlanego), którymi można zabrać troszkę betonu z wylewy ?

może taka tarcza na szlifierkę

http://allegro.pl/item509160621_tarcza_diament_do_szlifowania_betonu_125mm_segment.html

zakładam że za równo nie wyjdzie

Ooooo. I to na diaksę się chyba zakłada ?

Nie zalezy mi aby az tak co do setnych cześci mm wyszło idealnie :wink: . Musze zrobić troche miejsca na parkiet. Pod parkietem jest klej a minimalne nierówności górnej płaszczyzny parkietu i tak będą cyklinowane później.

Jak ktoś nie wpadnie na inny pomysł (nie podrzuci innej machiny) to chyba to zakupię.

Dokładnie taka tarcza jak koledzy podali jest idealna do lekkiego szlifu betonu.

!!!

Lekki szlif to u mnie taki prostokącik około 3m*0,3m . Na tych 0,3 m musze zedrzeć około 3mm wylewki. Dam radę tą tarczą wg Ciebie czy lepiej wynająć tą piekielną maszynę ?

Pewnie że dasz, tylko będzie zadyma, no i przy dużych obrotach zlifierki należy umiejętnie używać siły żeby nie porobić dziur.

Pozdro !!!

Bzdury. Talerzowka jest wolnoobrotową maszyną i zeszlifowanie takiej powierzchni bedzie trwało wieki. Poaz tym, owa maszyna nie ma odciągu do pyłu co jest mało przyjemne dla szlifującego jak i dla otoczenia. Szybko, ale niekoniecznie tanio (tu tez nalezy sie zastanowic co jest bardziej opłacalne) mozna to zrobic szlifierka Boscha taka jak w linku poniżej tylko z diamentowa tarczą Bosch lub pochodnymi zamiennikami i z adapterem wyciagiągu pyłu pod odkurzacz. Zalety? Szybka i precyzyjna praca bez kurzu (przy załozeniu, ze podepniemy naszą maszyne pod dobry odkurzacz do pyłu) . Wady? Wysoka cena za zuzycie tarczy diamentowej (około 1mm=90zł, nowa tarcza 500-900pln w zaleznosci od sklepu i producenta)

http://www.ewpa-majster.pl/product.php?id=81

Szlifowałem starą wylewkę kontówką z tarczą z diamentowymi opiłkami (taką za 200 zł). Chodziło o zrobienie z podłogi wklęsłej - płaskiej-wypoziomowanej. Fakt że ta wylweka była w PRLowskim bloku -czyli nie najtwardsza, ale szło jak masło (w pewnych miejscach musiałem zdjąć ponad centymetr).

Żeby się nie kurzyło dobrze jest powierzchnię szlifowaną zwilżać wodą (wtedy tarcza też się mniej zużywa)

• 2 weeks później...

Witam

Domyślam się, ze autor wątku juz sobie poradził z zagadnieniem wyrównywania posadzki.

Ale może się to przyda innym osobom jak tu zajrzą.

Przy dużych powierzchniach nierówności i znacznych różnicach w poziomach najlepiej użyć frezarki do betonu. Polecana powyżej szlifierka sprawdza się bardziej przy niwelacji niewielkich nierówności − np. zamiast wylewki samopoziomującej by uzyskać idealnie gładką wylewkę pod wykładzinę. Są również ręczne frezarki i szlifierki do betonu ze specjalnymi tarczami z węglików spiekanych.

Na marginesie doradzę żeby dokładnie dowiedzieć się co obejmuje cena wynajmu danej maszyny – ja osobiście niemile się rozczarowałem jak podjąłem próbę wypożyczenia frezarki i okazało się że dodatkowo trzeba wypożyczyć same frezy, co było droższe niż wypożyczenie samej maszyny – poszukałem u konkurencji kompletnej maszyny.

Polewanie wodą istotnie zmniejsza zapylenie – sam miałem do sfrezowania ok. 50 m2 posadzki i mimo podłączonego odkurzacza widoczność była mocno ograniczona.