Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po ilu latach dom i wnętrze się starzeje?

Po ilu latach dom i wnętrze starzeje się?  

77 użytkowników zagłosowało

1. 1. Po ilu latach dom i wnętrze starzeje się?

• 5 lat
    • 10 lat
    • 15 lat
    • przez czas zamieszkiwania jednego pokolenia

Recommended Posts

Budujecie, wyposażacie dom. Jak sądzicie, przez ile lat Wasz dom będzie "współczesny", "modny", "nowy" - te pojęcia próbują określić czas do pierwszego remontu generalnego, przebudowy, całkowicie nowej aranżacji wnętrza, poczucia, że dom i wnętrze się zestarzały. Po ilu latach konieczna będzie wielka zmiana?

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

glosuje na mniej niz 5 jesli chodzi o trendy lub tez "znudzenie" wlascicieli ;-)

ale tez realnie sadze, ze nikt nie robi znaczacych remontow / zmian szybciej niz przed uplywem 10 lat,

Też tak uważam. To bardzo dobra teoria.

Budujecie, wyposażacie dom. Jak sądzicie, przez ile lat Wasz dom będzie "współczesny", "modny", "nowy" - te pojęcia próbują określić czas do pierwszego remontu generalnego, przebudowy, całkowicie nowej aranżacji wnętrza, poczucia, że dom i wnętrze się zestarzały. Po ilu latach konieczna będzie wielka zmiana?

Wszytko zależy od stylu. Jeśli wnętrza zaprojektuje architekt, jeśli wzorem będą gazetki lub po prostu to co jest w salonach meblowych to tak jak przedmówcy - 5 do 10 lat.

Dom może mieć styl ponadczasowy, meble z litego drewna (ale muszą być w dobrym guście, drogie, robione) do tego trochę różnych drobiazgów, może ze staroci może nowoczesnych. Taki dom żyje, z czasem może być coraz ładniejszy, im starszy tym lepszy.

Wszytko zależy od stylu. Jeśli wnętrza zaprojektuje architekt, jeśli wzorem będą gazetki lub po prostu to co jest w salonach meblowych to tak jak przedmówcy - 5 do 10 lat.

Dom może mieć styl ponadczasowy, meble z litego drewna (ale muszą być w dobrym guście, drogie, robione) do tego trochę różnych drobiazgów, może ze staroci może nowoczesnych. Taki dom żyje, z czasem może być coraz ładniejszy, im starszy tym lepszy.

Dokladnie.Zawsze mialem urzadzone mieszkanie w antykach i nawet 20 lat temu moje mieszkania wygladaly podobnie jak dzis.Teraz kupilem dom ponad 100 letni i nie zamierzam prawie nic w nim zmieniac , po prostu dom z dusza i antycznym wygladem.Troche nalezy wspolczuc ludziom ktorzy chca byc cool i trendy , bo przeciez juz za klika lat domu ktore pobudowali zadluzajac sie nieraz na cale zycie bedzie pase,ze nie wspomne o trwalosci wspolczesnych materialow budowlanych(wystarczy popatrzec na pekajace elewacje w kilkuletnich domach,siatke odchodzaca od sytopianu itp rzeczy).Ogolnie dom ok 20-30 letni czesto ma wartosc ujemna ,bo niejednokrotnie widzialem sytuacje ,ze sama dzialka byla drozsza niz dom z dzialka z lat 70 tych ,ale domu nie mozna bylo zburzyc ,zas koszt przerobki na cos cywilzowanego przewyzszal koszt budowy nowego domu od podstaw.Acha, antyki wcale nie sa drozsze od mebli wspolczesnych ,tylko warto umiec je odnowic .Pzdr

I trzeba je lubić. Ja nie lubię antyków i dlatego takie wnętrze to nie będzie "moje wnętrze". A ponieważ dom buduję dla siebie, a nie do podziwiania - będzie taki jak mnie sie podoba,.

Jak zwykle - to kwestia gustu.

Antyki czy nie - nie jest to ważne. Rzecz w tym, że gazetki i salony wciskają szajs który szybko traci na urodzie. A obecnie większość domów/mieszkań wita nas wielkimi trociniastymi drzwiami przesuwnymi.

I trzeba je lubić. Ja nie lubię antyków i dlatego takie wnętrze to nie będzie "moje wnętrze". A ponieważ dom buduję dla siebie, a nie do podziwiania - będzie taki jak mnie sie podoba,.

Jak zwykle - to kwestia gustu.

Antyki czy nie - nie jest to ważne. Rzecz w tym, że gazetki i salony wciskają szajs który szybko traci na urodzie. A obecnie większość domów/mieszkań wita nas wielkimi trociniastymi drzwiami przesuwnymi.

Jasne - co nie zmienia faktu, że antyki wywołują u niektrorych odruch wymiotny - tak jak u Ciebie trociniaste drzwi.

Więc twierdzenie , że antyki są zaje.........e a wszystko inne to szjs jest (moim zdaniem) lekkim przegięciem.

Pewnie dlatego, że jak mam ochotę iść do muzeum to idę. Ale w domu mieć nie muszę. Podobnie jak trociniastych drzwi.

Urządziliśmy według swojego widzimisie nasze mieszkanie 17 lat temu. Do tej pory doskonale sie w nim czujemy. Czemu cos co tworzymy latami (poprzez detale czyli drobiazgiem, kolorem, sztuką) ma sie zestarzeć? Chyba tylko razem ze mną. Więc ostatnie - czyli jedno pokolenie. Ale nie trzymam sie tego zdania na siłę. to tylko mój punkt widzenia. Aha a teraz budując dom długo szukałam inspiracji płytek do łazienki - czytałam, wycinałam zdjęcia. No i wreszcie znalazłam któregoś wieczoru - O, te są super! wycięłam zdjęcie i poszłam spać. Rano wchodzę do łazienki i taka myśl w mojej głowie - Przecież te moje wybrane płytki są takie same jak te, które cały czas mam przed nosem. :D Uznałam, że to sie nazywa tworzenie przestrzeni w zgodzie ze sobą. A kolejne pokolenie może robić to po swojemu. Pozdrawiam

Więc twierdzenie , że antyki są zaje.........e a wszystko inne to szjs jest (moim zdaniem) lekkim przegięciem.

Pewnie dlatego, że jak mam ochotę iść do muzeum to idę. Ale w domu mieć nie muszę. Podobnie jak trociniastych drzwi.

to nie jest kwestia gustu. Po prostu stare meble były (przeważnie, choć nie zawsze :D ) robione z dobrego drewna, obijane trwałymi materiałami itd. Teraz takich mebli po prostu się nie robi, bo się nie opłaca. Już producenci wychodzą z założenia, że zarówno pralka jak i kanapa ma służyć góra z 5 lat. Potem na śmietnik i nowe. Bo to nakręca produkcje. Nic na to nie poradzimy.

3 lata temu kupiłam sobie biełe skorzane kanapy. Drogie i śliczne ... były... teraz patrzę na nie i na stojący u mamy skórzany fotel dziadka i wzdycham. Moje kanapy za kilka lat bedą do wywalenia. Obejrzałam je dokładnie -wszędzie sklejka, płyta, jak drewno to atrapa . tego się nie da odnowic. A fotel, cóż, przeszedł niewielki remont jest jak nowy.

EZS sprawa wytrzymalosci dotyczny nie tylko mebli.Identycznie jest z materialami budowlanymi autami i wiekszoscia rzeczy.Sam jezdzilem bezawaryjnie robiac po kilkadzisiat tys km rocznie autami majacymi po30- 35 lat ,a o takich rzeczach moga zaczej zapomniec posiadacze nowych bolidow.Polacy sa po prostu biednym spoleczenstem i na razie odreagowuja lata komuny,chca by bylo nowoczesnie i ql.Na swiecie akurat nowe domy ,auta meble kupuja noworysze.Wystarczy sobie popatrzec na domy z przed nastu lat ,maskara,okna juz sie gna ,w srodku wilgoc(wtedy byla moda na szczelne okna , nikt nie dawal szpar wentylacyjnych bo to bylo passe)na zenatrz siding itp.W Pl jak ktos kupi sobie nowe auto to jest "gosc' a np w U.K . zarejestrowanych autek pow 25 lat jezdzi 260.000, no ale Polak nie bedzie jezdzil "starym gratem", tylko kupi na raty "fure w wypasie".Dla mnie to dobrze ,bo czesto fajne rzeczy mi wpadaja za grosze( w porownaniu z innymi krajami) ,a coz kazdy niech robi co chce i z czym mu dobrze.Pzdr

Mam nadzieję, że nie będę miała wrażenia po kilku latach, że mój dom i jego wnętrze się zestarzay, bo tak dobieram wyposażenie i wystrój, żeby były dopasowane do moich upodobań, a nie do najnowszych trendów :wink:

Może gdybym miała nieustająco obficie tryskające źródełko gotówki, to bym poszła w jakąś nutkę awangardy :roll:

minie jak wszystko. Napędzą nam w głowę nowe takie tam rózne, będziemy dążyć. Inna sprawa że technologia i technika ucieka. Trzeba albo nadążać i wydawać kasę, albo po prostu pogodzić się ze starymi lekko śmierdzącymi przeszłością -:)

Co do technologii, to masz całkowitą rację. Tak szybko pojawiają się kolejne nowe, lepsze rozwiązania, ze po kilku latach na przykład sprzęt AGD będzie już przestarzały, choć ciągle sprawny (mam nadzieję :lol: ).

Jednak styl wnętrza można uzyskać ponadczasowy, oczywiście dla siebie :wink: