Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop z płyt żerańskich - opinie

eska

Recommended Posts

Kładłem u siebie w tym roku Filigran, który też jest z płyt gotowych i w rezultacie działa jak monolityczny. Nie jestem pewien, czy żerański to to samo. Jeśli tak, to mogę go z czystym sumieniem polecić. Szybciej jest jeśli się to dobrze zaplanuje. Tam skąd się strop zamawia, muszą zrobić projekt do Twojego domu i przygotować specjalnie dla Ciebie płyty. To w moim przypadku było min. dwa tygodnie. Samo ułożenie to faktycznie jeden dzień, ale zabawa zaczyna się przy dozbrajaniu - u mnie 3 dni + zalewanie kolejnej warstwy.

U mnie koszt wyszedł porównywalny ze stropem monolitycznym wylewanym i nie mam problemu co zrobić z deskami, których przy filigranie potrzeba znacznie mniej.

Balkonów i tak nie warto robić z prefabrykatów - tak przynajmniej było u mnie. Zostały wykonane metodą tradycyjną.

Generalnie gorąco polecam.

A ja dałem tzw. płytę żerańską na stropy (nad piwnicą i na piętrze). Koszt – ok. 7 tys. ( płyty, transport, dźwig, niezbędne dolewki , zbrojenie itepe). Strop w jeden dzień, potem wieńce, dolewki i dalej w gorę - dzięki temu stan surowy był w trzy miesiące. Więcej zalet niż wad. A pęknięcia na suficie? Płyty były kładzione w odstępach, między nimi dolewki. To ponoć jest sposób. Zobaczymy. A, Eska, budowałem właśnie z BK 24 (+ styropian).

• 4 months później...
  • 10 years później...