Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak podłączyć piec kominkowy

Recommended Posts

Witam. Może temat nie w tym dziale jak coś to proszę przenieść. Chodzi mi o podłączenie pieca kominkowego w mieszkaniu. Blok ma dwie kondygnacje parter i piętro później strych. Kominy murowane z cegieł. Piec ma ogrzać jedno pomieszczenie. Wcześniej był tam piec kaflowy (dawno zlikwidowany) teraz jak chce podłączyć piec to muszę wkuć się do komina. I teraz mam pytanie jakie sa procedury? tzn czy ktoś musi zbadać komin? czy musi byc włożony wkład z rury stalowej w komin itp. proszę o wszystko od A do Z... będę wdzięczny

Jestem wlasnie świeżym użytkownikiem kominka w kamienicy, wiec opowiem Ci jak wygladalo to w moim wypadku.

W sierpniu kupilem mieszkanie w kamienicy mniej wiecej takiej jak Twoja - tez parter + pietro i strych.

Mieszkanie jest ogrzewane pradem, piece kaflowe zostaly zdemontowane jakies 15 lat temu :-(

Jako ze prad jest "dosyc" drogi, wiec sila rzeczy musialem znalezc sobie inne zrodlo ciepla. Chwilowo nie mam pieniedzy na doprowadzenie gazu (jest w budynku, ale nie zostal doprowadzony do mojego mieszkania) i wykonanie calej instalacji CO, wiec stanelo na piecu na paliwo stale, czyli kominku.

Kiedy odbieralem we wspolnocie mieszkaniowej decyzję o czynszu, niesmialo wspomnialem, że w sumie to chcialbym sobie podlaczyc kominek, bo grzanie pradem jest ciut drogie. Reakcja przewodniczacej zarzadu mnie zaskoczyla ;-) Kobieta stwierdzila, że w sumie to dobry pomysl, bo to tansze od gazu i że na koszt wspolnoty wezwa mi kominiarza, coby ten zlokalizowal moj przewod kominowy i ewentualnie go udroznil. :-)

Jakis czas potem przyszedl kominiarz, wyczyscil komin (wywalil z niego 16 wiader smiecia), obejrzal moj wklad kominkowy, powiedzial gdzie sie przekuwac przez sciane, zeby trafic w komin i kazal doprowadzic z zewnatrz w okolice kominka powietrze do spalania.

Przewod kominowy w scianie mam "zdrowy" wiec nie usialem wprowadzac w niego rur spalinowych.

Potem jak juz wykułem, podłaczylem i doprowadzilem przyszedl zeby "odebrac" kominek.

Natomiast Forest ma racje - wspolnota moze, ale nie musi sie zgodzic. U mnie bylo to o tyle prostsze, ze kazdy z lokatorow grzeje sie jak potrafi - niektorzy maja jeszcze piece kaflowe, inni piecyki gazowe, sasiadka ma w piwnicy kociol weglowy itd...

Jeszcze mala uwaga. Jesli nie masz jeszcze kupionego wkladu kominkowego, skonsultuj jego zakup z kominiarzem - chodzi o przekroj wylotu spalin z kominka i przekroj komina w scianie. W moim przypadku bylo tak, ze mialem juz wklad kominkowy (uzywany) o srednicy wylotu 150 mm. Kominiarz to przyklepal, ale powiedzial, ze juz srednicy 160 mm by mi nie odebral, bo bylaby za duza w stosunku do przekroju przewodu kominowego.

To tak "pokrotce" byloby tyle.

Posdrawiam i zycze powodzenia