Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Macie służbę ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mam służby :-?

Do robót ciężkich, nudnych i prostych używam swojej większej połowy :lol: :lol: :lol:

toż to jakiś mobing, czy inne molestowanie, no jak można mężczyznę do takich przyziemnych celów wykorzystywać, toż on do wyzszych celów naznaczon

pozdrawiam

TINEK :wink:

Zaraz tam mobing, może trochę wyzysk, ale ze wzajemnością :lol: :lol: :lol:

A te "wyższe cele" taż realizuje :wink:

doswiadczenia moje i moich znajomych odnosnie pań (bo to z reguly panie) sprzatajacych domy sa takie, ze dzis nie wyobrazam sobie takiej osoby w domu,

bzdury jakie opowiadaja tam i ówdzie na temat swoich doswiadczen i spostrzezen jakich dokonaly w obcych domach sa tak wymyslne, ze wole sprzatac samemu, niz narazac sie na bycie bohaterem opowiesci rodem z magla ....

moze kiedys, jak mentalnosc sie zmieni ....

Do robót ciężkich, nudnych i prostych używam swojej większej połowy :lol: :lol: :lol:

toż to jakiś mobing, czy inne molestowanie, no jak można mężczyznę do takich przyziemnych celów wykorzystywać, toż on do wyzszych celów naznaczon

pozdrawiam

no to mnie uspokoiłaś :wink:

pozdrawiam

no to mnie uspokoiłaś :wink:

To dobrze, bo się bałam, że ze współczucia nie będziesz mógł zasnąć :wink:

Pewna Pani przychodzi do mojego mieszkania raz na kilka miesięcy bo doczyścić to co z zona nabrudzimy. I nie widze powodu dla którego nie można wynajmowa osob do pomocy. Kiedys nazywało się to służba- dziś jak pisalem wcześniej, pomoc domowa, kiedyś były sekretarki dziś asystentki, kiedyś domokrążca dziś akwizytor, kiedyś szambonurek dziś służba miejska,kiedyś Kapucha dziś Biznesmen ;). Rany jak ktos ma problemy z przyznaniem się do tego co robi, to trzeba do psychiatry. Każdy zawód jest dobry, tylko jedne bardziej inne mniej opłacalne. Skoro są chętni by być służbą i sa chętni by takową służbe wynajmowąć to super i świat się kręci. :)

A czy taka "pomoc domowa" będzie do mojej dyspozycji 24 godziny na dobę? ugotuje, poda do stołu, posprząta, pościele łóżka, upierze, poda nową koszulę? Dawniej w każdym lepszym domu był ktoś taki. Trudno mi sobie wyobrazić aby w dzisiejszych czasach ktoś zdecydował się na podobny "zawód" i nie chodzi tu o pieniądze.

moja szefowa ma własnie taką panią. Mieszka u niej, choć ma gdzieś mieszkanie własne, prała, gotowała, sprzątała, dopieszczała jej dzieci, w zasadzie zastępowała zapracowanych rodziców. Ale kazdy kij ma dwa końce. Dzieci wyrosły, wyjechały a pani wrosła.. teraz trudno wywalić, nawet jak niepotrzebna, właściwie stała sie rodziną. I jak ze starszymi bywa sprawność nie ta a charakter coraz gorszy, i choroby sie zaczynaja i właściwie ona teraz zaczyna wymagac opieki. I jest problem.

Dawniej służba to było coś innego. Były to glownie panienki przyuczane od dziecka, jak znalazły męża to odchodziły na jego utrzymanie, albo pracowały nadal, bo i mąż tam pracował itd. Inny świat. Moja babcia opowiadała z czasów młodości, że zarządzanie domem, w którym był kamerdyner, kucharka, dwie pokojówki i kierowca to była ciężka praca, bo to całe towarzystwo głównie miało chęć jeść i plotkować i trzeba bylo im ciągle pracę wynajdować, bo inaczej się kłócili :o To zdanie babci, własnego nie mam, jakoś nie wyobrażam sobie obcej osoby w domu.

A czy taka "pomoc domowa" będzie do mojej dyspozycji 24 godziny na dobę? ugotuje, poda do stołu, posprząta, pościele łóżka, upierze, poda nową koszulę? Dawniej w każdym lepszym domu był ktoś taki. Trudno mi sobie wyobrazić aby w dzisiejszych czasach ktoś zdecydował się na podobny "zawód" i nie chodzi tu o pieniądze.

Kwestia dogadania się co do wynagrodzenia i inych warunków.

- umowa o pracę (powiedzmy) 4000 zł butto

- koszty po stronie pracodawcy od powyższej kwoty - 700 zł

- miesięczny, płatny urlop,

- koszty odzieży ochronnej,

- koszty urządzenia pokoju "służbowego" jego remonty itp,

- co najmniej jeden dzień w tygodniu "wychodnego",

- koszty całodziennego wyżywienia,

- koszty zakwaterowania (energia, woda, ogrzewanie),

- wynagrodzenie za czas L-4,

- ........

To wszystko pomnóż przez dwa.

Nie znajdziesz osoby która byłaby do dyspozycji 7 dni w tygodniu, 24 h/dobę.

Przy układzie pracy 12h/dobę 6 razy w tygodniu jest to możliwe. Niemniej jest to niezgodne z przepisami prawa pracy.

Innymi słowy - stać Cię na wydatek kilkunastu tysięcy złotych miesięcznie?

Jeśli tak, to w czym problem?

powodzenia.

P.s. Swoją drogą, ciekawe na jakich waunkach finansowych zatrudniane są gospodynie w parafiach?