Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

termomodernizacja

kedod

Recommended Posts

Witajcie. mieszkam w bloku z lat 60-tych i nasza wspólnota robi termomodernizację, tzn. narazie mamy audyt. Wynika z niego,że ściany zew. to bloki żwirobetonowe gr 12 cm ocieplone warstwą supremy gr 5 cm U 1,28 W/ m2xK. Mam wątpliwości czy na to można dać ocieplenie ze styropianu. Czekam na opinie. Dzięki

można i się ciesz! termomodernizacja mojego bloku polegała na założeniu podzielników na grzejnikach - efekt? ludzie zaczęli oszczędzać i zrobili "nadwyżkę", więc spółdzielnia powiedziała, że w tym akurat roku nie będą brali podzielników pod uwagę, ale w przyszłym, to już na pewno. podzielniki mam od 3 lat. jak dopłacaliśmy, było dobrze....

więc się na nich obraziłam I SIĘ BUDUJĘ!!!! od przyszłego marca. żal mi tylko tych, których nie stać na zerwanie ze spółdzielczą mafią.

Ja tez nie wierze w podzielniki bo to jedno wielkie oszustwo, ale jestem za termomodernizacja, nie chce tylko żeby pieniądze poszły w błoto i zamiast docieplenia nie powstał "grzyb". My nie mamy podzielników ale mamy termozawory to coś daje i mimo rozliczenia całego bloku mamy niewielkie zwroty, ale to świadczy tylko o wysokiej zaliczce i wysokich normach poboru ciepła planowego dla tego bloku.

Jaki procent zużycia ciepła jest rozliczne u was według podzielników ?

U mnie bylo kiedyś 50 % z podzielników i 50 % z metrażu.

Teraz powoli wszystko wraca po cichu do " starej normy".

Jest już tylko 30 % według podzielników i 70 % według metrażu.

Wraca stare i dobre ... wszyscy za jednego i jeden za wszystkich w płaceniu za ciepło. Opłaca się oszczędzać w bloku ? Chyba nie. Lepiej grzać na full ...