Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzić szczelność okien?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmm...

A czy mając aparat lepszej klasy (lustrzankę) nie można zrobić zdjęcia w podczerwieni? - to powinno być a'la kamera termowizyjna...

Pewnie filtr by się jeszcze przydał jakiś....

Tylko co ma podczerwien do termowizji ?

Podczerwien to mozesz nawet zwykla komorka podejrzec bez zadnych filtrow - odpal i przybliz np. pilota od TV (klikajac na klawisze) - ale to nie ma NIC wspolnego z cieplem ;)

pozdr.

Wynajecie czlowieka z kamera termowizyjna w W-wie to koszt okolo 600zł.

Swego czasu moj klient byl zmuszony poszukac wycieku z CO by nie zrywac calej podlogi w mieszkaniu... i znalzl wlasnie dzieki termowizyjnej kamerze.

Niesamowita sprawa. Bylem przy tym i roznice temperatury jaka moze ustawic na skali teczy kolorow moga byc nawet 1 stopien. Czyli np. poczatek skali kolor niebieski to 20stopni a koniec skali np. zolty to 21, wiec w calym zakresie widac wszelkie minimalne zmiany cieploty.

Mysle ze takie sprawdzenie szczelnosci okien jest swietna metoda, poniewaz odrazu mozesz sprawdzic jak duze masz straty ciepla nie tylko w poszczegolnych oknach ale nawet w poszczegolnym miejscach tych okien jak i mostkow termicznych.

ale okno nie może być przesadnie szczelne. odbija sie to na mikroklimacie itd. a samo powiedzenie okno szczelne jest pojeciem względnym. moim zdaniem jeśli nie czuć wiatru to jest dobrze nie ma co wydawać czasu i funduszów na przesadnie uszczelnienie okien.pozdrawiam

daj sie czlowiekowi dowartosciowac inaczej bedzie z nim zle.

Ale sobie "miło rozmawiacie", i to w święta. :-? Uwierzcie, że j-j nie będzie miał problemu z mikroklimatem :wink: Pozdrawiam świątecznie.

dym z papierosa ? :)
Myślę, że to dobry pomysł, tyko wcześniej należałoby w domu wytworzyć podciśnienie. Do tego doskonale nadaje się centrala wentylacyjna z włączonym wywiewem a wyłączonym nawiewem. Dodatkowo należałoby zatkać (zakleić) wszystkie kratki nawiewne. Mierząc anemomentrem wielkość strumienia powietrza na wywiewie otrzymasz całkowitą nieszczelność domu. Jak do tego zmierzysz różnicę ciśnień to masz prawie Blower Door Test :).

a ty co? funfel z pod piezyny tego j-j czy co? nie wadomo nawet o jaka szczelnosc chodzi, niby ze, gosc ma problem.

Wystarczy spojrzec na stopke j-j i nietrudno sie domyslic, o jaka szczelnosc chodzi (znasz wogole jakies rozne rodzaje szczelnosci ??). J-j buduje dom energooszczedny (prawie pasywny) wiec logiczne, ze bedzie tam rekuperator i okna maja byc jak najbardziej szczelne (w sensie doslownym).

pozdr.

Szczelnośc w domach pasywnych powinna wynosić mniej niż 0,6 1/h przy 50 Pa.

Oczywiście do tego korzysta się z blower door jak pisał HenoK ale na obecną chwilę nie będę tego robił a że mam dość już tych okien bo dwa dni temu własnie wyczaiłem że chyba uszczelki skrzydła odchodzą od ościeżnicy w dużych oknach to chcę sprawdzić tą szczelność we wszystkich.

Najbardziej do sprawdzenia jest chyba ten dym z papierosa hmm.

A żeby odejść od uruchamiania centrali to można by może w miejscu gdzie prawdopodobnie jest nieszczelność ustawić jakiś wentylatorek aby choć trochę podsysało i z drugiej strony dymkiem dmuchnąc hmm.

I ta kartka od gazety na roboczo też może być pomocna :).

Jutro spróbują na budowie coś posprawdzać, najpierw z gazetą bo na palacza muszę poczekać do PON :).

A może ktoś już próbował :)?

pzdr

• 2 weeks później...
kartka z gazety zamknięta miedzy skrzydłem/uszczelką/ościeżnicą

Jeśli wychodzi bez wyczulanego oporu - nieszczelne

A co zrobić jak ta kartka wychodzi (a nawet mogę ja wsunąć). Okucia ustawiłęm "na zimę". Jednak dalej jest nieszczelnie. Jareko, czy można wymienić uszczelki? Dać jakieś grubsze? Czy też ewentualnie wyregulować jakoś okucia. Niestety nie wiem jakie mam okna - nie przykładałem do tego większej wagi, są trzykomorowe, dosyć ładne z zaokrągleniami, okucia Roto z symbolem GR.1380.