witu102 04.01.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 a może zamknąć drzwi, okna i siedzieć...jak po kilku dniach zabraknie tlenu, to osoba, która Cię znajdzie może być pewna, że dom jest szczelny jak trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 04.01.2009 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Zrobiłem na fixie z dymem i przeszedł na drugą stronę więc "dziurawe" a właśnie tego okna nie byłem pewien. A pozostałe duże otwieralne gazetą sprawdzałem też i dymem i dziura jak ta lala. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 04.01.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 To znaczy i gazeta i dym dały wynik negatywny (na szczelność)? Ja, zafrapowany tym wątkiem, robiłem test gazetowy. Okna zdały egzamin z wyjątkiem drzwi tarasowych, no ale one są "globalnie" spartolone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 04.01.2009 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 To znaczy i gazeta i dym dały wynik negatywny (na szczelność)? Ja, zafrapowany tym wątkiem, robiłem test gazetowy. Okna zdały egzamin z wyjątkiem drzwi tarasowych, no ale one są "globalnie" spartolone. Tak, negatywny na szczelność czyli dziuuura- tez tarasowe oba. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.01.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 może byc złe pozycjonowanie skrzydła względem ościeżnicy - obrysować skrzydło i po otwarciu zobaczyć ślad po np. flamastrze na ościeżnicy - czy jest mniej więcej równo po całości może trudno mi opisać o co mi chodzi - za co przepraszamale często jest tak ze skrzydło jest np. odsunięte od zawiasów na tyle ze zima uszczelka wogóle nie pracuje gdyż jest na samej krawędzi profila ościeżnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.01.2009 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 może byc złe pozycjonowanie skrzydła względem ościeżnicy - obrysować skrzydło i po otwarciu zobaczyć ślad po np. flamastrze na ościeżnicy - czy jest mniej więcej równo po całości może trudno mi opisać o co mi chodzi - za co przepraszam ale często jest tak ze skrzydło jest np. odsunięte od zawiasów na tyle ze zima uszczelka wogóle nie pracuje gdyż jest na samej krawędzi profila ościeżnicy No ja mam te łuki cały czas na skrzydłach które będa przez to wymieniane. Na razie czekam ale już tracę cierpliwość na ich mówienie że jeśli na razie się jeszcze nie wprowadzam a oni czekają na produkcję czy cuś, to jak coś mają rękę na pulsie. Gdyby to nie znajomy żony w składzie gdzie okna kupowaliśmy to bym zdecydowanie działał a tak, ech. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.01.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Zrobiłem na fixie z dymem i przeszedł na drugą stronę więc "dziurawe" a właśnie tego okna nie byłem pewien. A pozostałe duże otwieralne gazetą sprawdzałem też i dymem i dziura jak ta lala. pzdrzapowiada sie ze za miesiac bede podpisywal umowe pod ZG - chetnie te cuda zobacze j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 05.01.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Jareko - sprawdzałem, okno jest usytuowane centralnie w stosunku do otworu, uszczelki całą szerokością stukają się z ramą. Czy jest możliwe, aby uszczelki się zestarzały po 3 latach? Czy można je wymienić na grubsze? czy oprócz regulowania tym kołkiem, który wchodzi w zaczep w futrynie można jeszcze jakoś "przybliżyć" skrzydło do ramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.01.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 sa uszczelki "grubsze" ale nie zawsze one pasuja do kazdego systemuniemozliwe by po 3 latach szlag je trafil - winy trzeba szukac gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 05.01.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 A jak jeszcze można wyregulować skrzydło - bo to raczej tu mam problem? Dałoby się przestawić te elementy w ramie, na które zachodzę rygle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.01.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 oj na odległość trudno cokolwiek może być tez tak ze na produkcji źle zamontowano zaczepy i łapią tylko na samym początku bez późniejszego dociskania skrzydła do ościeżnicy - czasem cwani montażyści nie mogąc wyregulować ciężko chodzących okuć sami je przestawiają - widziałem przypadki kiedy po przestawieniu zaczepów skrzydło wogóle nie było dociskane, może być lekka beczka na ościeżnicy będąca wynikiem błędu w montażu i jak przychodzą chłodne dni i skrzydła sie kurczą zaczepy wogóle nie funkcjonują nie jestem wróżka by na podstawie takich danych powiedzieć co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.01.2009 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Zrobiłem na fixie z dymem i przeszedł na drugą stronę więc "dziurawe" a właśnie tego okna nie byłem pewien. A pozostałe duże otwieralne gazetą sprawdzałem też i dymem i dziura jak ta lala. pzdrzapowiada sie ze za miesiac bede podpisywal umowe pod ZG - chetnie te cuda zobacze j-j Jak najbbardziej zapraszam, daj znać na priv pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 05.01.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 oj na odległość trudno cokolwiek może być tez tak ze na produkcji źle zamontowano zaczepy i łapią tylko na samym początku bez późniejszego dociskania skrzydła do ościeżnicy - czasem cwani montażyści nie mogąc wyregulować ciężko chodzących okuć sami je przestawiają - widziałem przypadki kiedy po przestawieniu zaczepów skrzydło wogóle nie było dociskane, może być lekka beczka na ościeżnicy będąca wynikiem błędu w montażu i jak przychodzą chłodne dni i skrzydła sie kurczą zaczepy wogóle nie funkcjonują nie jestem wróżka by na podstawie takich danych powiedzieć co i jak Jasne, rozumiem. Posprawdzam te wymienione przez Ciebie przypadki. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.01.2009 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 LUDZIEEEE!!! co to? W domu temp. od ok.5,5-10,0oC, na zewnątrz -18oC a oto ... : a oto passiv- haus, okna szczelne do bólu- wszystkie już nie tylko tarasowe !! Jaka najlepsza próba szczelności??? Czyżby tylko mrozy?? Wg mnie okna są OK, są szczelne na czucie i wymacanie uszczelek a więc co to?? http://images36.fotosik.pl/46/3f071535b4b9e7cbmed.jpg http://images25.fotosik.pl/310/eeea430637b004d9med.jpg http://images28.fotosik.pl/311/331381214358866fmed.jpg http://images28.fotosik.pl/311/bfa10ca2bb8276a1med.jpg http://images32.fotosik.pl/431/d794a157c9e1bc3cmed.jpg http://images46.fotosik.pl/46/297bb990d46eb7f1med.jpg Jutro albo pojutrze idę chyba znowu do dystrybutora no bo jak tu żyć pasywnie i spokojnie, za tyle kasy no chyba że to normalne pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 06.01.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 http://images32.fotosik.pl/431/d794a157c9e1bc3cmed.jpg To jest najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.01.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 To jest najlepsze oj wszystko stanęło na głowie ze złości j-j wyluzuj wilgotność w domu masz jak cholera stad przy tak malej różnicy temperatur na uszczelkach (najzimniejszym fragmencie okna) pojawił się szron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.01.2009 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 To jest najlepsze oj wszystko stanęło na głowie ze złości j-j wyluzuj wilgotność w domu masz jak cholera stad przy tak malej różnicy temperatur na uszczelkach (najzimniejszym fragmencie okna) pojawił się szron Jareko ale aby pojawił się szron to powinenem miec na uszczelkach, ościeżnicy itp. ujemną temp. a jak to mozliwe skoro w domu mam dodatnią (?),a "u" okna, szyby, ram jest tak niskie (w końcu passiv) że od wewnętrz żadna z powierzchni nie powinna mieć ujemnej temperatury ale tylko niewiele niższa niż wewnątrz. Szron na temperaturze "plus" nie powinen się pojawiac. Nie sądzę aby zimne powietrze które wpada do domu bo dziurki mam (w końcu to jeszcze dom nie skończony), od razu lecialo na okna i tam szybko mroziło wilgoć która na nich jest, nie ogrzawszy się w czasie lotu do temp. dodatniej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 06.01.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 No ja tylko dopowiem dwie rzeczy (mam podobny etap budowy jak ty, i podobne temperatury). 1) nie mam szronu na oknach 2) ale nie mam też szronu na membranie dachowej, jak to u ciebie było Może masz tyle wilgoci, że odbiera ona ciepło, co powoduje właśnie takie efekty? Nie wiem, tak tylko rzucam pomysł, bo już mi się zastanawiać zbytnio nie chce... Zresztą - zdjęcie z sąsiedniego wątku: http://images35.fotosik.pl/46/b462be3857a41369.jpg To jest dopiero zlodowacenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.01.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 j-j sadze ze panikujesz poki co niepotrzebniemasz tony wody technologicznej w chlupie - musi gdzie sie wykropić - wkropli ci się na każdym chłodniejszym elemencie - w ekstremalnych warunkach po ścianach potrafi lać się woda przy tych temperaturach zewnętrznych i znikomym ogrzewaniuzmierz temperaturę przy oknie, zmierz temperaturę profila i szyby i jak sadze będziesz już miał odpowiedzpoza tym jest jeszcze jedno - ale to raczej wykluczam gdyż ocieplałeś sambrak ciągłości izolacji zewnętrznej przy samym oknie - mam nadzieje ze tam wypełniłeś wszystkie szczeliny piana dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.01.2009 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 To okna: http://images30.fotosik.pl/311/a6d6d839f7e8730dmed.jpg na kazdym styro zachodzi ok. 4 cm na ościeżnicę. W szparę między stryo a ościeżnicę na zewnątrz dałem piankę. A tak oto ona wygląda od wewnątrz. http://images42.fotosik.pl/46/d985e6d423035af6med.jpg Dodatkowo potem oczywiście taśmy. ja wiem że dom zawiera tony wody ale wody a nie zmarzliny . Obecnie nie mierzyłem temp. szyby i ościeży ale skoro w domu jest temp od 6 do 10oC a okna mają niski współ. przenikania to "ki diabeł " mi tam wpuszcza ujemne temperatury na każde okno i zamraża wodę(??), czy to ta ilość mroźnego powietrza ktora dostaje się przez otwarte okieneczko łazienki i nieszczelne drzwi i okna tarasowe i leci w kierunku "szczelnych" okien (gdzie niby ruchu powietrza nie powinno być) tam mrożąc wodę?? Kurczę chciałbym abyś miał racje odnośnie panikowania ale jak tu sie nie wkurzyć. Naprawdę, wg mnie uszczelki sa OK (oprócz tarsowych- te łuki) i niemożlie aby były nieszczelności!!! Nie kumam tego. Pierwsze dwa zdjęcia wyzej moje to sa właśnie tarasowe i ta biała smuga jest w miejscu gdzie są dziuuury (dymek z papieroska tam fruwał ) a jestto szronik taki ładny biały. Ale te pozostałe to nie wiem bo wydają sie być OK!! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts