jareko 06.01.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 to muszę cie zmartwić jeszcze bardziej zmartwić zgroza !!!! wszystko jest ok musisz spokojnie poczekać do przyszłej zimy i wtedy już takich obrazków nie ujrzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.01.2009 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Aleś mnie nastraszył , poważnie . Ale coś musi być tego powodem. Pomyslałem też że może jakieś małe ilości mroźnego powietrza które mogą się dostawać przez zaklejone na roboczo taśmą nawiewy nad oknami i tam zamrażają wilgoś, hmm. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.01.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Ale coś musi być tego powodem. Tak Ci napisał Jareko - masz w domu tony wody, którą musisz usunąć. Usunąć ją może tylko grzanie + wentylacja lub ewentualnie grzanie + osuszacz. Ja na rok temu miałem podobnie. Po wykonaniu wylewek na podłodze (styczeń + spore mrozy) woda płynęła nawet po bloczkach styropianowych (system izodom). Dopiero intensywne wietrzenie + ogrzewanie rozwiązało problem, chociaż nie do końca. Sytuacja w nieco mniejszej skali powtórzyła się na początku obecnego sezonu grzewczego . Teraz, po roku, wszystko jest w normie - wilgotność 50%, temperatura stabilna 20 21 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hardy50 07.01.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 U mnie jest to samo, może w mniejszym stopniu, szron w rogach na dole okna. W dmou 21, na zewnątrz - 27. Wprowadziłem się we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.01.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 U mnie jest to samo, może w mniejszym stopniu, szron w rogach na dole okna. W dmou 21, na zewnątrz - 27. Wprowadziłem się we wrześniu.U mnie po wczorajszej mroźnej nocy (-20 st. C) zebrało się w narożnikach szyb i przy dolnej ramce sporo wilgoci. Podejrzewam winowajcę tego zjawiska - termostat w rekuperatorze, który włączył nawiew w rekuperatorze (ochrona przeciw zamrożeniu wymiennika). Stąd nieco większa wilgotność powietrza wewnątrz pomieszczeń - para wodna skondensowała się na najchłodniejszych elementach domu. Zaznaczam, że na oknach mam rolety zamykane po zachodzie słońca. Wcześniej obawiałem się, że będą przemarzać kasety od rolet (nadokienne), ale nic takiego się nie dzieje, pomimo ich dosyć słabej izolacji termicznej. Temperatura pokrywy rolety jest zbliżona do temperatury ramy okiennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.01.2009 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 U mnie jest to samo, może w mniejszym stopniu, szron w rogach na dole okna. W dmou 21, na zewnątrz - 27. Wprowadziłem się we wrześniu.U mnie po wczorajszej mroźnej nocy (-20 st. C) zebrało się w narożnikach szyb i przy dolnej ramce sporo wilgoci. Podejrzewam winowajcę tego zjawiska - termostat w rekuperatorze, który włączył nawiew w rekuperatorze (ochrona przeciw zamrożeniu wymiennika). Stąd nieco większa wilgotność powietrza wewnątrz pomieszczeń - para wodna skondensowała się na najchłodniejszych elementach domu. Zaznaczam, że na oknach mam rolety zamykane po zachodzie słońca. Wcześniej obawiałem się, że będą przemarzać kasety od rolet (nadokienne), ale nic takiego się nie dzieje, pomimo ich dosyć słabej izolacji termicznej. Temperatura pokrywy rolety jest zbliżona do temperatury ramy okiennej. ja wiem że mam tony wody ale wilgoć to nie zamarznięta woda przy plusie wewnątrz a zamarza jak cholera , no chyba że jak napisałem wyżej ale jakoś w to nie chcę mi się wierzyć. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.01.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 U mnie jest to samo, może w mniejszym stopniu, szron w rogach na dole okna. W dmou 21, na zewnątrz - 27. Wprowadziłem się we wrześniu.U mnie po wczorajszej mroźnej nocy (-20 st. C) zebrało się w narożnikach szyb i przy dolnej ramce sporo wilgoci. Podejrzewam winowajcę tego zjawiska - termostat w rekuperatorze, który włączył nawiew w rekuperatorze (ochrona przeciw zamrożeniu wymiennika). Stąd nieco większa wilgotność powietrza wewnątrz pomieszczeń - para wodna skondensowała się na najchłodniejszych elementach domu. Zaznaczam, że na oknach mam rolety zamykane po zachodzie słońca. Wcześniej obawiałem się, że będą przemarzać kasety od rolet (nadokienne), ale nic takiego się nie dzieje, pomimo ich dosyć słabej izolacji termicznej. Temperatura pokrywy rolety jest zbliżona do temperatury ramy okiennej. ja wiem że mam tony wody ale wilgoć to nie zamarznięta woda przy plusie wewnątrz a zamarza jak cholera , no chyba że jak napisałem wyżej ale jakoś w to nie chcę mi się wierzyć. pzdr No tak, ale +5 czy 6 to masz tam, gdzie jest termometr, a nie koło okna. Tak na logikę to okno prawie cię izoluje przed wiatrem, a nie zimnem. Jeśli dajmy na to masz 5m od okna +5, a na zewnętrznej powierzchni okna -18 to jakiej temp. spodziewsz się na wewnętrznej powierzchni okna? +4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.01.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 j-j zamiast wpadac w panike zmierz temperature okna majac szczelne pomieszczenia pamietaj o jednym - nie masz takiej cyrkulacji powietrza jak przy nieszczelnych starych oknach sadze ze na oknie masz minus 1-3 pomimo idealnej szczelnosci i izolacyjnosci chcesz by nie zamarzalo? wstaw do pomieszczenia wentylator - taki zwykly i skieruj powietrze na okno by dogrzac wneke okienna a najlepiej poloz sie spac jak niedzwiedz, na cala zime i zapomnij o problemie - wystepuje on tylko teraz - pozniej sie nie powtorzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.01.2009 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 OK, każde doświadczenie uczy. Jest mi wstyd , wszystko na forum liczę przeliczam itp. a nie policzyłem (wczoraj gdy zauważyłem problem) rozkładu temperatur w oknie przy+ 5- + 10oC wewnątrz do -20oC na zewnątrz. Przed chwilą sobie przeliczyłem i faktycznie przy takich temp. może pojawić się na powierzchnii okna temp. ujemna ok. -1 do -3 jak pisze Jareko. Jeszcze dziś zmierzę temp. przy oknie i okna dla potwierzdenia obliczeń. Jesli przy oknie rano jutro lub w nocy będzie ok. +3 do +4 st. to będzie oznaczało z obliczeń że temp. okna może być ujemna ale i to sprawdzę. Wszystko zależy od współ. wnikania który przy braku ruchu może być mniejszy niż ok. 8-10 W/m2*K a to jest mocno istotne. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.01.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 nie ma powodu do Uwierz na słowo - po tym co ujrzałem na zdjęciach tu czy na priv, po tym jak wykonałeś niektóre rzeczy pod moje dyktando ale tez z własną inicjatywą wiem ze MUSI być wszystko ok i powód zjawisk jakie ukazałeś nam na zdjęciach MUSI byc inny i nie ma związku ani z oknem ani z jego montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela_lu 31.01.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Wiadomo jak miałem z oknami, jeszcze się nie skończylo ale chcę sobie sprawdzić szczelność tych okien, w jaki sposób najprościej to zrobić?? pzdr Najbardziej wiarygodne byłoby badanie kamerą termowizyjną. Ja takie zamówiłam, bardzo dokładnie pokazało miejsca gdzie ucieka nam ciepło, czyli wprost - pieniądze. Co prawda kosztuje to kilka stówek ale na dłuższą metę warto wydać, bo zwróci się przy kilku pierwszych rachunkach. Ze swojej strony mogę polecić http://www.elektroinstal24.pl . Pan Krzysztof fachowo podszedł do tematu, jego kamera pokazała mi również kilka innych miejsc, które musimy jeszcze poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 31.01.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 tak to wyglądało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts