ponury63 24.12.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Proszę zapakować psa i przysłać przed Wigilią Telefon w katowickiej Fundacji "For Animals" dzwoni w ostatnich dniach bez przerwy. Większość dzwoniących szuka psa lub kota na prezent pod choinkę. [...] Mieszkaniec Legnicy podał nawet domowy adres i prosił, by kota fundacja wysłała mu w paczce. - Nie mam czasu po niego jechać, a muszę go mieć na Wigilię, bo to prezent dla córki pod choinkę - wyjaśniał.Równie głupich telefonów było więcej, więc fundacja postanowiła wstrzymać adopcje. - Wznowimy je dopiero po świętach. W umowie, jaką spisujemy z nowym właścicielem, zastrzegamy, że zwierzę nie może być prezentem, ale jak widać, do wielu ludzi to nie dociera - mówi Joanna Zaremba, szefowa For Animals.[...] Każdego roku w grudniu do schronisk trafia nawet o 30 proc. więcej psów i kotów niż we wcześniejszych miesiącach. Porzucanie żywych prezentów zaczyna się zaraz po dniu św. Mikołaja. Do schronisk trafiają szczeniaki przywiązane do drzew i kociaki wyrzucone na ulicę. Czasem trafiają tam prosto z "uszczęśliwionych" takim prezentem domów. - Dlatego bardzo mnie cieszy, że w tym roku nie mamy przed świętami szczeniaków. Dorosłych psów na prezenty ludzie raczej nie biorą - mówi Mieczysław Kowalczyk z cieszyńskiego schroniska dla zwierząt. Ewa Furtakcałość >>> tutaj Zwierzętom życzę udanych adopcji i empatycznych właścicieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 27.12.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 no brak słów, ponury63, brak słów ... ja już zaczynam się martwić, bo co roku przybywa mi jeden znajda mam dwa koty i jednego psa, była jeszcze suczka, ale niestety samochód ją potrącił na etapie "adopcji" koty wykastrowane i wysterylizowane, pies sporych rozmiarów wiec bojam się z nim iść do kastracji, więc czasem wyje do panienek i próbuje wydostać się z uwięzi ... pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małaMI 28.12.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 my nie wydajemy kotów w okolicy świąt, testem jest ew. powiedzenie, że kot np kończy kurację jakimś lekiem i bezpiecznie będzie się mógł przeprowadzić np 5 stycznia. I już wiadomo czy kotek miał być pod choinkę czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts