Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę zapakować psa i przysłać przed Wigilią

ponury63

Recommended Posts

Proszę zapakować psa i przysłać przed Wigilią

Telefon w katowickiej Fundacji "For Animals" dzwoni w ostatnich dniach bez przerwy. Większość dzwoniących szuka psa lub kota na prezent pod choinkę.

[...] Mieszkaniec Legnicy podał nawet domowy adres i prosił, by kota fundacja wysłała mu w paczce. - Nie mam czasu po niego jechać, a muszę go mieć na Wigilię, bo to prezent dla córki pod choinkę - wyjaśniał.

Równie głupich telefonów było więcej, więc fundacja postanowiła wstrzymać adopcje. - Wznowimy je dopiero po świętach. W umowie, jaką spisujemy z nowym właścicielem, zastrzegamy, że zwierzę nie może być prezentem, ale jak widać, do wielu ludzi to nie dociera - mówi Joanna Zaremba, szefowa For Animals.

[...] Każdego roku w grudniu do schronisk trafia nawet o 30 proc. więcej psów i kotów niż we wcześniejszych miesiącach. Porzucanie żywych prezentów zaczyna się zaraz po dniu św. Mikołaja. Do schronisk trafiają szczeniaki przywiązane do drzew i kociaki wyrzucone na ulicę. Czasem trafiają tam prosto z "uszczęśliwionych" takim prezentem domów. - Dlatego bardzo mnie cieszy, że w tym roku nie mamy przed świętami szczeniaków. Dorosłych psów na prezenty ludzie raczej nie biorą - mówi Mieczysław Kowalczyk z cieszyńskiego schroniska dla zwierząt.

Ewa Furtak

całość >>> tutaj

Zwierzętom życzę udanych adopcji i empatycznych właścicieli

no brak słów, ponury63, brak słów ...

ja już zaczynam się martwić, bo co roku przybywa mi jeden znajda :-)

mam dwa koty i jednego psa, była jeszcze suczka, ale niestety samochód ją potrącił na etapie "adopcji" :(

koty wykastrowane i wysterylizowane, pies sporych rozmiarów wiec bojam się z nim iść do kastracji, więc czasem wyje do panienek i próbuje wydostać się z uwięzi ...

pozdrawiam!