Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna z "łukami"

Recommended Posts

Dzień Dobry,

Czy ktoś z Was miał podobny problem do mojego.

Kupiłem okna PCV jednego z wiodących producentow w Polsce. Po zamontowaniu okazalo się, ze wszystkie okna z łukami nie otwierają się do końca, tz brakuje ok 20-30% do pełnego rozwarcia. Mnie to wyprowadziło z równowagi! Firma z którą podpisalem umowe jak i producent mowia o koniecznosci "cofnięcia" okien do środka budynku bądź podkucia ścian pod oknami.

Czy ktoś mi może cos napisać odnośnie własnych doświadczeń w tym temacie lub podpowiedzieć jak najlepiej dla mnie rozwiązać i zakończyć tę sprawę.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozrawiam gorąco, mocno zdenerwowany na święta

Noss

Wesołych Świąt:)

Rozumiem że problem jaki u Ciebie występuje to opieranie się łuku okna o nadproże przy otwieraniu, tak ?

Jest to najzupełniej normalne i nie wynika z wady okna tylko z geometri (a może raczej stereometrii ?). Mam ten sam problem, u mnie rozwiązałem to w sposób trzeci, podkuwając nadproże o kilka centymetrów przy obu bokach okna. Fachowo mawiają na to że trzeba lekko "rozglifić" łuk.

http://img227.imageshack.us/img227/1723/oknozt6.th.jpg

Dzień Dobry,

Czy ktoś z Was miał podobny problem do mojego.

Kupiłem okna PCV jednego z wiodących producentow w Polsce. Po zamontowaniu okazalo się, ze wszystkie okna z łukami nie otwierają się do końca, tz brakuje ok 20-30% do pełnego rozwarcia. Mnie to wyprowadziło z równowagi! Firma z którą podpisalem umowe jak i producent mowia o koniecznosci "cofnięcia" okien do środka budynku bądź podkucia ścian pod oknami.

Czy ktoś mi może cos napisać odnośnie własnych doświadczeń w tym temacie lub podpowiedzieć jak najlepiej dla mnie rozwiązać i zakończyć tę sprawę.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozrawiam gorąco, mocno zdenerwowany na święta

Noss

Wesołych Świąt:)

masz zła obróbkę ściany dookoła okien do tego typu okna i tyle, nie ma co się wkurzać na firmę od okien, bo to nie oni robili otwory raczej

Dzień Dobry,

Czy ktoś z Was miał podobny problem do mojego ...

mysle, ze podobny problem miał Grzegorz40

Powoli zbliżają się do końca. Z ekipy ubył jeden pracownik . Wrócił na Śląsk i tam siedzi. Dwóch ciągnie robotę , powoli . , ale dokładnie. Zauważyłem , że w niektórych miejscach są na wierzchutynku metalowe siatki , od narożników. W czasie zacierania zdarli warstwę ocynku,pewnie były źle obsadzone i miały po 90 stopni.Powinny mieć mniej niż 90 stopni , wtedy cała siatka schowana by była w gipsie i nie uszkodzili by jej narzędziami W tych miejscach narożniki będą zmieniane na nowe. Panowie sugerują , że to nie ich wina , tylko wina narożników, ale ja myśle , że to ich wina .Zobaczymy

Znalazłem już gościa do tynków zewnętrzych . Trzywarstwowe, na to siatka z klejem , a na to wyprawa. Teraz z góry podpisze umowę , a kasa z dołu !! :roll:

temat -Dochodzą do końca

Wesołych Świąt

i wogóle powiesił na suchej gałęzi - jak on śmiał ona wogóle wykonać !!! :lol:

A na serio - ileż to razy mowie klientom przy oknach lukowych ze czeka ich skuwanie nadproży by wogóle się otwierały i co widzie? Szeroko otwarte oczy i juz wiem ze nie wiedza o czym mowie. Niestety, by dobrze zamontować okno muszą być zachowane odpowiednie luzy a to wymusza przygotowanie nadproży - tak jak tu ju kilka zdjęć zostało ukazanych

Jest tez inna metoda - bardzo często okna sa na tyle szerokie ze wogóle można zrezygnować z otwierania jednego skrzydła i zrobić go jako fix w skrzydle - wygląda wtedy jak normalne okno a skrzydło - zrobić zawiasy na słupku i otwierać od glifu - wtedy kłopotów z nadprożami nie ma

też mam okno z łukiem i mam to rozwiązane właśnie tak jak Jareko pisze ,

jedno skrzydło tylko sie uchyla a drugie otwiera i uchyla z tym że zawiasy są na środkowym słupku ,

okna mam od Jezierskiego i to oni właśnie nie chcieli mi zrobić okna z łukiem otwieranego tradycyjnie , zrobić mogli ale nie udzielali na takie okno gwarancji , wiec trza było podjąć decyzje .

Teraz wiem że ich rozwiązanie jest bardzo dobre ,a nawet eleganckie , troche mi to przypomina pierwsze samochody z drzwiami opartymi na takiej samej konstrukcji.

dzieki wielkie za wszystkie podpowiedzi,

celem wyjasnienia dodam, że firma ktora sprzedala mi okna nawet slowem nie uprzedzila o mozliwosci problemu. Tym wieksze bylo moje zdziwienie po zamontowaniu, ze winny jest architekt. Poza tym otwory okienne nie byly zmieniane w dokonaniu dwukrotnego pomiaru. Dla zainteresowanych dodam, że jest jeszcze jedno zorwiązanie, dowiedziałem się u producenta, a mianowicie wyprodukowanie "poszerzonej ramy", czyli wyższego profilu własnie w górnej czesci okna, tej "łukowej".

pozdrawiam serdecznie

noss

d... mianowicie wyprodukowanie "poszerzonej ramy", czyli wyższego profilu własnie w górnej czesci okna, tej "łukowej".
Nie zawsze jest to mozliwe w stopniu satysfakcjonujacym. Czesto poszerzenia - bo tak sie nazywa ta "poszerzona rama" narzucają ograniczenia stad warto wogole pamiętać o tym z okna lukowe wymagają albo innego sposobu otwierania albo przygotowanych nadproży

Ileż to pułapek czeka na biednego inwestora.

3 razy przeczytałem pierwszy post (nie mam łuków) i nie mogłem dojść w czym problem, dopiero zdjęcie z drugiego posta wszystko wyjaśniło :D

IMHO uważam że producent okien BĘDĄC NA POMIARACH powinien uprzedzić inwestora że okno nie będzie się otwierać i już wówczas zaproponować rozwiązania. Dlatego rozumiem kolegę noss i jego zdenerwowanie na wykonawce okien. Jakby nie patrzeć każdy producent ma inną wysokość ramy i powinno się wykonać podcięcie łuku dla danego typu okna wiedząc to odgórnie.

pozdrawiam.

i wogóle powiesił na suchej gałęzi - jak on śmiał ona wogóle wykonać !!! :lol:

A na serio - ileż to razy mowie klientom przy oknach lukowych ze czeka ich skuwanie nadproży by wogóle się otwierały i co widzie? Szeroko otwarte oczy i juz wiem ze nie wiedza o czym mowie. Niestety, by dobrze zamontować okno muszą być zachowane odpowiednie luzy a to wymusza przygotowanie nadproży - tak jak tu ju kilka zdjęć zostało ukazanych

Jest tez inna metoda - bardzo często okna sa na tyle szerokie ze wogóle można zrezygnować z otwierania jednego skrzydła i zrobić go jako fix w skrzydle - wygląda wtedy jak normalne okno a skrzydło - zrobić zawiasy na słupku i otwierać od glifu - wtedy kłopotów z nadprożami nie ma

No właśnie jareko-ty mówisz. Ja zamawiałem okna u Urzędowskiego i jego dealer w Szczecinie od razu uprzedził mnie o problemie z łukami i przedstawił możliwe rozwiązania. Wybrałem to z zawiasami na środkowym słupku.

Natomiast jeżeli firma nie uprzedzi o tym problemie i zamontuje okna które się nie otwierają do końca - to ich babol i nierzetelność. Dupa a nie firma i należy ich omijać dużym ŁUKIEM.

wymusza przygotowanie nadproży

Dzięki forum udało mi się zrobić dobrze nadproże przy oknie z łukiem.

Ale jakbyście widzieli minę murarza, który musiał to robić .... Nie był zachwycony.

Ale nie dałem się. Byłem twardy i dzięki temu nie było problemów z łukiem :D

...jeżeli firma nie uprzedzi o tym problemie i zamontuje okna które się nie otwierają do końca - to ich babol i nierzetelność. Dupa a nie firma i należy ich omijać dużym ŁUKIEM.

no nie do końca

jest to przykład sytuacji gdzie tak naprawdę nie wiadomo kogo strzelać

Jakże często okna lukowe sa malej wysokości i dodatkowe ich obniżenie jest hmmm...co najmniej bez sensu o w domu nie mieszkają Pigmeje

jakże często ten problem jest nieznany tym co robią pomiary, inwestorom, murarzom, architektom

Coz.... jest w oknach kilka takich tematów które wymagają wiedzy a nie tylko pięknych oczu czy taniej oferty ;)

• 2 weeks później...
Coz.... jest w oknach kilka takich tematów które wymagają wiedzy a nie tylko pięknych oczu czy taniej oferty ;)

No właśnie.. ale już był ten temat na forum szerzej poruszany.

Wg. mnie sprzedawca powinien uprzedzić - ale może on się nie zna na szczegółach montażu ?

Odnośnie możliwych rozwiązań - cofnięcie okna w ścianie jest wg mnie najgorszym z możliwych opcji, co nie znaczy że jest niewłaściwe. Po prostu rozglifienie czy ew. poszerzenie ramy na górze jest lepsze.

A odnośnie szerokości ramy - większość ram jest na tyle podobnych rozmiarami, że można je rozważać wyłącznie teoretycznie.

Jeszcze jedna zaleta zawiasów na słupku stałym - okno jest sztywniejsze, co ma duże znaczenie szczególnie dla PCW które w łukach nie jest wzmacniane..

i jeszcze jedno - konstrukcja słupka ruchomego i jego zakończenia przy łuku w oknach PCW sprawia, że teoretycznie każdy łuk może być nieszczelny.

W tym zakresie drewno zdecydowanie jest lepsze :D

Jeszcze jedna zaleta zawiasów na słupku stałym - okno jest sztywniejsze, co ma duże znaczenie szczególnie dla PCW które w łukach nie jest wzmacniane..

Tylko jak ktoś jest "przy kości" to z biegiem czasu może już nie wyjść na ten balkon bo się nie zmieści w jednej kwaterze 8)

Z drugiej strony po co ma wychodzić przy takiej wadze ... jeszcze się balkon zawali ...

...W tym zakresie drewno zdecydowanie jest lepsze :D
Masz racje, przy lukach drewno jest lepsze, malo tego, umozliwia wykonanie skrzydla RU - w PVC tak naprawde nie jest to mozliwe z sensem i tak by dzialalo poprawnie

po prostu do drewna sa w tym zakresie inne okucia jakich niestety nie ma przy PVC

no moze nie do konca nie ma - w Winkhauzie jest cus takiego ale z racji rozszerzalnosci PVC nie zdaje egzaminu i przewaznie wymaga dwukrotnej regulacji co rok - latem i zima - stad wiele firm wogole nie robi w PVC skrzydel RU