Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy do pieców CO na drewno (np.:VIGAS) potrzebny wk?. komin?

Sebastian_M

Recommended Posts

Posiadam piec Eko-Vimar Orlan 25 (od dwóch tygodni ogrzewam nim dom 220m2). Fachowcy, którzy mi go instalowali powiedzieli, że przy tych piecach nie trzeba montować wkładów kominowych. Konieczność taka jest przy piecach gazowych ze względu na kwasy. Więc wkładu nie instalowałem. Natomiast pytałem innych osób i zdania były podzielone, jednak większość nie widziała konieczności montażu wkładu.

Piotr

Witam,

Z tego co wiem, pieców na paliwa stałe nie można podłączać do układów zamkniętych c.o. Chciałbym więc taki piec podłączyć do układu zamkniętego przez wymiennik. Pytanie: ile taki cudo kosztuje?

W planach mam piec c.o. elekryczny (Kospel) na wypadek jak mi sie nie bedzie chciało palić lub mnie nie bedzie w domu. Piec na paliwo stałe (nie wiem jeszcze na co) - bo to najtańsze ogrzewanie.

Niezły - czy montowałeś już taki układ?

Pozdrawiam

Mirek

BTW. Wydaje mi się, że przy układzie otwartym sporo ciepełka ucieka przez otwarte naczynie wzbiorcze. Czyż nie tak?

Po miesiącu przesiąkł mi komin, pojawiły się brunatne plamy i nieprzyjemny zapach. Założyłem wkład, usununąłem tynk, zabezpieczyłem szkłem wodnym i..... zmieniłem piec na miałowy. I teraz jestem dopiero zadowolony !!!

Paliles niedostatecznie suchym drewnem, przy tym twoj kociolek pracowal przez caly czas na pol gwizdka.

To jest wyjasnienie dla twoich problemow.

A kociol mialowy ? ... No coz, mialem kiedys taki.