rutit 24.12.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 WitamChcialabym wymienic pod prysznicem stara fuge cementowa (3mm) na fuge MAPEI FUGA KERAPOXY tj fuge ekspozytowa.Na jaka głębokość zeskrobac stara fuge? Czy używać do tego celu jakis płynów do usuwanie cementu żeby dokaldnie usunąć stara fuge?Czy ktos z was usuwal stara fuge i ma jakies doswiadczenia z tym zwiazane ?Z gory dziekuje za pomoc.Pozdrawiam serdecznie Emilia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 25.12.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 chyba epoxydowa. A tak w ogole to szkoda na nią kasy. Jest bardzo droga i trzeba umiec ja położyć.Lepiej kupic fuge Aqua ceresitu taniej łatwiej położyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 25.12.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Witam Chcialabym wymienic pod prysznicem stara fuge cementowa (3mm) na fuge MAPEI FUGA KERAPOXY tj fuge ekspozytowa. Na jaka głębokość zeskrobac stara fuge? Czy używać do tego celu jakis płynów do usuwanie cementu żeby dokaldnie usunąć stara fuge? Czy ktos z was usuwal stara fuge i ma jakies doswiadczenia z tym zwiazane ? Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam serdecznie Emilia Starą fugę usuwa się rylcem, wydłubując po kawałku, skrobiąc itp. Trzeba bardzo uważać, aby nie porysować płytek itp. Robota upierdliwa, żmudna i nudna. Robisz sama czy komuś zlecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 21.01.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 chyba epoxydowa. A tak w ogole to szkoda na nią kasy. Jest bardzo droga i trzeba umiec ja położyć.Lepiej kupic fuge Aqua ceresitu taniej łatwiej położyć. Pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższą opinią. Fakt, jest droga, ale nie kładzie się jej jakoś specjalnie trudniej niż zwykłą: mąż kładł po raz pierwszy w życiu przy jasnych płytkach i zero problemów. Za to jakość w użytkowaniu nieporównywalna zwłaszcza przy jasnej fudze- mam taki sam kolor w kuchni (zwykła) i przedpokoju (epoksydowa) i niestety, ta w kuchni już jasna nie jest, natomiast epoksydowa owszem brudzi się, ale wystarczy przetrzeć ją szmatką i znowu jest czysta. Brud nie wnika w nią tak jak w cementową. Dlatego przymierzam się do wymiany fugi w kuchni. Nie wiem jednak czy wystarczy zedrzeć trochę tej cementowej, czy trzeba całą dokładnie wydrapać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 23.01.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 chyba epoxydowa. A tak w ogole to szkoda na nią kasy. Jest bardzo droga i trzeba umiec ja położyć.Lepiej kupic fuge Aqua ceresitu taniej łatwiej położyć. Pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższą opinią. Fakt, jest droga, ale nie kładzie się jej jakoś specjalnie trudniej niż zwykłą: mąż kładł po raz pierwszy w życiu przy jasnych płytkach i zero problemów. Za to jakość w użytkowaniu nieporównywalna zwłaszcza przy jasnej fudze- mam taki sam kolor w kuchni (zwykła) i przedpokoju (epoksydowa) i niestety, ta w kuchni już jasna nie jest, natomiast epoksydowa owszem brudzi się, ale wystarczy przetrzeć ją szmatką i znowu jest czysta. Brud nie wnika w nią tak jak w cementową. Dlatego przymierzam się do wymiany fugi w kuchni. Nie wiem jednak czy wystarczy zedrzeć trochę tej cementowej, czy trzeba całą dokładnie wydrapać? wystarczy tylko gąbka,woda z octem przetrzec i masz jak nowe fugi,po co zaraz wymieniac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 23.01.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Niestety, może to pomaga na początku, ale w kuchni brud się tak wżera w zwykłą, że już parę razy szorowałam szczoteczką do zębów i nie uśmiecha mi się powtarzać tej pracochłonnej akcji. Wodą, nawet samą bez octu, to ja mogę myć płytki w przedpokoju i brud zmywa się jednocześnie z fugi. W kuchni najpierw trzeba doszorować fugi a potem myć płyki Dlatego zamierzam ją wymienić i polecam każdemu kto ma dylemat fugę epoksydową. Jest warta swojej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 23.01.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 to właśnie woda z octem i gąbka kuchenna z tą szorstką stroną wręcz wyciera ten brud,ja tak czyszczę w wiatrołapie raz na pół roku gdzie brudzi się bardziej niż w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 24.01.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Czyszczenie raz na pół roku w moim przypadku oznaczałoby brudną fugę przez większość czasu, ponieważ potrafi zabrudzić się już w ciągu tygodnia intensywnego użytkowania - ja mam bardzo jasną fugę, przy ciemnych nie ma zapewne potrzeby inwestować w epoksydową. A w przedpokoju brud zmywa się za każdym pociągnięciem szmatą, bo osiada się na epoksydowej powierzchniowo a nie wchodzi jak w cementową. Na koniec dodam, że mam obydwa rodzaje (ta sama firma i kolor) i widzę ogromną różnicę w użytkowaniu. I jednak będę wydłubywać cementowaą spoinę w kuchni, choć nadal nie wiem czy całą trzeba (obawiam się zniszczenia płytek), bo nikt się w tej materii nie wypowiedział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 12.04.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 nie wiem czy całą trzeba (obawiam się zniszczenia płytek), bo nikt się w tej materii nie wypowiedział...[/b] Im więcej wydłubiesz, tym lepiej epoksydowa będzie się trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts