Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

C.o - krok po kroku

tidia

Recommended Posts

CzescPanowie fachowcy.Mam teraz ogrzewanie C.O ale jest niefachowo obliczone ,wykonane ,praktycznie bez projektu, Potrzebuje zrobic,od nowa projekt C.O.Jest kilka rzeczy z którymi se nie poradze.

od czego zacząc:

Od potrzebnej mocy ?

jak obliczyc co brac pod uwage?

Mieszkanie ma okna plastic 4 komorowe ,szyba 1 opowierzchni ok 1,2 m 4szt parter i 3 na pietro,i lazienka male ok 0,5 m2 budynek ocieplony 5cm styropianu, 3 sciany narazone na zimno ,wiatr od strony wschod poludnie i zachod,dach dachówka ,folia,wełna 15cm,folia. panele.

podzial to parter ma 1 sypialnie ok 12 m2 + salon 30m2(otwarty tzn schody na góre oraz brak drzwi do kuchni) kuchnia 10m2 i kibelek 2,5 m2,pomieszczenia 2.5m-2.6m wys

gora to pomieszczenia szczytowe (w sumie ta sama powierzchnia m2 ,pomieszczenia wyzsze ok 3 m w szczycie a po bokach 1,7m podzial to łazienka 0k 10 m2 reszta wolna przestrzen.

Mysle nad nowym projektem.ale chce by byl dobry,i sie sprawdzał

czy ktos moze mi pomóc. choc troche?

prosze o odpowiedz

Tak grzejniki

Kuchnia -pom otwarte ok 10 m2 grzejnik typu C22 o wym. 600 x600

Salon - pom otwarte(tzn schody na gore)ok 30 m2 2 grzejniki 1000x600 typu C22

Sypialnia pom zamkniete ok12 m2 grezjnik 1000x600 typu C22

Łazienka pom zamkniete grzejnik łazienkowy rurkowy 600 x 800

teraz jest 5 grzejnikow. i sa pomieszczenia bez

wiecej nie ma grzejników.jest odczuwalny pewny dyskomfort poniewaz cieple powietrze idzie do gory i ta zostaje a spycha zimne na dol -odczuwa sie to jakby zimnym skads zaciogalo?

Nie odsyłajcie mnie do programów ,projektantów itponi pewnie wiedza najlepiej ale ja nie chce wydawas 3000 zł na kilka papierków,potrzebuje sam z wasza pomoca dojśc tu do ładu.ok

Nie wiem czy tylko ja ale mimo iz kilka razy czytam twoje posty nie wiem o co wąłściwie chodzi. Znaczy wiem że masz zimno ale w taki spoób dozujesz informacje o swoim domu problemie że cięzko coś z tego wywnioskowac.

Ocieplenie 15 cm w dachu to mało, ocieplenie ściany (nie napisałeś z czego) 5cm to też mało, z opisu kaloryferów wygląda ze sa tylko na parterze a na górze brak? Piszesz ze sa pomieszczenia bez kaloryferów, to jakieś nieporozumienie przy takim słabym ocieplenieu budynku. Z jednej strony chcesz mieć cipło z drugiej żałójesz kasy na projekt wykonany przez kogoś kto się zna na tym. No skoro szkoda kasy to trzeba marznąć. Każdy ma wybór.

Nie sądze aby projekt CO kosztował 3000zł.

jak widać niektórym lżej wydać kilka tyś na kolejne wymiany grzejników czy innych składowych instalacji, opierając się przy tym na gdybaniu własnym i innych forumowiczów (choćby i fachowców - jednak nie wierzę w "zdalną" regulację po meilu, niewidząc budynku, instalacji, a tym bardziej opierając sie na lakonicznych jego opisach) niż zaplacić 1-1,5 tys. zl za porządny projekt c.o., zresztą ktos już pewnie doradził ocieplenie 5cm ścian czy 15 dachu, to pewnie znowu jakiś ktoś dobierze na oko jakieś nowe regulusy i tylko pozostanie uwierzyć że jest dobrze, a wiara czyni cuda...

Panowie wiem ze to tak wyglada nieco chaotycznie.iwy tez nic zbytnio nie wywnioskujecie ale pytac mozna.?

Moja sytuacja jest zdeko skomplikowana bokozystam z ciepla dostarczonego z sasiedniego budynku,wiec jestem uzalezniony od ilosci i mocy. mieszkanie to jest tak zrobione ze nie ma mozliwosci zrobienia kotlowni,ani tez gazowego kotla nie wstawie bo nie ma gazu.komin jestw salonie i moge zalozyc tylko kominek np z wkladem wodnym ,chyba jedyna mozliwosc.no moze jeszcze prad-ogrzewanie

ale koszty no

nie do polkniecia rachunki rzedu 1000 na miesiac odpadaja , gaz tez nie wiele taniej wyjdzie.

Wiem ze przyjmujac nawet nagorszy scenariusz 100 w na 1 m2 powinienem miec grzejniki o mocy 13 kw jednak jeszcze potrzebny mi jakis motor by to zasilic a jego miec nie moge(osobnego)ten z kturego moge korzystac tez ma ograniczona moc.podlaczajac duzo grzejnikow jego moc spadnie temp wody tez ale zastosowanie innych grzejnikow typu regulus do odpowiedniej temp wody np 55-65 st juz poprawi wydajnosc cieplna?

czy moze sie myle

Ja Ci powiem tylko tyle może to da ci coś do myślenia. Mój dom ok 100m2 według projektu ma mieć na ścianach 14 cm wełny i 20 cm wełny w dachu, w podłodze 10cm styropianu, zapotrzebowanie na ciepło wynosi 7.1kW Ja jednak jeszcze lepiej docieplam swój budynek niż w projekcie.

A ty masz większy i słabo docieplony dom i moc grzejników prawie o połowę mniejsza niż ja. Wiec nie ma prawa być w twoim domu ciepło nawet jak założysz najlepsze grzejniki.

I jeszcze dodam. U mnie zapotrzebowanie na ciepło wynosi ponad 7O W na m2, a ty dostarczasz do swojego domu tylko 30W na m2. Wiec najpierw rozwiąż problem z piecem w twoim wypadku kominek z płaszczem może okazać się jedyna sensowna alternatywą(ja też będę grzał tylko kominkiem) i później dobierz grzejniki do swojego mieszkania przeliczając 100 W na m2 i dopiero wtedy będzie dobrze.

ok.wiec juz mamy jakis kompromis wiemy juz ze bedzie kominek. co myslicie o tym lhttp://www.allegro.pl/item514164136_kominki_nakazda_kieszen_piec_z_plasz_wod_19kw.htm

ma 19 kw 15 na inst wodna i 4 na powietrze. potem moze grzejniki regulusy bo sa wydajne np regulus r6 wym 600x 1000 da mi 2200 watt..

sprawa lepszego ocieplenia raczej nie przejdzie gdyz trzeba by zniszczyc terazniejsza elewacje i robic nowa a budynek nie jest ma wlasnoscia?

wiec odpada

Dach mysle ze mozna poprawic jego szczelnasc

myslalem zdjac panele i dac na sufit regips 12mm,zaszpachlowac i potem kaseton styropianowy jako wykonczenie?

moze to cos zmieni

sa rzeczy ktorych nie jestem w stanie zrobic.

Ale dzieki za pomoc