gumis107 25.12.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Witam wszystkich .Mieszkam aktualnie w domu kolo jednej z glownych drog w tym kraju.Obok mnie inwestor kupil pare lat temu kilka hektarow z zamiarem postawienia tam supermarketu.Ostanio zas zarzad drog "modernizuje' droge ,a de facto poszerza ja o 3 pas ,ewidentnie w celu zrobienia zjazdu do marketu za panstwowe pieniadze.Czlowiek ktory podpisal plan "modernizacji" juz siedzi za lapowki ,ale rozpoczeto roboty i trzeci pas ma byc zgodnie z tymi planami ok 1,5-2metry od mojego domu.Czy ktos sie orientuje jaka jest z godnie z przepisami minimalna odleglosc domu od drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 25.12.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Domu, czy posesji( działki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 25.12.2008 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 1,5- 2 m to odleglosc od domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBERT S. 25.12.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Witam jestem w trakcie przygotowywania dzialki pod budowe , dzialka narozna , dom musi byc odsuniety od drogi po 5 m. dodam ze jest to droga lokalna tzw, osiedlowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.12.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Przy drogach szybkiego ruchu są inne przepisy ( i pas bezpieczeństwa) - gdzies o tym było na forum .A drogi osiedlowe czy gminne to inna bajak - w pzp lub wz określona jest po prostu nieprzekraczalna linia zabudowy. To dwie rózne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 25.12.2008 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Przy drogach szybkiego ruchu są inne przepisy ( i pas bezpieczeństwa) - gdzies o tym było na forum . A drogi osiedlowe czy gminne to inna bajak - w pzp lub wz określona jest po prostu nieprzekraczalna linia zabudowy. To dwie rózne rzeczy. Witam, dokladnie droga to Zakopianka i zarzad drog zaby obejsc przepisy buduje 3 pas jako "modernizacje" .3 pas ma byc ok 2 metrow od domu nie dzialki!!!!!Nie wspomne ,iz chyba czesc nasypywanego materialu pod droge bedzie raczej na mojej dzilace, bo po prostu nie ma miejsca ,zas zarzad chce uniknac wykupu.A tak poza tym to usunieto mi reklamy i zdewastowano troche stojace na moim gruncie bez pytania mnie o zgode .Dokladnie interesuje mnie jak przepisy reguluja minimalna odleglosc drogi od istniejacegojuz domu w przypadku "modernizacji" nie "przebudowy" ,ani " budowy".Przeciez musi to byc gdzies ujete.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.12.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 MOdernizacja Zakopianki to temat rzeka. Przecież nie jesteś sam - zbierz sąsiadów i atakujcie gminę. Gdzieś były wyłożone plany modernizacji - czy wtedy atakowaliście ? Cała Polska oglądała zmagania mieszkańców. Znalazłam tylko taki dokumnet . Tam jest napisane, ze będą oddawać cenę rynkową gruntów. NIe wiem ile w tym prawdy - ale gmina może być jedynym miejscem gdzie musisz uderzać. http://www.wrotamalopolski.pl/NR/rdonlyres/B92BB72C-3BF2-4BFD-BCC7-B4474BAAD5F0/342433/stanowiskorady.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 25.12.2008 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 wlasnie,ze nie byly wstawione plany!!!!!!Sasiad dowiedzial sie od kierownika budowy doslownie cytuje"przeciez ksiadz mowil o tym w kosciele" .Kuzwa dobrze ze nie rabin ,albo mula .O 'modernizacji' Zakopianki dowiedzialismy sie jak wjechaly maszyny.Witam w katolickim kraju ,gdzie ksiadz oglasza tego typu rzeczy w kosciele ,( akurat nie laze do kosciola ,bo cos tam mysle czasmi i wiem jak KK dziala ).Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.12.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 dooobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 25.12.2008 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 acha jak ktos nie wie o tzw "specustawie" to warto ja przeczytac.Ogolnie SLD to wprowadzili ,niejacy bracia K. wprowadzili poprawki na podstawie ktorych mozna kazdego wywalic z domu nie placac mu wartosci rynkowej tylko (soory cytuje z pamieci):wartosc wybyudowania odliczajac amortyzazacje" bez utaconych korzysci i zostawiajac tzw "resztowki",czyli to czego im nie potzreba.Ogolnie jak ktos kupil dom na raty ,za powiedzmy pol banki to mozna mu go wziasc placac 200tys i zostawic mu parcele ktora przestaje byc budowlana,za utarcone korzysci budzet nie placi (w moim przypadku za bilborda mam 800zl/mc ,wiec miejsce pod niego jest warte ok 100tys zl)Na sczescie we wrzesniu weszla nowelizacja i ma sie 'az " 4 miesiace na opuszcecznie domu za ktory bandyci budzetowi nie zaplaca wlascielowi.Na szcescie nie lapie sie pod specustawe ,ale i tak chyba zablokuje przebudowe Zakopianki ,bo nie mam innego wyjsciaPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 25.12.2008 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 MOdernizacja Zakopianki to temat rzeka. Przecież nie jesteś sam - zbierz sąsiadów i atakujcie gminę. Gdzieś były wyłożone plany modernizacji - czy wtedy atakowaliście ? Cała Polska oglądała zmagania mieszkańców. Znalazłam tylko taki dokumnet . Tam jest napisane, ze będą oddawać cenę rynkową gruntów. NIe wiem ile w tym prawdy - ale gmina może być jedynym miejscem gdzie musisz uderzać. http://www.wrotamalopolski.pl/NR/rdonlyres/B92BB72C-3BF2-4BFD-BCC7-B4474BAAD5F0/342433/stanowiskorady.pdf Nefer ja mieszkam w Krakowie ,a nie nie w Poroninie ,i wlasnie tu zrobiono ten numer.Wlasnie dlatego nazwano to "modernizacja' ,a nie "przebudowa" lub 'rozbudowa" ,bo to pozwolilo im zaoszczedzic kupe kasy(kwestia prawna ,serio).Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 05.01.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Ustawa o drogach publicznych nie podaje definicji "modernizacji" Jest budowa, przebudowa i remont: - budowa drogi – wykonywanie połączenia drogowego między określonymimiejscami lub miejscowościami, a także jego odbudowę i rozbudowę;- przebudowa drogi – wykonywanie robót, w których wyniku następuje podwyższenie parametrów technicznych i eksploatacyjnych istniejącej drogi,niewymagających zmiany granic pasa drogowego;- remont drogi – wykonywanie robót przywracających pierwotny stan drogi,także przy użyciu wyrobów budowlanych innych niż użyte w stanie pierwotnym; Art. 43.1. Obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznejkrawędzi jezdni co najmniej:Lp. Rodzaj drogi W terenie zabudowy Poza terenem zabudowy1 Autostrada 30 m 50 m2 Droga ekspresowa 20 m 40 m3 Droga ogólnodostępna:a) krajowa 10 m, 25 mb) wojewódzka, powiatowa 8 m 20 mc) gminna 6 m, 15 m2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach usytuowanie obiektu budowlanegoprzy drodze, o której mowa w ust. 1 lp. 3 tabeli, w odległości mniejszej niżokreślona w ust. 1, może nastąpić wyłącznie za zgodą zarządcy drogi, wydanąprzed uzyskaniem przez inwestora obiektu pozwolenia na budowę lub zgłoszeniembudowy albo wykonywania robót budowlanych. Przepis art. 38 ust. 3 stosujesię odpowiednio. Z tym, że są to odległosci obiektów budowlanych od drogi a nie budowanej drogi od istniejącego obiektu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 09.01.2009 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 dzieki za info.Sytuacja przedstawia sie na dzien dzisiejszy dosc dziwnie.Czlowiek ktory zatwierdzil plany juz siedzi za korupcje, w zatwierdzonych planach nie sa ujete istotne rzeczy,np; moj bilbord ,ktory mogl zablokowac zatwierdzenie planow modernizacji,zarzad drog ma plany zrobione na podstawie blednie ustwionej tzw :"osnowy geodezyjnej" i dlatego wjechali na moj grunt.Na razie skladam rozne pisma i prawdopodobnie zablokuje przebudowe Zakopianki.Jak za jakis czas sie zrobi dym z mediach to bedzie moja robota .Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 10.03.2009 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 podcigam ,bo sytuacja sie zmienila.Czesciwo zablokowalem przenudowe drogi i inspektor nadzoru zgodzil sie jzu ,ze to przebudowa ,a nie modernizacja.Czy przypadkiem przy przebudowie nie musza byc zrobione badania geologiczne, bo przy budowie domu musza?Wie ktos moze?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aswywiadu 10.03.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 c) gminna 6 m, 15 m 2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach usytuowanie obiektu budowlanego przy drodze, o której mowa w ust. 1 lp. 3 tabeli, w odległości mniejszej niż określona w ust. 1, może nastąpić wyłącznie za zgodą zarządcy drogi, wydaną przed uzyskaniem przez inwestora obiektu pozwolenia na budowę lub zgłoszeniem budowy albo wykonywania robót budowlanych. Przepis art. 38 ust. 3 stosuje się odpowiednio. Z tym, że są to odległosci obiektów budowlanych od drogi a nie budowanej drogi od istniejącego obiektu! Teraz pytanie. Czekam na WZ i już wiem że te 6m to będzie u mnie trochę za dużo. Działka ma 19 m szerokości i już z jednej strony będą luksfery od strony sąsiada (czyli 3m). Będę potrzebował jeszcze metr z tych 6m od granicy drogi (osiedlowa nie będzie uczęszczana przez nikogo oprócz mnie). Czym uzasadnić taką prośbę o zmianę tej odległości ? Czy jest w ogóle na to szansa ? P/S Jeden sąsiad przy tej drodze ma wybudowany jakiś kurnik na granicy. Dzęki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aswywiadu 05.04.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Niestety wniosek został odrzucony przez UM argumentując tym że oni nie mogą podjąć takiej decyzji. Ja dalej nie wiem co robić bo działka ma 19 m odjąć 3m bez okien i 6m od drogi minus 1m mury zostaje 9m w środku na budynek. A na dom z garażem dwustanowsikowym to będzie bardzo ciężko znaleść projekt. Co za pech a to dopiero początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 20.10.2009 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam "modernizacji' Zakopianki ciag dalszy.Zgodnie z planami zatwierdzonymi przez ZIKIT auta wjezdzajace w boczna droga mialy wyjezdzac na Zakopianke tylem i lamac sie prze 3 pasy na wstecznym!!!!W trakcie przebudowy okazalo ,sie iz dozwolone jest jezdznie pod prad Zakopianka zgodnie z przepisami u ustawionymi znakami!!!!!Do tego postawiono znaki ktore uniemozliwalydojazd do kilku nieruchomosci.W koncu sie wscieklem i pomimo ,iz policja radni Zikit,Um ,radni ,nadzor budowalny wiedzialy o tych walkach ,to sam jak palec zgodnie z oznaczeniami drogowymi zablokowalem Zakopianke jednym swoiim biednym autkiem na kilka godzin.Od razu zadzwonilem po policje zeby zrobili objazdy ,bo nie rusze dupy z drogi(korek byl przeze mnie na 2 godziny ).Przyjechala drogowka ,koles z SRD przestawil znak recznie(czego zgodnie z prawem nie mogl zrobic) .Na dzien dzisiejszy to mam Zakopianke puszczona ok 2 metrow od domu ,woda z drogi wplywa mi do domu bo nie ma odwodnienia ,zawidomilem wiekszosc instytucji (pismakow tez ),,zawiadomiony nadzor budowlny radni ect.Ogolnie radni dzieilnicy twierdza ,ze cytuje"wspolpraca z prezydentem przebiega idealnie" zas za przebudowe w obecnym ksztlcie odpowiada niejaki pan Tajster http://krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/825626.html .Zeby bylo dowcipniej debile buduja ekrany akustyczne 6-8 metrowe na dlugosci kilkuset metrow(przezroczyste,koszt do 50tys zl mb) warte grube milony w okolicy ,zas najblizsze domy od tych ekranow znajduja sie kilkaset metrow od drogi,ale pomimo,iz moj dom stoi 2 metry od drogi nie mam ekranow,ani zadnych zabezpieczen domu.Ostanio maly miejsce 2 wypadki ,auto malo nie wpakowalo mi sie w dom (zatrzymalo sie na moi zaparkowanym aucie),ale ponoc jak sie dowiedzialem to normalne.Acha,ostatnio wyszlo ,iz rodzinka niektorych radnych wspierajacych radosnie ta inwestycje wykonywala roboty przy modernizacji ,co byc moze tlumaczy ta dziwna sytuacje(sam nie wiem czy to tylko nepotyzm czy juz korupcja).Jak bede mail czas wpakuje zdjecia jak sie wydaje 20mln pln z pieniedzy podatnikow z razacym naruszeniem praw(np:chodnik idzie po moim terenie) zeby firma Selgros miala ladny dojazd do marketu.Jezli ktos z mediow jest zainteresowany tematem (watpie,wola pisac artykuly z cylu"Doda zrobila rozowa kupe")prosze o kontakt.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 21.10.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 o kurde, jestem z Tobą. poruszyłeś niebo i ziemię i nic to nie dało. zostaje Ci CBA, CBŚ albo ABW, list do premiera albo prezydenta - zależy z jakiej opcji jest Twój jaśnie oświecony prezydent/wójt/burmistrz. A skoro już TV i prasa się nie interesują to koniec świata. Zadzwoń że Doda wpakowała CI się w chate samochodem i jest afera - może wtedy przyjadą. Ktoś tam strasznie zapłacił a z Ciebie zrobią pieniacza i awanturnika niedługo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 22.10.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 gumiś wytłumacz mi jedno - jak dostałeś pozwolenie na budowę domu, kórego elewacja jest w odlgłości 2m od granicy pasa drogowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 22.10.2009 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 witam dom stal tam od dawna,tylko Zakopianka byla akilka metrow dalej.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts