marek1971 25.12.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Po przeróznych perypetiach zwiazanych z moja instalacja tzn ustawienia przepływów w grzejnikach i regulacji co doszedłem do wniosku aby zaprosic panów instalatorów w celu regulacji co i na jakiej podstawie dopasowali ilosc grzejników do pomieszczen. W trakcie robienia co. byłem naprawde zielony w tych sprawach i jestem równiez teraz. Budynek 80m2 cześciowo ocieplony tylna ściana 5 cm steropianu tylko i wyłacznie z przyczyn technicznych tak cienka warstwa jest załozona. Piec to Vaillannt turbo tec 8/24kw skrecony do 10kw regulator pokojowy colormatic 392f A wiec ustawiam wszystkie kryzy tak jak zostawili instalatorzy czyli kryzy na 0 czyli maksymalnie otwarte i na dole zawory ustawione odkrecone na max Przyjechali obejrzeli stwierdzili ze wszystko w porzadku. Wiec mówie im że sa takie sytuacje gdy głowice termostatyczne pozamykaja sie np wszystkich pomieszczeniach oprócz łazienki to w grzejniku jest bardzo duzy szum i grzejnik od strony zasilania jest zimny a dopiero ciepły na ostatnich żeberkach stwierdzenie ich było za duzy przepływ i to jest wada robienia instalacji na rozdzielaczu, a grzejniki dobrali na czuja Pytam się czy mozna cos z tym zrobić odpowiedzieli że nie zapłaciłem 20zł za dojazd fachowcy nr 1 Przyjezdzaja fachwcy nr2 ustawiam kryzy tak jak powiedział Andix z małą moją korekta czyli łazienka piec oddalony 2m kryza1 na dole 3 obroty kuchnia piec oddalony 2m kryza1 na dole 3obroty przedpokój 2m kryza1 na dole 3 obroty pokój1 5m kryza 2 na dole 3 obroty pokój2 8m kryza 2 na dole 3 obroty pokój3 12m kryza 2 na dole 3,5 obrota Stwierdzaja ze jest wszystko w porządku tylko doczepili sie ze troche za duzo grzejników I w porzadku jest do chwili gdy zaloże głowice termostatyczne nastepuje dziwna sytuacja piec grzeje do 43 st potem temp spada do 42 i po 2 min tem wzrasta normalnie Zapraszam 3 pana hydraulika ustawiam kryzy i dolne zawory byłe jak pan hydro stwierdza ze jest wszystko w porządku I kto tutaj ma racje?????? bo ja zgupiałem Podam dane techniczne budynku budynek z cegly gr scian 50 cm strop drewniany nieocieplony polepa Kuchnia 9m2 łazienka 4m2 przedpokój 8m2 pokój 21m2 pokój 21m2 pokoj 12m2 Bardzo proszę was o wasze spostrzezenia ewentualne rady jak to wszystko ustawic poco sa kryzy u góry poco zawory na dole do czego służą I prosze jakąś dobra dusze która sie zna o wyliczenie zapotrzebowania na cieplo i losc grzejników w pomiesczeniach grzejniki mam takie ale czy podawane parametry sa prawdziwe niewiem http://allegro.pl/item509642683_grzejnik_aluminiowy_500_magma_najtaniej.html Nie krytykujcie tylko doradzcie UFFFFF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.12.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 podstawa, czy masz ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.12.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 ......... I prosze jakąś dobra dusze która sie zna o wyliczenie zapotrzebowania na cieplo i losc grzejników w pomiesczeniach ......... a takie rzeczy to albo się liczy samemu programem typu OZC albo płaci komuś grupe pieniadze za porządny projekt c.o. (sam próbowałem liczyć ale mimo że informatyka nie jest moja słabą stroną to nie będąc fachowcem zdecyduję sie chyba jednak na projekt od zawodowca), "dobrymi duszami które sie znają" byli Twoi fachowcy którzy dobrali grzejniki jak piszesz na oko, po co Ci następne takie dusze nie rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 25.12.2008 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 instalacja jest juz zrobina takze chce poprostu porównac co musiał bym poprawicewntualnie zmienic w mim miescie jest mało fachowców albo ich niema wcaleI nie prosze o gotowca ale chociaz jakies wzory jak to pliczycCzy jest cieplo 1 pokój kuchnia łazienka przedpokój tak jest ciepło 20,5st ale w pozostałych 2 po 18st czyli zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.12.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 6 grzejników nie chce mi się wierzyć, to musi chodzić, wystarczy tylko wyregulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 25.12.2008 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 No właśnie trzeba wyregulowac ale jak 3 hydraulików mówi że jest dobrze a nie jest dobrze jedne maja za duże przepływy objawia sie to szumem na zaworach a instalacja jest odpowietrzona na 100% jak pokryzuje to niema szumów ale jest zimno w 2 pokojach i tak w koło piec grzeje temp podczas grzania na piecu dochodzi do np43st spada do 41 i dopiero rośnie no idzie załamacprzeciez to jest prosta instalacja na rozdzielaczu może regulacje przepływów zrobic na rozdzielaczu ale tam są zawory kulowe a takie działają na zasadzie otwarty zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 25.12.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 powiem szczerze czytam to co napisałeś trzeci raz i nie bardzo rozumiem o co chodzi.....Nastawę wstępną ustawia się wtedy gdy nie ma głowic.... i nastawa wstępna powoduje głównie to że grzejnik nie da więcej temp niż ma nastawę nastawioną. Rozumiem że CO sterowane jest regulatorem...... więc w pomieszczeniu w którym on się znajduje nie powinno być żadnych głowic, ani nastaw wstępnych. Jeżeli masz taką sytuację że w pomieszczeniach w których nie ma regulatora pozamykają się głowice i w pozostałych szumią grzejniki to zastosuj sprzęgło i daj pompę http://www.grundfos.com/web/homepl.nsf/Webopslag/KMAZ-79UAPB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 25.12.2008 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Problem polega na tym gdy mam załozone głowice podczas grzania pieca spada temp na nim zamiast rosnac co przekłada sie na duze zuzycie gazuZawory mam termostatyczne Diamond na nich sa cyfry od 0 do 5 0 maksymalny przepływ 5,4,3,2,1 zmniejsza goRozwiązaniem bylo by ściągniecie głowic termostatycznych i ustawienie nastaw wstepnych tylko która cyfra odpowiada jakiej temp. Pompa jest zainstalowana w piecu Słyszałem gdzies że do regulacji przepływu mozna zainstalowac jakies przepływomierze?A tak wogóle to nie jest miłe gdy słychac szum w instalacjiFlashBack a gdzie to sprawdzic??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 25.12.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 można na rozdzielaczy zainstalować przepływomierze.... ale to używa się przy podłogówce.sprzęgło to takie coś co zamyka krótki obieg kotłowy i po zastosowaniu drugiej pompy daje większą sterowalność obiegiem CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.12.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 sprzęgło przy 6 grzejnikach, to przerost formy nad treścią, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 25.12.2008 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Dodam tylko ze te wszyskie problemy zaczęły sie gdy dodałem ostatni grzejnik 14 zeberek oddalony od rozdzielacza o 12 m Bez niego instalacja cykała chodziła prawidłowo piec spalał 5 lub 6 m3 gazu na dobe a teraz dzieja sie dziwne rzeczy szumy spadek temp na piecu podczas grzania i zuzycie gazu podniosło sie do nawet 12 m3 na dobe I dlatego szukam jakiegos rozwiazania tego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 26.12.2008 00:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 FlashBack zgadzam sie z toba demontarz głowic jest rozwiazaniem tylko teraz co z przegrzewaniem pozostałych pomieszczen.Regulator jest umiesczony w najzimniejszym pomieszczeniu w reszcie bedzie sauna np w kuchni czy w pokoju dziennym.Teraz wchodzi w gre odpowiednie skryzowanie grzejników aby pozbyc sie głowic teraz jaka cyfra na zaworze odpowiada jakiej temp. 5 przeplyw otwarty na max i tak dalej 4,3,2,1Albo nastepne rozwiazanie poprostu zawory i glowice diamond są do d......y i trzeba było by wymienic na inne ale jakiej firmy sa dobre.A co z kryzami na dole grzejnika jak powinny byc ustawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 27.12.2008 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Czy naprawde nikt niema na tyle wiedzy i pomysłu jak to wszystko poustawiać A czy zastosowanie takiego rozdzielacza może pomóc http://img186.imageshack.us/img186/108/dsc02946cb1.jpg http://img186.imageshack.us/img186/dsc02946cb1.jpg/1/w480.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts