Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SPAWARKA Jaka dla amatora??? Prosze o rady

dziubek25077

Recommended Posts

Hejka, zastanawiam się nad zakupem spawarki, odrazu mówie:

bladego pojęcia o spawaniu nie mam.

Jako że z zamiłowania jestem majsterkowiczem, garaż puchnie od różnych natrzędzi którymi zawsze można coś wyczarować z niczego, ale nie mam spawarki a często by mi sie przydała.

Może ktoś poleci coś dla amatora??

Nie znam się kompletnie na spawaniu, nie wiem pod jakim względem dobrać odpowiednią dla siebie, spawał byl głównie różne profile, rurki, i tym podobne rzeczy.

Generalnie miałby mnie kto nauczyć spawać, w pracy mam kilkunastu spawaczy.

Może ktoś przedstawi mi w skrucie na co zwrucić uwage przy wyborze?

Chętnie wysłucham wszystkich rad ;)

Nie szukam jakiejś bardzo drogiej maszyny, ale może coś w przedziale 500 - 1000 zł ?

Pozdro !!!

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jako, że mam do czynienia z tego typu sprzętami radził bym ci się wstrzymać, uzbierać więcej kasy i kupić migomat.

w domu mam 2 spawarki transformatorowe i migomat Bester midi 1800.

jest to jeden z większych modeli z serii amatorskiej i kosztował ponad dwa razy więcej niż chcesz wydać.

w zasadzie migomatem spawam 90% rzeczy, spawarki używam okazjonalnie do potężnych elementów

piterazim, a jeżeli chodzi o migomat to na co zwrócić uwage?

Nie będe spawał zawodowo, tylko na swoje majsterkowiczowe potrzeby.

Z tego co widziałem to migomat jest chyba "łatwijszy w użytkowaniu" przynajmniej tak mi sie wydaje z obserwacji u mnie w zakładzie na hali remontowej.

Sam nie wiem co kupić, może jeszcze ktoś doradzi?

Pozdro !!!

jeśli chodzi o łatwość użytkowania, to nie ma porównania - praca migomatem to bajka :)

nie ma problemem z złapaniem łuku

nie naświetlisz sobie oczu przy spawaniu, bo najpierw przykładasz dysze, a potem naciskasz spust, czyli błyska się kiedy chcesz

niestety przy kupnie migomatu musisz doliczyć do ceny

- reduktor gazu

- butlę na gaz

- jeśli sprzęt ma wyjście na podgrzewacz to warto kupić też podgrzewacz gaz. podobno świetna sprawa - ta tydzień będę wiedział

niestety mój sprzęt takiego wyjścia nie ma(w serii pro już takie wyjście jest), ale kupiłem mały transformator i po świętach podłącze to do migomatu

mi przy wyborze pomogli znajomi - jeden zawodowy spawacz,drugi ma sklep z narzędziami - fachowe doradztwo + konkretny rabat :D zgodnie wychwalali Bestera

warto zwrócić uwagę na zasilanie - odradzam sprzęty zasilane na 220V

mój ma 160A bez problemu spawa cienkie blaszki (blacharka samochodowa) jak i grube elementy

wady migomatu

- źle się spawa w silnym wietrze - gaz jest wydmuchiwany spod dyszy i doopa

- jak się długo spawa to reduktor potrafi zamarznąć

szczerze polecam coś takiego

http://allegro.pl/item506449499_bester_midimagster_1801_z_osprzetem_dostawa_0zl.html

(sprzęt nie do zajechania)

Posiadam wszelkie możliwe spawarki, od wirówki do TIGa, spawam praktycznie zawodowo, i potwierdzam, że MIG-MAG to najlepszy wybór dla amatora. W kilka dni opanujesz spawanie na poziomie jakiego w przypadku spawania elektrodą nie osiągniesz po 10 latach. Możesz kupić chińszczyznę 150A, nie musi od razu być Kempi, ważne aby sprzęt który kupujesz przetestował ktoś kto ma konkretne pojęcie o spawaniu. Moim zdaniem za 1500 zł da się kupić "migomata", butlę CO2 i reduktor, co wystarcza do spawania metodą MAG - do stali zwykłych. Po uzupełnieniu zestawu o butlę do argonu i mieszanek, można spawać metodą MIG - a więc stale nierdzewne, aluminium.

Za tą wymienioną przez ciebie kwotę kupisz spawarkę inwertorową DEDRA 200 ( 200A). Tą spawarką możesz spawać metodą MMA czyli elektrodą otuloną nawet 4 mm . Elektrodami rutylowymi i zasadowymi oraz innymi otulonymi . Oraz po dokupieniu specjalnego uchwytu i butli na argon oraz reduktorów możesz spawać metodą TIG - czyli metale kolorowe - aluminium , stal chromo niklowa . Bardzo dokładne i precyzyjne spoiny . Spawarka jest lekka i możesz ją podłączyć pod gniazdo 230 V . Dla domowych zastosowań wprost idealna . Jeżeli ma kto cię nauczyć podstaw spawania w pracy to nie będziesz miał kłopotów . Najważniejsze to umieć zajażyć łuk elektryczny i go utrzymać oraz dobrać odpowiedni prąd do elektrody . Reszta przyjdzie z czasem .

Poniżej wątek o tej spawarce na forum elektryków oraz bardzo dobre opinie użytkowników tego sprzętu :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic951415-240.html

Do domowej partaniny stanowczo polecam migomat.A w szczegulności gdy będziesz spawał drobne elementy metalowe.Musisz założyć maksymalną grubość spawanych elementów I dobrać migomat.Z migomatami to jest tak,jak będziesz miał pecha to i porządnej marki będzie ci sprawiała kłopoty.Natomiast do specjalistycznego spawania,spawarkę dającą na przewody prąd stały.

Ja mam dwa migomaty jednego Einhella SGA 175 turbo na 220V, a drugi to Bester 160 na siłę.

Oby dwa się sprawują świetnie. Jednak częściej korzystam z Einhella właśnie przez to że jest na 220V i łatwiej mi znaleźć gniazdko na 220 niż na siłę przez co do prac domowych jest bardziej przydatny..

Spawam nim na zwykłym 20 metrowym przedłużaczu kupionym w markecie i nie odczuwam żeby spawało się gorzej. Aż sam się dziwie że przedłużacz ten to wytrzymuje :).

Ostatnio założyłem do niego drut 1mm, musiałem też co prawda zmienić prowadnice drutu, ale po tej operacji spawam nim już grube rury.A Besterkai czeka na lepsze czasy :wink:

Teraz migomata na Allegro kupisz już za 1tys. Kupując zwróć uwagę jednak żeby nie był słabszy niż 170 amper. Bo słabszymi np 145 amper to pospawasz co najwyżej blachę w samochodzie.

• 4 weeks później...