monikaa13 06.02.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Napisz proszę na czym polega gorsza Twoim zdaniem jakość ciepła z podłogówki, bo nie bardzo rozumiem o co chodzi Ja lubię mieć w domu ciepło, a nawet bardzo ciepło. Lubię takie odczuwalne ciepło, bijące z grzejnika czy kominka. Lubię stanąc sobie przy takim źródle ciepła i się grzać. Tego podłogówka mi niestety nie da. Ale mimo tego i tak decyduję się na podłogówkę na parterze, bo daje ciepłą podłogę, a to też jest miłe Ciepło z podłogówki nie jest tak odczuwalne jak z grzejników. Jeżeli rodzice mieliby w domu 24 stopnie (tak jak ja w mieszkaniu) to chyba by się gotowali, a u mnie wcale nie jest jakoś gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.02.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ogólnie podłogówka według mnie daje "gorsze" ciepło niż grzejnik. Ja lubię takie gorąco buchające z kaloryfera. Jednak podłogówka ma jedną, dużą zaletę - CIEPŁO W NÓŻKI. Dlatego warto ją mieć i już żaluję, że nie będę miała na poddaszu, w sypialniach ale tak jak piszę, boję się, że nie da mi takiego przyjemnego ciepła jak grzejnik.Nie miałaś chyba do czynienia z piecami kaflowymi. To dopiero jest ciepełko, grzejniki mogą się schować ze wstydu . Z tymi pomiarami temperatur, to niewykluczone, że to wina metody pomiaru temperatury. Czy wszystkie temperatury były mierzone tym samym termometrem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 06.02.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ciepło z podłogówki nie jest tak odczuwalne jak z grzejników. Jeżeli rodzice mieliby w domu 24 stopnie (tak jak ja w mieszkaniu) to chyba by się gotowali, a u mnie wcale nie jest jakoś gorąco. Na subiektywne odczucie ciepła bardzo duży wpływ ma wilgotność powietrza. Możesz podać jaka wilgotność jest u Ciebie a jaka u Twoich rodziców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 06.02.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ogólnie podłogówka według mnie daje "gorsze" ciepło niż grzejnik. Ja lubię takie gorąco buchające z kaloryfera. Jednak podłogówka ma jedną, dużą zaletę - CIEPŁO W NÓŻKI. Dlatego warto ją mieć i już żaluję, że nie będę miała na poddaszu, w sypialniach ale tak jak piszę, boję się, że nie da mi takiego przyjemnego ciepła jak grzejnik.Nie miałaś chyba do czynienia z piecami kaflowymi. To dopiero jest ciepełko, grzejniki mogą się schować ze wstydu . Z tymi pomiarami temperatur, to niewykluczone, że to wina metody pomiaru temperatury. Czy wszystkie temperatury były mierzone tym samym termometrem ? Hihi muszę Cię zdziwić. U mojej cioci w mieszkaniu jest właśnie piec kaflowy i tylko takim grzeją. Stare budownictwo i nie ma tam niczego innego. Może i ciepło jest ale jaki brud. W mieszkaniu jest poprostu czarno. Takiego pieca bym nie chciała. A co do różnicy temp. to jeszcze Wam napiszę, że zupełnie inne ciepło jest z pieca na węgiel (rodzice), a z pieca na gaz (dziadkowie). Co do termometrów to może i masz rację. Oczywiście każda temp. jest mierzona innym termometrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 06.02.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ogólnie podłogówka według mnie daje "gorsze" ciepło niż grzejnik. Ja lubię takie gorąco buchające z kaloryfera. Jednak podłogówka ma jedną, dużą zaletę - CIEPŁO W NÓŻKI. Dlatego warto ją mieć i już żaluję, że nie będę miała na poddaszu, w sypialniach ale tak jak piszę, boję się, że nie da mi takiego przyjemnego ciepła jak grzejnik.Nie miałaś chyba do czynienia z piecami kaflowymi. To dopiero jest ciepełko, grzejniki mogą się schować ze wstydu . Z tymi pomiarami temperatur, to niewykluczone, że to wina metody pomiaru temperatury. Czy wszystkie temperatury były mierzone tym samym termometrem ? Hihi muszę Cię zdziwić. U mojej cioci w mieszkaniu jest właśnie piec kaflowy i tylko takim grzeją. Stare budownictwo i nie ma tam niczego innego. Może i ciepło jest ale jaki brud. W mieszkaniu jest poprostu czarno. Takiego pieca bym nie chciała. A co do różnicy temp. to jeszcze Wam napiszę, że zupełnie inne ciepło jest z pieca na węgiel (rodzice), a z pieca na gaz (dziadkowie). Co do termometrów to może i masz rację. Oczywiście każda temp. jest mierzona innym termometrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 06.02.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ciepło z podłogówki nie jest tak odczuwalne jak z grzejników. Jeżeli rodzice mieliby w domu 24 stopnie (tak jak ja w mieszkaniu) to chyba by się gotowali, a u mnie wcale nie jest jakoś gorąco. Na subiektywne odczucie ciepła bardzo duży wpływ ma wilgotność powietrza. Możesz podać jaka wilgotność jest u Ciebie a jaka u Twoich rodziców? Oczywiście to może być prawda. Niestety nic więcej nie powiem, nie mamy żadnych mierników wilgotności powietrza ale u nas w mieszkaniu zapewne jest większa wilgotność (chociaż też na 100% nie wiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 06.02.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Tak czy siak jedno jest pewne... Ja to odczuwam inaczej i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.02.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 A co do różnicy temp. to jeszcze Wam napiszę, że zupełnie inne ciepło jest z pieca na węgiel (rodzice), a z pieca na gaz (dziadkowie). Ciepło z węgla jest z pewnością tańsze, stąd może łatwiej przychodzi utrzymywanie wyższej temperatury. Druga sprawa to wilgotność powietrza. Doprowadzenie powietrza do kotłowni może wywoływać zwiększoną wentylację i tym samym powietrze może być bardziej suche, stąd odczucie "inności" ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.02.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 tym samym powietrze może być bardziej suche, stąd odczucie "inności" ciepła. czy wilgotność powietrza prawie stojącego (nie wiatr) wpływa zauważalnie na odczucie ciepła? jak bardzo, jakiś wzór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 09.02.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Oszacowałem osiadanie styropianu pod podłogówką... Podrążyłem trochę sprawę, bo podawane przez różne osoby praktycznie zaobserwowane poziomy osiadania styropianu bardzo różniły się od tego co mi wyszło. No i okazało się, że ten mój szacunek nic nie jest wart. Ja oszacowałem ile styropian osiądzie wstępnie, po obciążeniu go wylewką. Przy ciągłym obciążeniu styropianu dochodzi jednak do zjawiska pełzania (ang. creep) - styropian ulega dalszej deformacji. Natrafiłem na artykuł "Confidence intervals of prediction and synthesis of prediction estimates for deformability of expanded polystyrene in long-term compression" Ivan Gnip , Vladislovas Kersˇulis, Saulius Vaitkus, Sigitas V_ejelis ("Construction and Building MATERIALS" http://www.elsevier.com/locate/conbuildmat) Artykuł porównuje 2 sposoby prognozowania wielkości zjawiska pełzania styropianu. Porównanie opiera się na wynikach testów empirycznych. Wyniki testów empirycznych EPS 100: naprężenie ściskające przy 10% odkształeceniu = 104 kPa naprężenie ściskające przy którym mierzono pełzanie 0,35*104kPa = 36,5kPa odkształcenie inicjalne = 0,80% odkształcenie w wyniku pełzania (po 608 dniach) = 2,69 % EPS 200: naprężenie ściskające przy 10% odkształeceniu = 201 kPa naprężenie ściskające przy którym mierzono pełzanie 0,35*201kPa = 70,5kPa odkształcenie inicjalne = 0,79% odkształcenie w wyniku pełzania (po 608 dniach) = 0,73 % prognoza odkształcenia w wyniku pełzania po 50 latach EPS 100: metoda a) 7,45%, górna granica przedziału ufności 8,39% metoda b) 5,75%, górna granica przedziału ufności 6,04% EPS 200: metoda a) 3,53%, górna granica przedziału ufności 3,76% metoda 5) 2,95%, górna granica przedziału ufności 3,09% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts