Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z prawidłową pracą instalacji CO

Recommended Posts

Witam

Opiszę po krótce jak wygląda moja instalacja a potem poweim co się dzieje.

Kocioł 25kw z zasobnikiem.Następnie jest podłączona pompa grundfos podająca do wymiennika ciepła następnie wychodzi rura a potem znów jest pompa ,która podaje do sprzęgłą.Następnie wychodzi rura ,która rozchodzi się osobno na podłogówke i osobno na grzejniki.

Problem mam taki jak kocioł osiągnie temperaturę powyżej 68 pompa dostaje jakiejs głupawki wariuje i nie podaje dalej.Efekt słychać taki jakby było zapowietrzone ale tak nie jest.Co może być przyczyną?

Problem drugi to mam za duże straty na temperaturze 15-20stopni czy tak powinno być?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc co może być przyczyną.

Problem własnie jest w tym ,że jak piec ustawie powyżej 68 stopni to mi pompa zaczyna wariować i dalej nie podaje.Nic nie wskóram nawet robiąc 85 bo i tak robione było ,ale po 10 minutach już zaczyna spadac temperatura na wyjściu grzejników pewnie dlatego ,że poprostu woda nie krąży dalej a jak krąży to baaaardzo minimalnie.

bladyy78 :A czy taka instalacja pompy jest poprawna?

Mam właśnie tak jak piszesz pompuje wodę z kotła do wymiennika,ale czy taka pompa nie powinna obsługiwać wyższych temperatur?

Zapowietrzona raczej juz nie jest bo hydraulicy ja kilka razy odpowietrzali i przy niższych temperaturach jest ok ,więc jeśli byłaby zapowietrzona to chyba tak tez by nie pracowała poprawnie.

bladyy78 :A czy taka instalacja pompy jest poprawna?

Mam właśnie tak jak piszesz pompuje wodę z kotła do wymiennika,ale czy taka pompa nie powinna obsługiwać wyższych temperatur?

Zapowietrzona raczej juz nie jest bo hydraulicy ja kilka razy odpowietrzali i przy niższych temperaturach jest ok ,więc jeśli byłaby zapowietrzona to chyba tak tez by nie pracowała poprawnie.

Jak wysoko masz naczynie wzbiorcze nad kotłem?

HenoK:Około 1m powyżej górnej krawędzi kotła
To może być zbyt mało. Przy niższej temperaturze pompa działa prawidłowo. Przy wyższej zachodzi w niej zjawisko kawitacji (objawia się to głośną jej pracą). Możesz spróbować zmniejszyć obroty (bieg) pompy obiegowej.

Może jednak specjaliści od instalacji c.o. się wypowiedzą ;).

FlashBack:Odpowietrzane grzejniki przez hydraulików były już robione wielokrotnie nad tym problemem spędzili już cały dzień po kolei sprawdzali grzejniki ,odpowietrzali ,kombinowali z pompami ale to nic nie daje.

Szumu w rura nie mam żadnego jeśli temperatura nie przekracza 68stopni a jak przekroczy to słychać go TYLKO na odcinku kotła do pompy.Jednak tam też odpowietrzali i się nic nie zmieniało.

FlashBack:Odpowietrzane grzejniki przez hydraulików były już robione wielokrotnie nad tym problemem spędzili już cały dzień po kolei sprawdzali grzejniki ,odpowietrzali ,kombinowali z pompami ale to nic nie daje.

Szumu w rura nie mam żadnego jeśli temperatura nie przekracza 68stopni a jak przekroczy to słychać go TYLKO na odcinku kotła do pompy.Jednak tam też odpowietrzali i się nic nie zmieniało.

IMHO przyczyną jest to zbyt nisko położone naczynie wzbiorcze. Przeniesienie pompy obiegowej na powrót powinno pomóc (zwiększy się ciśnienie na pompie obiegowej).

Pompa może być na powrocie do kotła i to jest prawidłowe rozwiązanie. Teraz większość instalacji robionych przez dobrych instalatorów ma pompę na powrocie. Zamontowanie tak pompy przedłuża jej życie gdyż pracuje w niższej temperaturze, no i nie dochodzi do takich sytuacji jakie są u Ciebie. Nie wiem dlaczego, ale czytałem że w nowych piecach już przy 70*C występują takie objawy jakby woda w nim miała 100*C.