Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WARSZAWSKA grupa BABSKA

Nefer

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mam oczywiście pojęcia jaka to roślinka, ale wiem, że u nas w podmokłym czymś obok działki sąsiad zamierza traszkę hodować, żeby komary żarła.

Witam wszystkich po przerwie tutaj i nawet już nie podchodzę do nadrabiania zaległości.

Namęczyłam się weekend jak rzadko przeglądając tysiące stron architektów wnętrz. Pewnie jak się z nimi skontaktuję w tygodniu i usłyszę ceny to będę miała całą robotę do odwalenia znowu.

Monika, nie kupuj roślin ogrodowych w marketach budowlanych. Dobre sklepy ogrodnicze maja cudny wybór i dobrą jakość. zazwyczaj tez ceny są niższe niż w takich miejscach. Tu paskudnie się obchodzą z roślinami, owszem jak maja jakieś świeże tuje to może czasem można, póki ich nie zdążą wykończyć, ale z reguły nie powinno się ich tam kupować. Pojedź sobie np. do Melona na Puławską za kiilka tygodni- zobaczysz tam naprawdę ładne rzeczy. Ceny porównywałam wiele razy- w marketach chyba doliczają sobie za znęcanie się nad roślinami.

A co potrzebujesz na mokre tereny -małe, duże, zielone, zimozielone, kolorowe, okrywowe?

Magnolia - dzięki. Wcoraj widziałam też te ledwo żywe rośłinki ale thuje były naprawdę piękne. Kupię coś unas na miejscu bo w okolicy mam chyba z 8 sklepów ogrodniczych :p A co do mokrego terenu to nie wiem wogóle od czego zacząć. Myślimy nad geowłókniną. Ogólnie oboje chcemy mieć ogród z piękną trawą, dużó iglaków ale niskich, jakieś ładne kszczki, planujemy posadzić jedno większe drzewo. Tylko co tam sadzić i jak przygotować podłoże żeby wiosną tyle wody nie było :roll: .Już nawet myślimyo studniach chłonnych.

A straszne masz bagno?

Na ciężkiej, mokrej ziemi iglaki raczej nie bedą dobrze się czuły. Możesz albo zrezygnować z iglastych i pójść w wilgotnolubne ( ale jak jest wilgotno właściwie cały sezon, jak tylko wiosną i jesienią to nie), albo rzeczywiscie zrobić odwodnienie, przynajmniej częściowe.

Magnolia no właśńie najgorzej jest wiosną i jesienią :( no i musimy jeszcze ziemi nawieźć tak w niektórych miejscach i 40 cm więc mam nadzieję że to też coś da. A jak uważasz czy ta geowłóknina coś pomoże?

Może w środę podjadę do ogrodniczego po winobluszcz na siatke. W jakich odstępach powinnam go posadzić???

Uważaj jaką ziemię przywieziesz. Nie powinna to być glina, bo tylko pogorszy sytuację. Nawet lepiej żeby była piaszczysta, ale tez nie żywy piach z wydmy, tylko jakas w miare urodzajna. Wtedy trochę może się poprawić, a do tego możesz zrobić nierówny teren- np. wokół ogrodzenia zrobić wyżej,albo taki podwyższony cypelek i tam posadzić jakieś iglaki.

Geowłóknina nie pomoże na stosunki wodne.

Winobluszcz możesz sadzić co 2.5 metra jak masz mocne ogrodzenie, a na zwykłą siatkę to lepiej co 3.5 metra. Jak nie masz przeciagów to możesz też posadzić winobluszcz trójklapowy- obejrzyj go sobie- jest śliczny, jemu liscie tak fajnie dachówkowato zachodzą na siebie.

Magnolia - dzięki. Wcoraj widziałam też te ledwo żywe rośłinki ale thuje były naprawdę piękne. Kupię coś unas na miejscu bo w okolicy mam chyba z 8 sklepów ogrodniczych :p A co do mokrego terenu to nie wiem wogóle od czego zacząć. Myślimy nad geowłókniną. Ogólnie oboje chcemy mieć ogród z piękną trawą, dużó iglaków ale niskich, jakieś ładne kszczki, planujemy posadzić jedno większe drzewo. Tylko co tam sadzić i jak przygotować podłoże żeby wiosną tyle wody nie było :roll: .Już nawet myślimyo studniach chłonnych.

Monia, nie wiem w jakiej okolicy Warszawy się budujesz, ale kiedyś ludzie na forum chwalili sobie bardzo ten oto sklep ogrodniczy:

http://www.jozefinaszkolka.pl/kontakt.php

A ja się chciałam pochwalić: Mam już tynki zrobione :) :) :) w tydzień 600 m2, nieźle co? :D

Jednak miałam szczęście w nieszczęściu i chciałabym przestrzec wszystkich psiarzy, aby nie brali swoich zwierzątek na budowę podczas takich prac.... :evil:

Ja niestety o tym nie wiedziałam i jakoś nie mogłam cieszyć się tynkami, mając chorą piesę w domu - poparzyła sobie wszystkie łapy i język wapnem gaszonym i ledwo teraz chodzi... :cry: leży smutna w domu i jest strasznie zgaszona :cry: na szczęście dostała zastrzyk przeciwbólowy i się czuje lepiej.... ale nikomu nie polecam tego co czułam..

A ja się chciałam pochwalić: Mam już tynki zrobione :) :) :) w tydzień 600 m2, nieźle co? :D

Jednak miałam szczęście w nieszczęściu i chciałabym przestrzec wszystkich psiarzy, aby nie brali swoich zwierzątek na budowę podczas takich prac.... :evil:

Ja niestety o tym nie wiedziałam i jakoś nie mogłam cieszyć się tynkami, mając chorą piesę w domu - poparzyła sobie wszystkie łapy i język wapnem gaszonym i ledwo teraz chodzi... :cry: leży smutna w domu i jest strasznie zgaszona :cry: na szczęście dostała zastrzyk przeciwbólowy i się czuje lepiej.... ale nikomu nie polecam tego co czułam..

Tynków gratuluję! :D

Psinkę utulam... :(