Maluszek 05.05.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Ja za kawusią przyjdę wszędzie Co do "dopieszczania fachowców" - to nigdy tego nie robiłam. Każdy z nich zapewniał sobie swoje jedzonko. A na pewno już nie kupowałabym im alkoholu. Na wiechę - oczywiście, że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 05.05.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Czyli wiechę trzeba opić z fachowcami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.05.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Wystarczy im postawić wyższe procenta i już Nie musisz z nimi pić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 05.05.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Helloł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 05.05.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Czyli wiechę trzeba opić z fachowcami? Nic nie musisz My chcieliśmy, bo bardzo się z murarzami polubiliśmy i bardzo bylismy z ich pracy zadowoleni. Dodam, że podczas roboty nie wiedzieliśmy (ani nie czulismy, ani nic takiego) ani grama alkoholu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 05.05.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Doberek Kobitki macie może namiary na jakieś WC typu toi toi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 05.05.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Nefcia miała toi toi'a - zapytaj, jak była zadowolona to może jeszcze pamięta namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 05.05.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Ja już pisałam że kibel kupiliśmu na allegro używany taki toi tojowski a serwis mamy w wc chatka za 75 zeta - właśnie dzisiaj będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anielica 05.05.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Cześć Kobietki Czy któraś jest prawnikiem ? No przyznać się prosze, muszem do sądu pozew złożyć przeciwko jednemu ... wykonawcy i potrzebuję pomocy, wsparcia prawnego a może na pełnomocnika by się dała namówić Cooo Laski, plizzzzz help me ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 05.05.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Anielica ja nie pomogę . Rety a co się stało,pisz kochana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 05.05.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Cześć Kobietki Czy któraś jest prawnikiem ? No przyznać się prosze, muszem do sądu pozew złożyć przeciwko jednemu ... wykonawcy i potrzebuję pomocy, wsparcia prawnego a może na pełnomocnika by się dała namówić Cooo Laski, plizzzzz help me ! Kochana idż do powiatowego rzecznika praw konsumenta ja już tam dwa razy byłam i jestem póki co bardzo zadowolona... nie mogę za wiele pisać, bo moi developerzy czytają to forum a ta wizyta dotyczyła właśnie ich Jeśli z panem masz umowe i pan się z niej w jakikolwiek sposób nie wywiązał (termin, zgodność produktu z umową, rękojmia) to oni Ci to raz dwa roztrzaskają oni równiez piszą wnioski do sądów, mało tego sa zwolnieni z opłat My dodatkowo dostaliśmy namiar na pana od ksiąg wieczystych i pana kominiarza... więc jak widać mają też "swoich" pomocnych ludzi .... no i w procedurze tzw przedsądowej pomagają pisać pisma z wezwaniem do zwrotu kasy, o powrót do prac, o wywiązanie się z obowiązku rękojmi... i wiele innych także polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anielica 05.05.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Nituś kochany ! to jeszcze mi tylko podpowiedz gdzie sie ten owy rzecznik znajduje w naszym powiecie ? To ja tam zaraz no moze zaraz utro pedze jak sie tylko da MoniC sprawa moja dotyczy usługi "schodowej" pierwotny wykonawca mój żle i nieestetycznie a co najważniejsze zupełnie niefunkcjonalnie wykonał trzy pierwsze (zresztą największe !) stopnie moich schodów w domu Mimo że od razu mu to zasygnalizowałam i zmuszałam do poprawy , że się tak wyraże "na gorąco" wykręcał się od tego długo i namiętnie jak tylko mógł. W efekcie moja wrodzona anielska cierpliwość nie wytrzymała już tego i znalazłam nową firmę, która dzięki bogu zgodziła się wykonać poprawki - czytaj nowe stopnie. Pomimo prowadzonej przeze mnie w miedzyczasie korespondencji z pierwszym 'schodowym' nie udało mi się rozwiązac problemu na drodze polubownej (a chęci miałam naprawde duże ) postanowiłam ostatecznie skierować sprawę na drogę sądową celem odzyskania pieniędzy powtórnie wyłożonych na ten sam produkt , czyli schody. Niestety poprawki kosztuja i to sporo więcej tak więc powiedziałam sobie dosyc i mam zamiar odzyskac te pieniądze które musiałam zapłacić nowemu wykonawcy. Tak po któtce się przedstawia moja sprawa. Jak chcesz wiecej info to zapraszam jednak na priva bo to nigdy tak do konca nie wiadomo .... pozdrawiam bardzo mocno i czekam na instrukcje od Nitu !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 06.05.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 jestem Anielico słuchaj... sprawa wygląda tak... w każdym powiecie jest Rzecznik... z tego co widzę, to mieszkasz w Piasecznie.... http://bip.piaseczno.pl/public/popup_print.php?id_menu_item=59819 ale budujesz się w powiecie Grójeckim - tak? więc idziesz do tego Rzecznika, gdzie masz budowę, znaczy nowy dom, mino braku meldunku http://www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/rzecznicy/art7.html i teraz tak.... napisze Ci jak to wygląda.. Ty sobie sprawdż co masz... w razie pytań na szybko - pisz.... ale ja i tak proponuję wycieczkę do rzecznika ... zatem miałaś z panem zatarg... mówiłaś, że pisałaś już jakieś pisma... jak mniemam o zwrot pieniążków... musisz wysłać 3 wezwania do zapłaty.... najlepiej jeśli nie piszesz, ze ma oddać bo Ty tak chcesz, bo oni się tego nie boją.... najlepiej się podeprzeć słusznym paragrafem. Jeśli pan skopał Ci schody.... i zniszczył materiał, że który już zpałaciłaś... to pan zadziałał na Twoją szkodę... dla Ciebie jest najważniejszy punkcik 4 Art. 124. (125) § 1. Kto cudzą rzecz umyślnie niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku, jeżeli szkoda nie przekracza 250 złotych, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny. § 2. Usiłowanie, podżeganie i pomocnictwo są karalne. § 3. Ściganie następuje na żądanie pokrzywdzonego. § 4. W razie popełnienia wykroczenia można orzec obowiązek zapłaty równowartości wyrządzonej szkody lub obowiązek przywrócenia do stanu poprzedniego. jeśli jest szkoda, to jest i odszkodowanie i to nie tylko tych zniszczonych materiałów, ale również ... art. 361 kc § 1. Zobowiązany do odszkodowania ponosi odpowiedzialność tylko za normalne następstwa działania lub zaniechania, z którego szkoda wynikła. § 2. W powyższych granicach, w braku odmiennego przepisu ustawy lub postanowienia umowy, naprawienie szkody obejmuje straty, które poszkodowany poniósł, oraz korzyści, które mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono. art. 363 § 1. Naprawienie szkody powinno nastąpić, według wyboru poszkodowanego, bądź przez przywrócenie stanu poprzedniego, bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej. Jednakże gdyby przywrócenie stanu poprzedniego było niemożliwe albo gdyby pociągało za sobą dla zobowiązanego nadmierne trudności lub koszty, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do świadczenia w pieniądzu. § 2. Jeżeli naprawienie szkody ma nastąpić w pieniądzu, wysokość odszkodowania powinna być ustalona według cen z daty ustalenia odszkodowania, chyba że szczególne okoliczności wymagają przyjęcia za podstawę cen istniejących w innej chwili. jak się tym podeprzesz... to raz, że pan będzie wiedział o co dokładnie toczy się spór, dwa zaczniesz być bardziej wiarygodna.... wiesz czego chcesz i wiesz jak to zgodnie z prawem osiągnąć słówko o korzyściach.... otóż jeśli w wyniku opóźnienia jakie pan poczynił przez niewywiązanie się z umowy mogłabyś odnieść jakieś korzyści - np odstępne z możliwości wynajmu swego mieszkania, to to również możesz się domagać... a na pewno zwrot czynszu w mieszkaniu za okres zwłoki.... nie wiemjak jest u Ciebie, musisz poszperać... jedno pytanko? masz z panem umowe???? bo ważne jest co tam jest napisane... może jakies kary???? ale idąc dalej... robisz sobie te schody... MUSISZ MIEĆ UMOWE I FAKTURE !!!! by Ci nikt potem niczego nie odrzucił jak dojdzie do sądu... choc oby nie potem z ta umową, fakturą, pismami do pana.... jak masz to zdjęciami partaniny... idziesz niestety do sądu - przez właśnie Rzecznika... ja trafiłam na fajna panią... ale musisz pamiętać, że oni nie są prawnikami i czasem ich wiedza jest nie do końca słuszna... to znaczy nie wprowadzą Cię w błąd... ale moga nie wiedzieć tyle ile prawnik wie. Więc na godzinkę do prawnika tyż by wypadało podejść... tylko niech to będzie dobry prawnik. Pamiętaj musisz mieć wszelkie papiery... wszystkie świtseczki.... w sądzie jak to w sądzie... ponieważ faktura będzie na Ciebie nie na pana wykonawcę - to na Tobie ciąży dowód ... czyli Ty musisz udowodnić że nalezy Ci się ta kasa, bo spartolił. Nie powinno być to trudne - jeśłi masz z panem umowe z której jasno będzie wynikać, że się nie wywiązał i kolejne pytanko on odszedł - czy Ty go wyp...aś? niby bez różnicy, aleeee jak pan jest cwany to powie, że mu nie udostępniłas miejsca do pracy... więc wina jest po Twojej stronie - i tu znów trzeba wrócić do zapisów w Waszej umowie dużo tego jest.... wszystko tak na prawde zależy od Waszej umowy... więc ją odszukaj i dokładnie przeczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 06.05.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Nitu jestem pod wrażeniem wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 06.05.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Nitu jestem pod wrażeniem wiedzy. kochana to niestety przykra życiowa konieczność wolałabym mieć dobry domek i w nim mieszkać... niż parać się paragrafami.... ale moi panowie developerzy nie dali mi wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 06.05.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 ........... aaa i jeszcze jedno...niby oczywiste, ale powiem raz jeszcze PISMA WYSYŁAMY ZAWSZE POLECONYM Z POTWIERDZENIEM ODBIORU !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 06.05.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Nitu jestem pod wrażeniem wiedzy. kochana to niestety przykra życiowa konieczność wolałabym mieć dobry domek i w nim mieszkać... niż parać się paragrafami.... ale moi panowie developerzy nie dali mi wyboru Domyśliłam się, że to stąd wynika Twoja wiedza ale i tak jestem pod wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 06.05.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anielica 06.05.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Nituś kochany ! Dziękuję za wyczerpujące informacje, umowę mam z tym panem tzn. z firmą jego ale niestety nie mam faktury bo do dzisiaj jej nie otrzymałam umowa jest bardzo zdawkowa ale jest. Na potwierdzenie dokonanych płatności mam przelewy bankowe na konto firmy ! Ja nikogo nie wyrzucałam panowie niby skonczyli montaż i się zawinęli w nocy ok. godz 1 !! potem sie zaczęła cała ta jazda jak stwierdziłam ze nie tak się umawialiśmy co do wyglądu schodów i ze są one źle wykonane. Pisma owszem z wezwaniem do zapłaty posłałam już dwa - zawsze listem poleconym z potwierdzeniem odbioru i wszystkie kwiteczki też mam a zdjęciami owszem dysponuje sprzed poprawek i teraz po nowym wykonawcy. mam także kopie całej korespondencji jaką w miedzyczasie prowadziłam z człowiekiem usiłując dopiąć swego celu czyli zmusić go do poprawienia schodów i tutaj UWAGA : za dodatkową zapłata za np. nowy materiał !!! Ale niestety nawet to nie przekonało pana bądż doskonale wiedział ze spie .... robotę i nie będzie go to kosztowało 5zł Potrzebuje już tylko małej konsultacji zeby się upewnić czy mam wszystkie niezbędne dokumenty do pozwu bo już troche sama poszperałam i wiem co i jak mnie więcej ale wiadomo ze w tym świecie sprawiedliwości chodzi o to coby jak najwięcej wiedzieć. Dlatego jeszcze raz bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi i informacje. Ogromna buźka dla ciebie ! Aha jeszcze tylko to ze buduje sie w powiecie piaseczynskiem gimna lesznowola - to chyba ten rzecznik z piaseczna wchodzi w gre ? prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 06.05.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 tak... idziesz do Rzecznika powiatowego tam gdzie masz domek skoro dużo papierków masz... to są spore szanse na odzyskanie swego ale mówię idź do rzecznika lub prawnika by wszystko dopiął na ostatni guzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts