Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WARSZAWSKA grupa BABSKA

Nefer

Recommended Posts

Nefer dopiero rok i już jesteś na takim etapie wykończniówki? No no no , nawet nie wiesz jaki optymizm wlałaś w moje zmęczone mieszkaniem w bloczku serducho :D
I to tylko dlatego, że liniwa jestem i parę razy zrobiłam sobie "wakacje od budowania" :) Spoko - rok i mieszkasz :)

tylko dobrą ekipę budowlańców trzeba mieć :lol:

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rrmi mówisz i masz

oba wklejam tu , ku korzyści całego warszawskiego babińca

Marmeladnik ( czyli to co było u Rasi :) )

Składniki

słoik powideł sliwkowych - ja kupuję powidła śliwkowe Materne

2 jajka

1/2 masła roślinnego

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

2 szklanki mąki

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

1 łyżka przyprawy do pierników

trochę aromatu śmietankowego

W misce utrzeć masło z cukrem , dodac jajka i dalej ucierać.Gdy masa jest już dobrze puszysta dodać resztę składników i dobrze zmiksowac na jednolitą masę.

Tortownicę wysmarować masłem , obsypać bułką tartą i wlać masę.

Piec ok.45 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jak wystygnie to polewam jakąś gotową olewą z torebki , ale to nie jest obowiązkowy punkt programu .

Karpatka

Składniki:

2 żółtka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

2 cukry waniliowe

1 litr mleka

1 masło roślinne

2 opakowania krakersów

Zacząć o wyłożenia formy krakersami ( ja używam takiej blaszki jak do szarlotki- 20 x40 )

Do GARNKA - 2 żółtka i wszystkie cukry.Zmiksować.Dodac mąkę i mleko.Zmiksować.Dodac masło roślinne.Postawic garnek na małym ogniu i podgrzewać wciąż mieszając ,aż do zagotowania ( na koniec tuż przed zabulgotaniem masa zgęstnieje).

Jak masa zgęstnieje , szybko przelać ją do formy.Na to położyć drugą warstwę krakersów.

Jak przestygnie posypać cukrem pudrem.

I już

:) :)

Nefer dopiero rok i już jesteś na takim etapie wykończniówki? No no no , nawet nie wiesz jaki optymizm wlałaś w moje zmęczone mieszkaniem w bloczku serducho :D
I to tylko dlatego, że liniwa jestem i parę razy zrobiłam sobie "wakacje od budowania" :) Spoko - rok i mieszkasz :)

tylko dobrą ekipę budowlańców trzeba mieć :lol:

Święte słowa :)

Pasztet wychodzi ok ze szklanego, ale ciasta bym nie ryzykowała...

chyba żeby jeść prosto z tego szklanego :wink:

ja zapiekam jabłka z dwoma warstwami kruszonki na gorze i na dole w szklanym

później wielką lyżką nakładam każdemu na talerzyk polewam bitą śmietaną i posypuję orzechami :D

Nefer, ty to umiesz pocieszyć. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będę na twoim etapie budowy :wink: :D

A my jakiś taki rytuał mamy, że obydwie działki szukaliśmy i kupowaliśmy zimą :-? Właśnie niedługo minie nam rok od zakupu działki na której będziemy się budować :D