Asiek i Jacuś 18.02.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Czy ktoś mi podpowie jak załatwia się na drodze dobra sąsiedzkiego "pożyczenie" prądu na czas budowy ?? bo Elektrownia nie chce mi dać prądu na czas budowy - nie opłaca im się bo koło mnie nie ma słupów. Mam "se" wziąć agregat albo dogadać się z sąsiadem (którego na oczy nie widziałam) Idziesz do sąsiada sie przedstawić, przywitać >>wiesz, ciasto itp << i grzecznie pytasz czy by się nie zgodził pożyczyć prądu - że podłączysz licznik i mu oczywiście zapłacisz za to, co zużyjesz. Pan się zgadza i masz nowego sąsiada-przyjaciela no niby tak ale najpierw muszę go znaleźć w Urzędzie a wcale nie muszą chcieć mi powiedzieć gdzie znajdę włąściciela bo ochrona danych osobowych ale jak go znajdę to zrobie tak jak piszesz Nic nie rozumiem - do jakiego urzędu? Nie możesz po prostu zastukać do drzwi sąsiada? Nie ma w sąsiedztwie Twojej działki jakiegoś zamieszkanego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 18.02.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 dom zamieszkały niby jest, ale ździebko dalej i nie wiem czy mają namiary na tego "nowego" bo to niezamieszkały dom jak bywam czasami od tak sobie pojechać na działkę to właściciela do tej pory nie widziałam, a ten dom tam stoi w SSZ juz 2 latamyślałam że w UG mogliby mi dać namiary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 18.02.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 lepiej nie pytać, bo się dopytasz i zaczną coś sprawdzać, i coś znajdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 18.02.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 18.02.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 dom zamieszkały niby jest, ale ździebko dalej i nie wiem czy mają namiary na tego "nowego" bo to niezamieszkały dom jak bywam czasami od tak sobie pojechać na działkę to właściciela do tej pory nie widziałam, a ten dom tam stoi w SSZ juz 2 lata myślałam że w UG mogliby mi dać namiary... Przeważnie sąsiedzi wiedzą kto mieszka... albo coś kupił.. u nas było podobnie i jakoś udało nam się. My podlegamy pod rejon Jeziorna i termin prądu podali nam na 2 lata, chociaż niedaleko nas był słup. Na wprost nas stała rudera, którą ktoś kupił i nie mieszkał. Sąsiad dalej pamiętał jedynie nazwisko osoby, która kupiła i na szczęście mieszkała w naszej wiosce, jednak nie do końca wiadomo było gdzie. Mąż wyruszył na poszukiwania z sąsiadem, najpierw do sołtysa, a on odesłał do sklepu, gdzie wiedzieli gdzie mieszka:) - i tak trafiliśmy do właściwej osoby. A co do prądu.. to formalnie niektórzy mogą się bać pożyczać, bo podobno są za to jakieś kary, jak się energetyka dowie, że ktoś dalej prąd sprzedaje... Nam się jakoś udało dogadać z sąsiadem. Najlepiej, z tego co ludzie sugerowali, to zaproponować osobie pożyczającej pokrywanie rachunków za prąd. Wtedy nie ma potrzeby zakładania dodatkowego licznika i jedynie podstawą do rozliczenia jest rachunek, jaki otrzymuje właściciel licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 18.02.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dzięki serdeczne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja też zacznę stukać do dalekich sąsiadów i liczę że mi podobnie pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 18.02.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Do juterka - zmykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 18.02.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 My mamy jednego sąsiada na którego można liczyć iwłaśnie nampund pożyczał jak namagregat padł przy stawianiu ogrodzenia. Ba jeszcze miał donas chłopina żal że odrazu nie przyszliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 18.02.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 To fakt, że dobry sąsiad to skarb ... aby nie zapeszyć ale mamy super fajnych sąsiadów ... tych najbliższych (przez płot) i takich troszkę dalszych ... prąd, woda a nawet budynki gospodarcze pożyczaliśmy i jak przyszło do rozliczenia to sąsiadka stwierdziła, że stanowczo za dużo chcemy jej oddać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 18.02.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 jak przyszło do rozliczenia to sąsiadka stwierdziła, że stanowczo za dużo chcemy jej oddać o ja też już ją kocham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 18.02.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 jak przyszło do rozliczenia to sąsiadka stwierdziła, że stanowczo za dużo chcemy jej oddać o ja też już ją kocham najpierw zastanawiałam się co ode mnie chce ale znamy się ponad dwa lata i nic się nie zmieniło. Nadal się bardzo lubimy, nagadać się nie możemy jak się spotkamy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 18.02.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Na tłusty czwartek http://www.paczekdlaciebie.pl/97953 http://www.paczekdlaciebie.pl/img/donut_full.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 18.02.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Gosiek słodka jesteś ... ale ja to chyba jutro śledzika zjem zamiast pączka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 18.02.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 a ja tam pojem pączusiów i to własnej roboty tylko, że nie mojej babcia ma nasmażyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 18.02.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Gosiek słodka jesteś ... ale ja to chyba jutro śledzika zjem zamiast pączka e tam, usmaż sobie śledzia w cieście i będziesz miała dwa w jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 18.02.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Jako dziecko uwielbiałam pączki ... kiedyś zjadłam u znajomych moich rodziców, wszystkie pączki kupione przez nich ... całe 8 i tak dwa zostawiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 18.02.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Jako dziecko uwielbiałam pączki ... kiedyś zjadłam u znajomych moich rodziców, wszystkie pączki kupione przez nich ... całe 8 i tak dwa zostawiłam A ja nie lubię Jutro zjem tak dla tradycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobroszka 18.02.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ja nie lubię , więc jeść nie zamierzam.Żadna tradycja mnie nie zmusi Kiedys jako małe dziecko dopadłam do tacki z eklerkami - zjadłam pięć na raz i tak mi przycukrzyło,że od tej pory nie mogę na nie patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 18.02.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ja się tez już przejadłam, że nie ruszę to pewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 19.02.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Smacznego http://img.photobucket.com/albums/v31/shiny_star/Donuts.jpg http://www.acatinthekitchen.com/photo/blikle/paczki.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts