TypeR 26.12.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Witam,u teściów rośnie ok. 30 dębów, tak ok. 80-cio letnich. Ponieważ część z nich zagraża budynkom dostał pozwolenie na wycięcie 12 szt.Zastanawiam się czy można by to drzewo wykorzystać np. na parapety, blaty w kuchni itp.Jak wygląda czasowo suszenie takiego drewna?No i czy jest to opłacalne finansowo, tzn. czy cała zabawa z obrókami takiego drewna nie będzie droższa niż kupno gotowych elementów przy małym zapotrzebowaniu (kilka parapetów i blat w małej kuchni).Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 26.12.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 u teściów rośnie ok. 30 dębów, tak ok. 80-cio letnich. Ponieważ część z nich zagraża budynkom dostał pozwolenie na wycięcie 12 szt. piekna sprawa Zastanawiam się czy można by to drzewo wykorzystać np. na parapety, blaty w kuchni itp. no jasne Jak wygląda czasowo suszenie takiego drewna? jak każdego innego, tzn. najlepiej ok. 3 lat pod dachem, ale w przewiewnym miejscu, na przekładkach No i czy jest to opłacalne finansowo, tzn. czy cała zabawa z obrókami takiego drewna nie będzie droższa niż kupno gotowych elementów przy małym zapotrzebowaniu (kilka parapetów i blat w małej kuchni). suchą nadwyżkę zawsze możesz sprzedać, a to nie tak mała kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 26.12.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 dokladnie tak jak napisal retro. tylko zastanawia mnie nazwa, dab - polny z tego co wiem to sa deby szypulkowe i bezszypulkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 26.12.2008 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 dokladnie tak jak napisal retro. tylko zastanawia mnie nazwa, dab - polny z tego co wiem to sa deby szypulkowe i bezszypulkowe. Ja tak nazwałem , nie znam się na drzewach, ale jeden przy domu (ogromny) jest innego gatunku, dużo później pojawiają się na nim liście wiosną. Chyba poczytam trochę w necie o dębach... Z Waszych wypowiedzi wynika, że dużo czasu potrzeba na suszenie, my chyba tyle nie będziemy mieli, dom w stanie surowym zamkniętym, chcemy na następne święta się wprowadzić. O ile bez parapetów można żyć, to pewnie w kuchni bez blatu będzie trudno. Może uda mi się żonę przekonać i poczekać, kuchnia ma być murowana, więc jakieś tanie blaty na początek można zrobić.... Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 26.12.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Z Waszych wypowiedzi wynika, że dużo czasu potrzeba na suszenie, my chyba tyle nie będziemy mieli, l to normalne. więc teraz kup parapety, albo dogadaj się ze stolarzem, który w rozliczeniu weżmie od ciebie mokry dąb. Tak się często robi. Oni na to idą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.12.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 dokladnie tak jak napisal retro. tylko zastanawia mnie nazwa, dab - polny z tego co wiem to sa deby szypulkowe i bezszypulkowe. Dokładnie . A żę jeden później rozwija liście, to nie żaden osobny gatunek. Różnice fenologiczne u dęba, jeśli chodzi o rozwój liści wiosną przekraczają trzy tygodnie. Znam egzemplarz, który rusza po 15 maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 27.12.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 TypeR a nie żal ci takich pieknych okazów - drzew . Ja bym oddał rok życia , o pieniądzach nie wspomnę za to aby na mojej posesji rósł taki piękny stary dąb . Przecierz tak piekne drzewo jak dąb na posesji to jak obraz Van Goga nad kominkiem . Nie piszę już o tym , że zdecydowanie podnosi wartość nieruchomości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.12.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 a cóż tam można zrobić z 80 letniego dębu - może klepki parkietowe wyjdą albo rękojeści do noży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 27.12.2008 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 TypeR a nie żal ci takich pieknych okazów - drzew . Ja bym oddał rok życia , o pieniądzach nie wspomnę za to aby na mojej posesji rósł taki piękny stary dąb . Przecierz tak piekne drzewo jak dąb na posesji to jak obraz Van Goga nad kominkiem . Nie piszę już o tym , że zdecydowanie podnosi wartość nieruchomości . To nie moja decyzja a teściów. Pewnie że żal, to jest już kolejne podejście w ciągu 7 lat do wycięcia. W wakacje jeden poległ pod naporem wiatru, na szczęście w nic nie trafił. Od tej pory teściowa za każdym razem jak są burze ma strach w oczach. No i z dębami wiąże się również mała historia, jak się urodziła moja żona to dziadek powiedział że te dęby, które sam sadził to będzie posag-inwestycja w dom lub mieszkanie dla niej. Więc trzeba chociaż w części spełnić wolę dziadka . Inna strona medalu jest taka, że dom ma ponad 80 lat i nadaje się do remontu, nawet do sklepu jest daleko, z 3 km przez polne drogi, więc kwestia 4-5 lat jak teściowe wrócą do bloków na stałe (najpierw wyprowadzali się tam tylko na lato, od 5 lat nie wracają do miasta nawet na zimę) ..... a my mieszkamy i budujemy z 90 km od tego urokliwego miejsca. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 29.12.2008 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 drzewa polne - obojętnie jaki gatunek - jak sama "nazwa" wskazuje rosną sobie bez większego ścisku.Wyglądają super - ale mają jedną wadę - w przypadku chęci przerobienia ich na konkretny wyrób:- mają dość dużo gałęzi - przez to tak ładnie wyglądają.a konkretniej = mają dużo sęków.reasumując trudno o dobry materiał w I klasie chyba ze ktoś lubi rustik. sęki nie są tylko tam gdzie są obecnie gałęzie - są tam gdzie kiedyś były.gorzej jak pozarastały - wtedy są suchymi sękami i przy kontakcie z np piłą wypadają = powstaje dziura - niby można zaczopować - ale raczej tego się często nie robi.jak nie zetniesz to trudno ocenić - po ścięciu widać jaki jest odziomek i czy drzewo jest zdrowe od pnia, po przetarciu widać czy nie ma np murszu.im starsze drzewa tym ładniej wyglądają, ale tym większe prawdopodobieństwo chorób czy innych wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.12.2008 03:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 TypeR a nie żal ci takich pieknych okazów - drzew . Ja bym oddał rok życia , o pieniądzach nie wspomnę za to aby na mojej posesji rósł taki piękny stary dąb . Przecierz tak piekne drzewo jak dąb na posesji to jak obraz Van Goga nad kominkiem . Nie piszę już o tym , że zdecydowanie podnosi wartość nieruchomości . wszyscy są mądrzy dopóki marzą. Gorzej jest jak taki dąb urośnie i stanie się pomnikiem przyrody, a działka mała. nie wiem co on wtedy podnosi, ale na pewno nie cenę nieruchomości. chyba, że się trafi na naiwnych marzycieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 29.12.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 dab polny bedzie miał inny kolor i rysunek ,nie nadaje sie na elenenty które maja rtzymas wymiar i krztałt np okna,dzrwi ,ja z tego produkuje podłogi postarzane i te deby sa odpowidnie do tego ,lepiej sprzedac 12 debów na aukcji internetowej lub złozyc oferte do tartaków i za ta nie mała kase mozna kupic nie tylko schody i parapety ale i na podłoge zostanie,gdyby było blizej to sam bym sie chetnie kupił lub wymienił na towar.ale nie polecam pociac do na deski i samemu suszyc to strata czasu ,materiału i pieniedzy,nawet jak maja szkodnika w sobie to inni moga zrobic z tego pozytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts