Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

temperatura na piecu i cwu


Robak

Recommended Posts

witam

w tej chwi mam odpalony piec - chodzi tylko ogrzewanie; jeszcze nie mieszkamy

temperatura na piecu to 40 stopni

jak już zamieszkamy to na piecu ile powinno być stopni - 60 czy może inna temperatura?

 

do pieca mam podłączony bojler; w którym jest zainstalowana również grzałka elektryczna - czy warto z niej korzystać w okresie grzewczym; czy też jednak bardziej opłacalne jest korzystanie z ciepła idącego z pieca

no i jak wygląda korzystanie z takiej grzałki i bojlera w okresie ciepłym gdy nie trzeba korzystać z pieca?

 

bardziej opłacalne jest grzanie wody poprzez grzałkę czy też rozpalanie pieca na kilka godzin by nagrzać wodę w bojlerze?

 

piec 25 kw; bojler 140 litrów; rodzinka 4 osobowa :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robak - jaki kociołek? sterowany czy tzw "smieciak"?

Włącz grzałkę (dopiero jak zaczniesz korzystac z wody, jeśli nie chcesz mieć smrodu szamba z kranu), ustaw na min po wygrzaniu z kotła i zostaw tak.

Temp na kotle nie mniej niz 60 st, co do legionelli:

po prostu używaj wody z wymiennika, a żadnej legionelli nie bedzie. I staraj się nie przekraczac temp w bojlerze ponad 60 st C (kamień).

A jak wyjedziesz na wczasy to przed tym wyłącz grzanie wymiennika i wykorzystaj gorącą wodę (znów zapobieganie legionelli).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w tej chwili tylko grzejemy domek; bojler odłączony; to znaczy zawór zakręcony

 

jutro temperaturę ustawiam na 55 stopni

 

a czy to nie będzie wiązało się ze zwiększeniem spalanego ekogroszku?

 

piec na ekogroszek z zasobnikiem; czyli jest ślimak

 

a i jeszcze jedno - robiąc porządek dookoła budowy w dniu wczorajszym nazbierało się około 4 metrów sześciennych drzewa

 

chciałbym to jakoś wykorzysać - spalić w tym piecuyku; czy warto - chodzi o zużycie pieca, czy może jednak odpuścić i dać sąsiadowi?

 

co to jest te legionelle? :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

staram sie utrzymywac temp, 48 (+- 2) stopni,

pale mialem . piec ze sterownikiem, wydaje mi sie ze taka temp jest wystarczajaca woda z podgrzewacza jest w sam raz (prysznic, kuchnia),

zuzycie wegla mysle ze bedzie najbardziej ekonomiczne,

jezeli nie ma domownikow staram sie palic na poziomie 40 stopni,

podkrecic po powrocie z pracy, temp w wymienniku bardzo szybko osiaga odpowiednia temp,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kurcze od kilku dni zauważam, że dookoła retorty groszek spieka się i tworzy jakby nawet nie wiem jak to nazwać co

po prostu do tej pory groszek po spaleniu jako popiół zsuwał się do popielnika a teraz dookoła paleniska tworzy się jakiś dziwny twór gromada spieczonego groszku; jakby nie do końca spalonego

 

trudno wytłumaczyć co to jest; może wiecie o co mi chodzi i jak temu zaradzić? :-?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kurcze od kilku dni zauważam, że dookoła retorty groszek spieka się i tworzy jakby nawet nie wiem jak to nazwać co

po prostu do tej pory groszek po spaleniu jako popiół zsuwał się do popielnika a teraz dookoła paleniska tworzy się jakiś dziwny twór gromada spieczonego groszku; jakby nie do końca spalonego

 

trudno wytłumaczyć co to jest; może wiecie o co mi chodzi i jak temu zaradzić? :-?

Zmieniałeś ustawienia lub dostawcę groszku?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może to skutek zbyt niskiej temperatury na piecu :-?

 

Tu masz o legionelli:

Bakterie Legionella w instalacjach

 

Bakteria Legionella występuje powszechnie w wodach powierzchniowych — w takiej postaci nie stanowi zagrożenia dla człowieka. Paradoksalnie to rozwój cywilizacyjny i coraz lepsze warunki życia spowodowały, że stała się groźna. Legionella wprowadzona do systemu rozprowadzania wody znajduje dogodne warunki do rozwoju i może stać się przyczyną chorób: legionellozy i gorączki Pontiac.

 

Legionella znajduje optymalne warunki dla rozwoju w wodzie o temperaturze 20-50 °C. Najszybciej namnaża się w temperaturze 38-42 °C, a ginie całkowicie w temperaturze 70 °C. Szczególnie sprzyjające jej namnażaniu warunki panują w instalacjach ciepłej wody i klimatyzacyjnych, a to ze względu na wysokie temperatury, które nie pozwalają rozwijać się innym rodzajom bakterii stanowiącym naturalną barierę dla Legionelli.

Występuje około 30 rodzajów bakterii typu Legionella - groźna dla człowieka jest Legionell Pneumophila wywołująca legionellozowe zapalenie płuc (legionellozę). Jest to ciężka choroba przebiegająca z gorączką, kaszlem, niewydolnością oddechową. Możliwe są objawy podobne do grypy, objawy ze strony układu pokarmowego (wymioty, biegunka). Śmiertelność wynosi 15-20%. Jest to choroba w zasadzie łatwa do wyleczenia pod warunkiem wczesnego i prawidłowego rozpoznania oraz podania odpowiedniego antybiotyku. Niewłaściwe rozpoznanie jest przyczyną tak dużej umieralności. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że z powodu legionellozy umiera rocznie od 20 do 100 tysięcy osób. Ministerstwo Zdrowia uznało tę chorobę za chorobę zakaźną.

 

Większość zachorowań występuje w krajach śródziemnomorskich, jednak zakażenia Legionellą zdarzają się i w krajach o chłodniejszym klimacie - chociażby w Polsce. Pierwsze zachorowania zanotowano w 1976 r. w Stanach Zjednoczonych podczas zjazdu weteranów Legionu Amerykańskiego (wtedy rozpoznano i opisano bakterię, stąd też wzięła się jej nazwa). Zachorowało wówczas 186 osób, z czego zmarły 34. Ostatnia duża epidemia wystąpiła w 2002 r. w Anglii. Wywołana została przez bakterie kolonizujące układ klimatyzacyjny w budynku użyteczności publicznej. Druga z chorób wywoływanych przez bakterie tego szczepu nie jest śmiertelna, przebiega dość ciężko, przypominając zwykłą grypę. Przechodzi po kilku dniach, nie pozostawiając trwałych następstw. Jest wysoce zakaźna, nieznane są jednak mechanizmy jej przenoszenia.

 

Bakteriami Legionella zakazić się można drogą wziewną, szczególnie poprzez wziewanie aerozolu wodno-powietrznego, w którym znajdują się bakterie. Potencjalnymi źródłami zakażenia mogą być: rozpylacze pryszniców, jacuzzi, nawilżacze, wieże chłodnicze, wanny perełkowe, fontanny, szklarnie, myjnie samochodowe itp.

 

Chorobom wywoływanym przez Legionellę zapobiegać można poprzez zachowywanie w instalacjach wodnych i kanalizacyjnych takich warunków, żeby bakterie nie mogły się rozmnażać. Podstawą w tym przypadku jest takie zaprojektowanie instalacji, żeby nie dopuszczać do uformowania się pożywki dla Legionelii, nie dopuścić do zalegania wody w odgałęzieniach i aby zapewnić odpowiednią cyrkulację wody. Warto okresowo doprowadzać do przegrzewania części bądź całości krążącej w instalacji wody, podnosząc jej temperaturę do 70 °C. Okresowa dezynfekcja przewodów ciepłej wody, powinna zostać przeprowadzona w następujący sposób: należy wyłączyć instalację, przepuścić przez nią wodę o temperaturze 70 °C, po wystygnięciu zastosować środki dezynfekujące lub naświetlanie promieniami UV (dawki środków dezynfekujących używanych rutynowo do dezynfekcji wody nie niszczą Legionelli). Warto też ograniczać używanie urządzeń rozpylających wodę np. baterii uniemożliwiających powstawanie aerozoli. Jeśli chodzi o instalacje klimatyzacyjne należy utrzymywać w nich odpowiednią wilgotność oraz regularnie czyścić i dezynfekować. Problemy projektowania instalacji odpornej na Legionellę opisane są w "Zaleceniach do projektowania instalacji ciepłej wody, wentylacji i klimatyzacji minimalizujące namnażanie bakterii Legionella" przygotowanych przez COBRTI Instal. Aktualne przepisy nakładają na właścicieli budynków wielorodzinnych obowiązek okresowej kontroli obecności Legionelli w instalacji oraz określają temperaturę wody użytkowej w punkcie czerpalnym w przedziale 55-60 °C, co zapewnia eliminowanie Legionelli w czasie od 2 do 20 minut.

 

Przed działaniem Legionelli należy ze szczególną dbałością zabezpieczać obiekty użyteczności publicznej: szpitale, domy akademickie, hotele, baseny kąpielowe, szkoły, budynki mieszkalne. W takich obiektach bowiem dojść może do zakażenia bakterią dużej ilości osób, czy wręcz do rozwoju epidemii. Budynki użyteczności publicznej często są zasilane w ciepłą wodę z lokalnych kotłowni, w których stosuje się duże pionowe podgrzewacze wyposażone w wężownicę. W zbiornikach o dużej pojemności może dochodzić do rozwarstwienia wody o różnych temperaturach. Na dnie podgrzewacza zalega woda o temperaturze 35-40 °C, stając się dogodnym środowiskiem do rozwoju Legionelli. Podgrzewacze pojemnościowe mają niską wydajność energetyczną, a ponadto w momentach dużego poboru c.w.u. zachodzi konieczność podgrzewania czynnika grzewczego w wężownicy nawet do 90 °C. Są już na rynku urządzenia pozbawione tych wad (np. Z-BIS firmy Termen), zastosowano w nich bowiem układy podgrzewu c.w.u. wyposażone w płytowe wymienniki ciepła, współpracujące ze stabilizatorem ZCWS i odpowiednie pompy: zasilającą, obiegu wewnętrznego (w zbiorniku stabilizującym) i cyrkulacyjną (instalacji c.w.u.). Takie podgrzewacz ciepłej wody użytkowej przeznaczone są do przygotowania ciepłej wody użytkowej w kotłowniach gazowych i olejowych. Są bardzo wydajne, proste w obsłudze, mają małe rozmiary. Zapewniają stałą temperaturę wyjściową wynoszącą 60 °C i eksploatacyjną 55 °C bez konieczności podnoszenia temperatury czynnika grzewczego do 70 °C. Skutecznie w ten sposób zabezpieczają przed rozwojem flory bakteryjnej a zwłaszcza bakterii Legionella.

 

Jak wynika z badań europejskich, będących w posiadaniu Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie, stałe utrzymywanie wymaganej temperatury wyjściowej 60 °C likwiduje zagrożenie skażenia instalacji ciepłej wody użytkowej bakteriami Legionella.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
a i druga możliwość - nagrzany do czerwoności węgiel nie nadąża się wypaliś i a podajnika pojawia się kolejna warstwa groszku?
To jest możliwe. Możesz to oczywiście szybko wyłapać obserując jak wygląda palenisko podczas pracy. Jeżeli zauważysz, że spada Ci taki czerwony jeszcze groszek do popielnika, to wydłuż trochę przerwę między podawaniami i obserwuj dalej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...