j-j 27.12.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Cześć Mam dylemat w związku z grubiścią styropianu na gruncie, zastanawiam się nad grubością 15 cm lub 20 cm. Założenia są takie że będzie ogrzewanie podłogowe na całym parterze i to na panelach w większości. michalsiak Też planuje 20 cm na podłodze - przy czym nie będe miał ogrzewania podłogowego ani rekuperatora, a na ścianach również 20cm. Podłoga to duża powierzchnia i co istotniejsze nie tak łatwa do kolejnego docieplenia. Pawlok ściany planuję na 20 cm a poddasze 25 cm i tak się zastanawiam czy to ma sens z 20 cm na podłodze, różnica między 15 a 20 to ok 1000 zł na całej powierzchni parteru michalsiak Jeśli bardzo pilnujesz budżetu i nie planujesz reku, to raczej dałbym 12-15 cm styropianu w podłogę, 15 cm na ściany i 30 cm wełny w strop ( raczej chodzi o upały ). Tak pi*oko nie ma sensu inwestować w ocieplenie, jak nie planujesz reku. Wentylacja grawitacyjna zje Ci sporo kaski. Pawlok jesteś pewny swoich przekonań? Ja myślę co do cm jak gościu ale oczywiście zrobisz jak uważasz . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 27.12.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Witam U siebie zrobiłem na podłodze 8+10cm i wylewka 7cm Wiem, że może osiąść (zgodne z normą na styropianie to do 10% grubości czyli 18mm ), pytanie tylko kiedy osiądzie, a dokładnie jak długo po wylaniu betonu???? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym względzie??? ps. U mnie wentylacja z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 28.12.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Może siąść, ale chyba jakbyś samochodem wjechał. Te 10 % to jest chyba przy nacisku 100 kg na cm2. Ja mam ponad 30 cm, bo akurat o tyle musiałem podnieść poziom podłogi i styropianem wyszło mi najtaniej, wylewka ok 8 cm, wszystko robione rok temu i nic nie siadło. W łazienkach trawertyn na podłodze dosyć ciężki i nic się nie dzieje. Styropian możesz zamówić o dowolnej grubości, cena za metr sześcienny taka sama jak przy wymiarach standartowych. Na dole mam przestrzeń otwartą, w holu i kuchni podłogówka, w salonie grzejniki. Temperaturę podłogi ustawiam stopień większą niż na programatorze w salonie, a i tak włącza się bardzo rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 28.12.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Zrobiłem równiutki podkład, planowalem 20cm styro, ale brakowało czasu i ze względu na łatwość zmian (remont podzielony na etapy, brak ponysłu na CO ) zamiast zalewać dołożyłem jeszcze 5cm styro, na to 11mm OSB, i panele. Mam porównanie w poprzednim domku było 8cm zalane betonem i była lodowata podłoga teraz bez ogrzewania podłogowego jest ciepła i nic nie siada ( styro lekko sezonowane ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 28.12.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Może napiszę kilka słów jakie napisał kolega janzar ekspert od tych spraw optymalna grubość styropianu na parterze niepodpiwniczonym to 10 cm i jastrych o grubości 7 cm tak więc może warto się zastanowić nad wydawaniem kasy na coś co i tak nie przyniesie nam oczekiwanych zysków Janzar a przy 20 stropianu ile byś dał wylewki? przy tej grubości styropianu jastrych min 10 cm muszę powiedzieć że ja byłem w błędzie z 18 cm wylewki, ale zalecana jest grubsza wyleweczka niż 10 cm, 10 cm to minimum Reasumując radzę więc przemyśleć wszystkie za i przeciw, a co zrobimy to jest każdego osobista sprawa. Proponuję poczytać teksty które napisał janzar wiele można się ciekawego dowiedzieć a i nie popełnimy błędów np przy wykonywaniu izolacji poziomej na gruncie Myślę że Janzar nie ma nic przeciwko przytaczaniu jego słów Powodzonka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 28.12.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 ponadstandardową.... z roku 1986?? Nie wiem z którego roku ale dla mojego domu zmiana z 10 cm na 20 cm daje oszczędność (wg OZC) 2,28 GJ - tj jakieś 100 kg węgla rocznie(50-60 zł). Niby dużo ale biorąc pod uwagę to że wahałbym się wówczas dać EPS 100 i wysokość ścian przyziemia musiałaby być o te 10 cm wyższa to te pieniądze lepiej zarobią w wełnie na poddaszu. Jeśli ktoś się decyduje no to oczywiście trzeba to przewidzieć na etapie nadproży drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 28.12.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 mpoplaw co się tak denerwujesz?? człowieku spokojnie, może nie za fajne prezenty dostałeś pod choinkę ale daj na luz, nie ty jeden masz ten problem, więcej uśmiechu mpoplaw więcej radości, zrobiłeś jak zrobiłeś twoja sprawa, a każdy może pisać to co uważa na tym forum, tak się składa że jest demokracja i cenzurę już zniesiono kilka lat temu. Jak byś czytał posty janzara to byś wiedział że nad piwnicą zalecana warstwa to 5 cm styropianu tak więc masz OK i się ciesz a nie szukaj zwady o swoją wylewkę, jeden jedzie do Rzymu przez Wiedeń a inny ma kaprys jechać przez Paryż i też twierdzi że dobrze jedzie i ma rację wszak wszystkie drogi prowadzą do Rzymu, Trzymaj się więc cieplutko w te zimne czasy. Powodzonka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.12.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 przeczytałem kiedyś na forum że ile styropianu tyle wylewki, radzę więc przemyśleć taką grubość, może się okazać że domek może mieć za niskie pomieszczenia Skąd ludzie wymyślają takie głupoty? A potem jeszcze drudzy to powtarzają... Bosz... To ja chyba dałem strasznie ciała, bo na 30cm styro dałem tylko 7cm wylewki!!! Aaaaaa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.12.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 [ a każdy może pisać to co uważa na tym forum, tak się składa że jest demokracja i cenzurę już zniesiono kilka lat temu. Nie, zezo, to nie jest demokracja. Jak pitolisz farmozony to powinieneś zostać napiętnowany. Jeśli ktoś udziela innym rad i to rad na fachowy temat, to nie powinien pisać takich idiotyzmów. Jak nie wiesz, to zamilknij i nie mąć ludziom w głowach. Nie jest to cenzura, a tylko pilnowanie porządku i chornienie innych przed choćby nerwami, jak nie wydatkami. Co ja z mpoplawem byśmy zrobili, jakbyśmy nie wiedzieli lepiej? Przynajmnije zaczelibyśmy się martwić i doczytywać, czy oby faktycznie nie mamy za mało tej wylewki i co się może z nia stać itp. Powtarzam - poniechaj Waść temat, jeśliś weń niekumaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.12.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 muszę powiedzieć że ja byłem w błędzie z 18 cm wylewki, ale zalecana jest grubsza wyleweczka niż 10 cm, 10 cm to minimum mam 6cm wylewki na 30 cm styropianu, mam dolać sobie 4 cm bo inaczej ?? zezo, w swoim poście podałeś jedną i tylko prawdziwą Tobie prawdę co warto a co nie, ja się kompletnie nie zgadzam z Tobą, zero argumentów z Twojej strony wg mnie. Odczytałem Twój post jako "bo tak czytałem to tak jest" , ale OK, jest demokracja, nie chcę mi się dyskutować znowu odnośnie choćby samej opłacalności bo do niczego nie dojdziemy ale powtórzę tylko pytanie mpoplaw`a na ktore nie odpowiedziałeś może dlatego że nie przeczytałeś nigdzie? ... bo inaczej??? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 28.12.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 a co to takie buńczuczne towarzystwo się zebrało dzisiaj ? sami fachowcy jak widzę aż przykro czytać wasze uwagi ja w przeciwieństwie do was potrafiłem się przyznać do błędu że 18 cm wylewki to za dużo ale widzę że wy czytacie tylko i wyłącznie to co chcecie czytać, inne teksty do was nie docierają, nie twierdzę że jestem ekspertem czy też fachowcem akurat budowanie to nie moje specjalizacja. Większość forumowiczów uczyła się zagadnień budowlanych na tym i innych forach a to że ktoś przytacza czyjeś rady i doświadczenia to jest źle? Co może być w tym złego ? ale widzę że staracie się bronić swoich racji z tego powodu że nie jestescie pewni czy aby Wy nie macie zrobione źle, przykro by było sobie zdać sprawę że coś jest nie tak w waszym wyrafinowanym budowaniu. ale zostawiam już tę nic nie wnoszącą dyskusję i wszystkim życzę Szczęśliwego Nowego Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.12.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Co może być w tym złego ? To, że wpowadzasz ludzi w błąd. Poza tym wszystko OK. Szczęśliwego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 28.12.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Depi napisał To, że wpowadzasz ludzi w błąd. Poza tym wszystko OK czyli uważasz że przy 20 cm styropianu 10 cm wylewki to jest żle?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.12.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 a co to takie buńczuczne towarzystwo się zebrało dzisiaj ? sami fachowcy jak widzę aż przykro czytać wasze uwagi ja w przeciwieństwie do was potrafiłem się przyznać do błędu że 18 cm wylewki to za dużo ale widzę że wy czytacie tylko i wyłącznie to co chcecie czytać, inne teksty do was nie docierają, nie twierdzę że jestem ekspertem czy też fachowcem akurat budowanie to nie moje specjalizacja. Większość forumowiczów uczyła się zagadnień budowlanych na tym i innych forach a to że ktoś przytacza czyjeś rady i doświadczenia to jest źle? Co może być w tym złego ? ale widzę że staracie się bronić swoich racji z tego powodu że nie jestescie pewni czy aby Wy nie macie zrobione źle, przykro by było sobie zdać sprawę że coś jest nie tak w waszym wyrafinowanym budowaniu. ale zostawiam już tę nic nie wnoszącą dyskusję i wszystkim życzę Szczęśliwego Nowego Roku 1. Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie 2. Hmm, "... w przeciwieństwie do Was" ??? 3. ja bronie swoich racji bo mam coś źle zrobione bo zezo przeczytał gdzieś jedną jedyna prawdę że przy 20 cm styro to tylko min. 10 cm betonu reszta to źle??? Depi napisał To, że wpowadzasz ludzi w błąd. Poza tym wszystko OK czyli uważasz że przy 20 cm styropianu 10 cm wylewki to jest żle?? My nie piszemy że to źle to Ty napisałęś że inne grubości to źle bo gdzieś ktoś tak napisał i tak jest i że się więcej niż 10 cm styro nie opłaca dawać w podłogę. To są bardzo ogólne stwierdzenia które nie sa nieprawdziwe ale mogą być prawdziwe w niektórych sytuacjach a Ty piszesz że tak jest i koniec i wprowadzasz tym w błąd innych którzy się nie znają a chcieliby sie czegoś dowiedzieć. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 28.12.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 j-j widzę że jesteś w tej grupie ludzi którzy wiedzą najlepiej jak jest dobrze coś wykonać. Dziwi mnie tylko że nie liczysz się z tym że ktoś na tym forum może pisać teksty że zalecane jest zrobić inaczej piszesz bo gdzieś ktoś tak napisał i tak jest wyżej napisałem kto i gdzie napisał, nie napisał to pierwszy lepszy bywalec forum, napisał to człowiek który wie co mówi oraz wie jak powinno być coś zrobione dobrze, ale oczywiście Ty nie jesteś wstanie zgodzić się z kimś innym kto ma odmienne zdanie od twojego proponuję w nudne zimowe wieczory zerknąć na posty co napisał na tym forum ten ktoś jak go nazywasz http://forum.muratordom.pl/search.php?search_author=janzar wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 28.12.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 20cm styropianu obojętnie gdzie - to paraliz portfela. Nie ma takich wymagań nawet na biegunie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 28.12.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 a na marginesie to wiadomo że jak na przykład jest problem z kominkiem to doradzi nam Forest-Natura jeżeli temat okna to pomoże jareko jeżeli wylewki to janzar wielu można by jeszcze wymieniać forumowiczów których rady są cenne Ty jednak masz odmienne zdanie, nazywasz że ktoś gdzieś kiedyś coś napisał dziwne troszkę podejście do zagadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 28.12.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 no i zapomniałem dopowiedzieć że ślepa wiara w projektanta + stosowanie sie do jego wyliczeń = równa się czasami, a czasami często pieniędzmi wyrzuconymi w błoto + do spowiedzi dodatkowo za bluźnierstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 28.12.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 j-j wyluzuj. pomyśl na zaś. Oszczędzaj w momencie kiedy można - bo będzie potrzebne kiedyś duuuuużo więcej, uwierz- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.12.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 j-j widzę że jesteś w tej grupie ludzi którzy wiedzą najlepiej jak jest dobrze coś wykonać. Dziwi mnie tylko że nie liczysz się z tym że ktoś na tym forum może pisać teksty że zalecane jest zrobić inaczej piszesz bo gdzieś ktoś tak napisał i tak jest wyżej napisałem kto i gdzie napisał, nie napisał to pierwszy lepszy bywalec forum, napisał to człowiek który wie co mówi oraz wie jak powinno być coś zrobione dobrze, ale oczywiście Ty nie jesteś wstanie zgodzić się z kimś innym kto ma odmienne zdanie od twojego proponuję w nudne zimowe wieczory zerknąć na posty co napisał na tym forum ten ktoś jak go nazywasz http://forum.muratordom.pl/search.php?search_author=janzar wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć Ja wiem najlepiej??? nie raz pytałem o wiele rzeczy bo nie wiem wszystkiego, widocznie nie zauwazyłeś bo byłeś zajęty czytaniem tego co wiedzią inni ale to dobrze . Streszczając parę ostatnich postów: Zadał pytanie mpoplaw na które nie udzieliłes odpowiedzi, potem ja je powtórzylem i tez nie udzieliłes odpowiedzi i nadal nie udzielasz. A wiesz dlaczego zadano Ci to pytanie?? Bo piszesz że tak jest bo janzar tak napisał i cała reszta inaczej zrobiona jest zła. Nie chce mi się czytać tego co janzar pisze bo nie mam tyle czasu i moje wieczory nie są nudne ale jeśli Ty sie na to co pisze powołujesz to wyluskaj odpowiedz na nasze pytanie i będzie GIT. 20cm styropianu obojętnie gdzie - to paraliz portfela. Nie ma takich wymagań nawet na biegunie A to za ile ten styro kupujesz skoro przejście z 10 cm na 20 cm to paraliz wielkości ok. 0,4% kosztów budowy domu? Poza tym, Bobiczek, ja jestem wyluzowany , właśnie "oszczędzam" zawczasu aby oszczędzać potem ale ten temat zostawmy bo nie dojdziemy do niczego. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts