Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 20 cm ocieplenia podłogi na gruncie to nie przesada ?

michalsiak

Recommended Posts

j-j

widzę że jesteś w tej grupie ludzi którzy wiedzą najlepiej jak jest dobrze coś wykonać.

Dziwi mnie tylko że nie liczysz się z tym że ktoś na tym forum może pisać teksty że zalecane jest zrobić inaczej

piszesz

bo gdzieś ktoś tak napisał i tak jest

wyżej napisałem kto i gdzie napisał, nie napisał to pierwszy lepszy bywalec forum, napisał to człowiek który wie co mówi oraz wie jak powinno być coś zrobione dobrze, ale oczywiście Ty nie jesteś wstanie zgodzić się z kimś innym kto ma odmienne zdanie od twojego proponuję w nudne zimowe wieczory zerknąć na posty co napisał na tym forum ten ktoś jak go nazywasz

http://forum.muratordom.pl/search.php?search_author=janzar

wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć :wink:

Ja wiem najlepiej??? :lol: nie raz pytałem o wiele rzeczy bo nie wiem wszystkiego, widocznie nie zauwazyłeś bo byłeś zajęty czytaniem tego co wiedzią inni ale to dobrze :).

Streszczając parę ostatnich postów:

Zadał pytanie mpoplaw na które nie udzieliłes odpowiedzi, potem ja je powtórzylem i tez nie udzieliłes odpowiedzi i nadal nie udzielasz.

A wiesz dlaczego zadano Ci to pytanie??

Bo piszesz że tak jest bo janzar tak napisał i cała reszta inaczej zrobiona jest zła.

Nie chce mi się czytać tego co janzar pisze bo nie mam tyle czasu i moje wieczory nie są nudne ale jeśli Ty sie na to co pisze powołujesz to wyluskaj odpowiedz na nasze pytanie i będzie GIT.

20cm styropianu obojętnie gdzie - to paraliz portfela. Nie ma takich wymagań nawet na biegunie

A to za ile ten styro kupujesz skoro przejście z 10 cm na 20 cm to paraliz wielkości 0,4% kosztów budowy domu?

Bobiczek, ja jestem wyluzowany :), właśnie "oszczędzam" za wczasu aby potem oszczędzać ale ten temat zostawmy bo nie dojdziemy do niczego.

pzdr

wiesz co, na etapie podłogi to wydaje Ci sie na razie. Wspomnisz mnie w trudnym czasie, przypomnisz może i pomyślisz - dobrze radził

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

wiesz co, na etapie podłogi to wydaje Ci sie na razie. Wspomnisz mnie w trudnym czasie, przypomnisz może i pomyślisz - dobrze radził

W dom pasywny nie zamierzam wątpić a zawsze piszę że opłacalność zależy oceniać indywidualnie!!!

W moim przypadku uważam że sie oplaca a Ty pisząc że nie (chodzi konkretnie o mój przypadek) dajesz znak że w tej materii nie chcesz być zorientowany.

pzdr

j-j

ale z ciebie upierdliwy gość, a gdzie jest powiedziane że ja muszę udzielić odpowiedzi na zadane pytanie ? co to egzamin maturalny ? nie zdam do następnej klasy ? nie zaliczę sesji? :lol: :lol: :lol:

a wątek nie jest o tym co ma zrobić teraz mpoplaw i jemu podobni

michalsiak napisał

Mam dylemat w związku z grubiścią styropianu na gruncie, zastanawiam się nad grubością 15 cm lub 20 cm.

ja doradzam aby zrobił 12-15 styropianu w 2 warstwach i jastrych 10 cm

z dobrą izolacją poziomą i dylatacją od ścian 2 cm warstwą styropianu

i w/g mnie jest to dobre rozwiązanie, Ty jednak nie dałeś żadnej rady, ograniczyłeś się jedynie do wyimaginowanych zagadnień i starasz się mi udowodnić że ja muszę komuś coś tam odpowiadać, wyluzuj człowieku, :wink:

wyluzuj a będziesz zdrowszy :wink:

j-j -szukasz porady czy będziesz analizował i pracę albo doktorat pisał.

Nie pamiętasz, był kiedys w Muratorze artykuł. Wszystko można przewymiarować - nie jest złe - tylko po co.

Ja np zastosowałem sie do tego wpisu co do grubości w piwnicy. Było głęboko, logiczne dać grubo. Ale (na szczęście) przeczytrałem, że wszystko co poniżej 1.20cm w ziemi ma swoją ciepłotę i dawanie więcej niż 5cm to koszt zbędny.

Chciałem o mało co dać 15. posłuchałem mądrych, na wyrost zrobiłem 8cm, mam super, taniej o 80% czego Tobie i innym życzę z całego serca.

Pozdrawiam

Chciałem o mało co dać 15. posłuchałem mądrych, na wyrost zrobiłem 8cm, mam super, taniej o 80% czego Tobie i innym życzę z całego serca.

Pozdrawiam

A jaki system ogrzewania masz ?

podlogówkę, kaloryfery, promienniki, akumulacyjne, inne ?

j-j

ale z ciebie upierdliwy gość, a gdzie jest powiedziane że ja muszę udzielić odpowiedzi na zadane pytanie ? co to egzamin maturalny ? nie zdam do następnej klasy ? nie zaliczę sesji? :lol: :lol: :lol:

a wątek nie jest o tym co ma zrobić teraz mpoplaw i jemu podobni

michalsiak napisał

Mam dylemat w związku z grubiścią styropianu na gruncie, zastanawiam się nad grubością 15 cm lub 20 cm.

ja doradzam aby zrobił 12-15 styropianu w 2 warstwach i jastrych 10 cm

z dobrą izolacją poziomą i dylatacją od ścian 2 cm warstwą styropianu

i w/g mnie jest to dobre rozwiązanie, Ty jednak nie dałeś żadnej rady, ograniczyłeś się jedynie do wyimaginowanych zagadnień i starasz się mi udowodnić że ja muszę komuś coś tam odpowiadać, wyluzuj człowieku, :wink:

wyluzuj a będziesz zdrowszy :wink:

Ja jestem upierdliwy :lol:- łatwo omijac niektóre fragmenty więc Ci o nich tylko przypominałem.

Po co mam dawac rady skoro z wieloma postami powyższymi m.in. Twoim się zgadzam.

Z jedną też z Twoich sie nie zgodziłem więc sie odezwałem a Ty sie pieklisz już.

Wyimaginowane zagadnienia??? Toz powtarzam to co Ty piszesz!!!

Odpowiadać nie musisz, oczywiście, byłem ciekaw bo ja nie wiem dlaczego dla 20 cm styro musi być 10 cm betonu ale widocznie też nie wiesz.

Jeszcze jedno, nie napisałem że ktoś nie jest fachowcem itp. tylko dawałem do zrozumienia ze podajesz nie do końca pełne infomacje które są zależne od innych czynników i nie można podawać ich globalnie dla wszystkich.

pzdr i nie denerwuj się już na koniec roku

j-j -szukasz porady czy będziesz analizował i pracę albo doktorat pisał.

Nie pamiętasz, był kiedys w Muratorze artykuł. Wszystko można przewymiarować - nie jest złe - tylko po co.

Ja np zastosowałem sie do tego wpisu co do grubości w piwnicy. Było głęboko, logiczne dać grubo. Ale (na szczęście) przeczytrałem, że wszystko co poniżej 1.20cm w ziemi ma swoją ciepłotę i dawanie więcej niż 5cm to koszt zbędny.

Pozdrawiam

Szukalem pewnej odpowiedzi ale nie znalazłem.

Ja się cieszę że ktoś Ci doradzil i jesteś zadowolony i że wg Ciebie to najlepsze co może być. Tak masz, nie oceniam.

Ja dla mojego przypadku stwierdziłem że może być lepiej więc też nie oceniaj moich założeń jako nieoplacalne nie znając szczegółow.

pzdr

Jak zwykle kłótnie ludzie czy wy nie potraficie normalnie bez nerwów na tym forum pisać?

właśnie!

autor tego wątku - michalsiak zapytał o konkretną rzecz,

dostał kilka odpowiedzi, rad, a właściwie wskazówki do przemyślenia.

Pewnie mu to wystarczy, bo w dalszej dyskusji nie odezwał się.

Proszę Państwa, wyluzujcie :p

Każdy może mieć rację.

dobraz muza, piwko*/**, choinka świeci :p

*do niczego nie namawiam,

** ewentualnie wino, whisky, polococta bądź inny trunek 8)

j-j

wybacz ale już nic nie kumam, o co więc Ci chodzi? czy aby nie oto że

mpoplaw, Depi oraz Ty jesteście zwolennikami budowania domów energooszczędnych gdzie razem zastanawiacie się nad pewnymi rozwiązaniami a ja napisałem coś do jednego z w/w a wedle zasady z czasów muszkieterów "Jeden za wszystkich wszyscy za jednego" dawaj damy gościowi ?

jeśli to tak to ja wysiadam trzech na jednego ? :wink:

jakoś nie honorowo

j-j

wybacz ale już nic nie kumam, o co więc Ci chodzi? czy aby nie oto że

mpoplaw, Depi oraz Ty jesteście zwolennikami budowania domów energooszczędnych gdzie razem zastanawiacie się nad pewnymi rozwiązaniami a ja napisałem coś do jednego z w/w a wedle zasady z czasów muszkieterów "Jeden za wszystkich wszyscy za jednego" dawaj damy gościowi ?

jeśli to tak to ja wysiadam trzech na jednego ? :wink:

jakoś nie honorowo

hehe, sam nie jesteś na końcu więc 2 na 3 :)

Chodzi mi o to że globalne rady nie zawsze sa dobre. Do każdeego rozwiązania dana rada może nie być najlepsza i jedyna stąd moje i mpoplaw`a pytanie a potem zacząeło się nerwowo niepotrzebnie ale już luzik :).

A zwolenników domów energooszczędnych jest więcej :).

pzdr

j-j napisał

A zwolenników domów energooszczędnych jest więcej

wiem wiem

zaglądam na ten watek też nawet często, następny domek też będzie z tej grupy, ale na razie to odpoczywam, budowa mnie wykończyła, ale nie wiem co będzie za kilka lat :lol: :lol: :lol:

tak więc

Powodzonka życzę w dążeniu do celu

Chodzi mi o to że globalne rady nie zawsze sa dobre. Do każdeego rozwiązania dana rada może nie być najlepsza i jedyna

Święta racja.

pzdr

Nie zgodzę się!

może doytyczy to tego forum i 10-20% budujących, pozostali budują jak pan zdzisio/chenio doradzi. W najlepszym przypadku zgodnie z projektem średnio-oczytanego projektanta.

no to się odzywam :-)

oczywiście śledzę wątek dokładnie ale nadal nie jestem przekonany.

Myślę że policzę jaka będzie dokładnie różnica w kosztach pomiędzy 15 cm a 20 cm , przy 150 m parteru wyjdzie ok 7 m3 więcej a nie wiem w jakiej cenie jest styropian.

Co do słuszności rad , ja jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o budowanie więc moją wiedzę a także podejmowane decyzje opieram na literaturze i wiedzy innych doświadczonych także z tego forum. Cała sztuka polega na wypośrodkowaniu i wybraniu właściwych :-).

pozdrawiam

michalsiak

sprawdziłem na przykładzie swojego projektu i obliczeń w excelu.

dołożenie 5 cm w podłodze lepiej opłaca się niż 5 cm w ścianę ( przy podłogówce, przy kaloryferach raczej nie koniecznie ).

różnice są minimalne ale inplus podłogi, glównie dlatego, że;

EPS100 to 135 zł/m3, a platinium to 165 zł/m3

Różnica w amortyzacji ok. 1,5 roku ( 15 lat/13,5 )

Ponadto czy zwracacie uwagę np. na taki fakt wspł. powierzchni okna do podłogi / ilość światła / zyski solarne ?

Kolejne 5 cm grubości ściany ogranicza operowanie słońca na pomieszczenia!

Nie można ocieplać ścian na grubość bezkarnie!

Trzeba dać większe okna, a to koszt, tak okien, jak i strat ciepła przez nie.

A czy dać 12 cm czy 30cm ?

Zależy od zrównoważenia strat przez inne przegrody i źrodło ogrzewania.

Inaczej będzie dla prądu, a inaczej dla chrustu zbieranego w pobliskim lasku i palonego w piecu kaflowym. To skrajne przypadki :wink:

Chodzi mi o to że globalne rady nie zawsze sa dobre. Do każdeego rozwiązania dana rada może nie być najlepsza i jedyna

Święta racja.

pzdr

Nie zgodzę się!

może doytyczy to tego forum i 10-20% budujących, pozostali budują jak pan zdzisio/chenio doradzi. W najlepszym przypadku zgodnie z projektem średnio-oczytanego projektanta.

Ale mi chodziło o to forum :) w odniesieniu do 3 osób wymienionych przez zezo :).

To chyba największe forum więc i ilość takich osób powinna być dość spora, ale jest tak z mojej pamięci (na podstawie tematu o pasywnym) jeśli kogoś pominałem przepraszam :) i poproszę o dodanie :):

ja

HenoK

mpoplavw

gościu01

leśny (ale dawno go nie bylo chyba teściu go zarobił na śmierć ;) )

frykow

Depi

coulington

piczman bodajże

piwopijca

an-bud chyba też

Prostaś

am76

Mice

Jareko sie interesuje i zamierza coś działać też

więcej tak z głowy nie pamietam może ktoś się dopisze :)

pzdr