Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 20 cm ocieplenia podłogi na gruncie to nie przesada ?

michalsiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mi przy 30 cm ciągnie tylko przy dużych oknach :).

Kur... Frykow, jak 10 cm???!!! Przecież miałeś mieć dom eneroooszczędny!!!

Będzie. Z wyjątkiem gigant mostka na podłodze. Co miałem zrobić jak mi chałupę zbyt nisko wybudowali? :evil: :evil: :evil:

Swoją drogą zbyt późno zacząłem się interesować budownictwem energooszczędnym - nie tylko jak był gotowy projekt, ale i stan surowy już stał.

"Panie, na podłogę daje się 5cm. Wszyscy tak robią. I mają ciepło." - bez trudu usłyszysz takie słowa wykonawców,projektantów.

I to prawda! A wiesz dlaczego mają ciepło? Bo piec 25kW hula na maxa już przy -5stC....

Można i inaczej: solidnie zewsząd ocieplić, a dom ogrzać i świeczką. Efekt ten sam (ciepło w środku) tylko inny sposób wykonania. Wszak, jak ktoś wcześniej wspomniał, wszystkie drogi prowadzą do Rzymu.

Rozwiązania pośrednie też dozwolone... Wszystko kwestia wyborów, priorytetów, ekonomiczności, poglądów itd itd... no i tego kiedy chcesz zapłacić: teraz (budowa) czy później (eksploatacja)...

• 6 months później...
Chciałbym zapytać,czy planując dać 20 cm ocieplenia pod podŁogę czy robiliście zmiany w projekcie na etapie adaptacji. Bo nie chcialbym pozniej miec za niskich pomieszczen w domu.

Ja adaptacji nie robiłam, ale wykonawca miał z góry powiedziane, że będzie więcej na podłodze niż w projekcie i mial odpowiednio to przeliczyć. Ostatecznie na podłodze mam 18 cm (ale I strefa klimatyczna) styropianu, wylewka 8 cm (wszędzie podlogówka). Wysokość pomieszceń też wydaje mi się fajna bo 280 cm, ale trzeba jeszcze zminusować okładzinę podłogi ok. 1,5 cm ba gres.