Anett i Artur 27.12.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 WitajcieMam dylemat czy rozprowadzenie instalacji gazowej od przyłącza do kotłowni i kuchni robić po zewnętrznej ścianie budynku gdzie byłoby łatwo i prosto bo tylko w dwóch miejscach przewiercam ściane, czy wprowadzić rury od przyłącza od razu do wewnątrz budynku i potem pod sufitem piwnicy rozprowadzać do kotłowni i kuchni.Czy mam wybór? Bo jakos nie moge się doszukać przepisów rozprowadzania instalacji gazowej. Na zewnątrz sprawa wygląda o tyle dobrze że rure ukryłbym w ociepleniu (styropian) natomiast wewnątrz budynku musiałaby być widoczna bo jak wiadomo w ściane jej wkuć nie wolno.Czekam na opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.12.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 na zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elami1971 27.12.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Na zewnątrz, u mnie też było prościej. Dzwoniłem nawet do gazowni i mówili, że nie ma problemu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 27.12.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 jak masz podpiwniczenie to poprować pod sufitem piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 27.12.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 a ile mb rury gazowej mozna "ukryc" w ociepleniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 27.12.2008 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 według mnie to tyle "ukrywasz" ile potrzebujesz, przepisy o ile wiem to mówią o nie zamurowywaniu gazowej rury w ścianie, a po surowym budynku prowadzisz ile chcesz, a że potem zrobisz na tym elewacje no to cóż odbierzesz w stanie jak rura gazowa będzie widoczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 29.12.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Nie wiem czy zawsze, ale przy budowie budynku, na instalacje gazową i tak musisz mieć projekt, który wraz z odpowiednim wnioskiem musisz złożyć w Nadzorze Budowlanym (czy Wydz Architektury). Jak dostaniesz pozwolenie to możesz budowac instalację wg projektu. Ktos znający sie, kto Ci tą instalację będie projektował, powinien wiedzeć co wolno a co nie i odpowiednio Ci to zaplanować. Ja mam podejście do gazu z dwóch stron, tak jak Ty rozważasz, ale do obu podejść rura jest puszczona w ziemi wg przepisów. Pamietam, że też rozważałem puszczenie kawałka na zewnątrz gdzieś po ścianie i ponoć nie wolno tego robić (albo zasłonić takiej rury - juz nie pamiętam). Jeśli masz piwnice to rozprowadzenie z piwnicy jest chyba najtańszym rozwiązaniem.W każdym razie odradzam jakąkolwiek partyzantke w tym zakresie, bo potem będziesz miał kłopoty z Nadzorem Budowlanym przy oddawaniu budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts