Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga z desek

klincia

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Mam pewien kłopot i teraz się zastanawiam, kupiłam deski dębowe na podłogę i mam dwie opcie układania ich

1. przykleić je klejem bezpośrednio na wylewkę

2. położyć małe legary a na to płytę OSB ( taką dostałam propozycję)

I terza się zastanawiam czy na płycie OSB pogłoga nie będzie pływać i czy deski mi się nie będą fozchodzić, która jest lepsza i jakie są konsekwecje ułożenia tym albo tym sposobem.

Ania :wink:

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich

Mam pewien kłopot i teraz się zastanawiam, kupiłam deski dębowe na podłogę i mam dwie opcie układania ich

I terza się zastanawiam czy na płycie OSB pogłoga nie będzie pływać i czy deski mi się nie będą fozchodzić, która jest lepsza i jakie są konsekwecje ułożenia tym albo tym sposobem.

trudno cokolwiek doradzic nie wiadomo jaka ma wilkotnosc drewno i w jakich warunkach bylo sezonowanw jak dlugosc, szerokosc i grubosc desek ?

generalnie zawsze kladlem deski na legarach.

Rowniez nie widze sensu komplikacji i legarów.

Na legarach to mozna kąłść gdy dom jest derwniany , kanadyjski itd. A jak masz tradycyjna wylewke to po prostu przyklej.

Dajac legary niepotrzebnie podnosisz całą podłoge tracąc 5 - 10 cm wysokości pomieszczenia ( legary plus OSB )

A potem co z tym OSB zrobisz? do tego chcesz kleić? to juz bez sensu , bo jak kleic to do wylewki. Przybijac gwozdziami?

Wiec najprosciej : dobry klej poliuretanowy i klejenie na wylewke

Witam Wszystkich

Aby przyklei deski do wylewki musi ona spełnic kilka zasadniczych wymogów!!!

Te wymogi opisywałem w kilku innych wątkach dotyczących posadzek drewnianych z parkietu lub desek. Sprawdzenie wylewki musi byc przeprowadzone według specjalnego protokołu, wszystkie dane tam wpisane omówione z inwestorem i podpisane.

Klejenie desek do wylewki wycisza całą podłogę.

Układanie na legarach podnosi całą podłogę o kilka centymetrów około -8cm i jest głośna. Nie wytłumia akustyki krokowej tak jak klejenie do wylewki mimo izolacji akustycznej.

Podłoga klejona jest sztywna i cicha. Na legarach jest zdrowa dla stawow i kręgosłupa, ponieważ jest lekko elastyczna podobnie jak podłoga sportowa.

Do płyty OSB mozna deski kleic i przykręcac na śruby. Legary muszą mie odpowiedni rozstaw a płyta odpowiednią grubośc itd; itp; etc.

Przy obu systemach (technologiach) układania desek wymagana jest duża wiedza i doświadczenie.

Drewno tak deski, legary, płyta muszą miec odpowiednią wilgotnośc. Do klejenia desek (duże gabaryty) wymagane są odpowiednie kleje poliuretanowe w ilości minimum 1,5kg/m2.

Wylewka musi byc zwarta, równa, stabilna, nie spękana, nie piaszcząca się i bez twardzieli powierzchniowej. Musi mie maksimum 2% wilgotności (mierzone metodą karbidową CM) w jej dolnej warstwie. Jej grubośc musi wynosic minimum 4,0cm na całej powierzchni. Wytrzymałośc na obciażenie musi mie C-35 lub C - 40 N/mm2.

Podłoga z desek nie bedzie się rozjeżdżac, jeżeli zostanie prawidłowo zgodnie ze sztuką parkieciarską ułożona. Deski mogą się rozsychac (szczeliny między deskami) jezeli są za wilgotne lub jezeli w pomieszczeniu jest za sucho. Jeżeli jesteś z okolic Trójmiasta gotów jestem pomóc.

Witam Wszystkich

Wait a moments please..masz jak na razie stropy li tylko czy juz wylewkę właściwą??

W pierwszym wypadku legar płyta, deska w drugim miernik ,grunt, klej deska...

Jeśli masz tylko stropy żadne naciaganie to nie jest..(w takim przypadku nie zapomnij wygłuszyć przestrzeni pomiędzy legarami)..Pozdrawiam..

wielkie wielkie dzięki. No to mam do myślenia

Mam pytanie co do pomiaru jak ja mam to zrobić bo chyba nie wiem jak mam to zrobić.

Ania

cześć Klincia :D

Byłam niedawno oglądac Twojego Wdzięcznego, ale Was nie zastałam. Myślałam, że juz mieszkacie.

O jaki pomiar Ci chodzi? Masz na myśli pomiar wylewek?

zagadza się nie było nas i niestety nie mieszkamy jeszcze.

Chodzi o ten pomiar wilgotności tam tak było napisane jeśli czegoś nie pomyliłam.Ja oczywiście muszę lepiej wiedzieć niż Panowie , którzy to robią bo nie lubie jak mi ktoś wciska coś

Ania

Klincia przeczytaj mój post. Wydrukuj i Panom przeczytaj a najlepiej naucz się na pamięc i żądaj tego wszystkiego.

Pomiar robi się w ten sposób: Najpierw panowie wyszukują takim przyrządem elektronicznym najbardziej wilgotnych miejsc. W miejscu najbardziej wilgotnym wykuwają dziurę o średnicy około 10cm. Odrzucają z wylewki górną częśc około 1 cm z grubości. Do pomiaru biorą częśc środkową i dolną lub tylko dolną. Przy okazji sprawdzą czy pod wylewką jest folia. Jeżeli panowie od podłogi nie potrafią tego zrobic lubnie chcą lub .... to zrezygnuj z nich. To o czym pisałem to psi obowiązek fachowca i jeszcze trochę więcej. to twoje pieniądze i ty zostaniesz z dużym problemem jeżeli pójdzie coś nie tak.

Pozwalam sobie podpiąć się po ten wątek. Bardzo chciałabym mieć w dziennym pokoju podłogę na legarach. Jestem jeszcze na etapie papierkowym, wiec mam mozliwosc pewnego manewru. Niestety nasza pani architekt nie jest zbyt kreatywna, i nic w sprawie podlogi nie doradzila. Twierdzi, ze wykonawcy sami sobie poradza.

A ja jednak wolalabym wczesniej cos wiedziec.

W oryginalnym projekcie warstwy posadzki mają wyglądać następująco:

-podsypka żwirowo-piaskowa 20cm

- beton (b15) 10 cm

- 2x papa termozgrzewalna

-stryropian 100 termo-organika 10cm

-wylewka cementowa zbrojona 5cm

Czy na to klaść legary, welne, deski? Czy coś z tych warstw ująć/dodać/odchudzić/pogrubić? Jaką grubość legarów i desek doradzilibyscie?

W przedpokoju planowane są plytki i chcialabym by wszystko wypadlo na jednym poziomie. Czytam różne wątki, ale ciągle nie jestem w stanie tego wyliczyć.

Jarekkur, Ghost: czy bylibyście tak mili i spojrzeli na to fachowym okiem?

raczej jest to przygotowane pod klej..czyli posadzkę na kleju ..jesli np. masz posadzke drewniana o grubości 22mm..to do tych 5ciu cm wylewki na styropianie dolicz 22mm..badz inna grubośc [parkietu czy deski jaką masz przewidzianą ..

Pod kafelki podlej wyzej abyś miała poziom..zachowany zapytaj kafelkarza jaka w Twoim przypadku bedzie wysokośc terakoty z klejem..

Pozwalam sobie podpiąć się po ten wątek. Bardzo chciałabym mieć w dziennym pokoju podłogę na legarach. Jestem jeszcze na etapie papierkowym, wiec mam mozliwosc pewnego manewru. Niestety nasza pani architekt nie jest zbyt kreatywna, i nic w sprawie podlogi nie doradzila. Twierdzi, ze wykonawcy sami sobie poradza.

A ja jednak wolalabym wczesniej cos wiedziec.

W oryginalnym projekcie warstwy posadzki mają wyglądać następująco:

-podsypka żwirowo-piaskowa 20cm

- beton (b15) 10 cm

- 2x papa termozgrzewalna

-stryropian 100 termo-organika 10cm

-wylewka cementowa zbrojona 5cm

Czy na to klaść legary, welne, deski? Czy coś z tych warstw ująć/dodać/odchudzić/pogrubić? Jaką grubość legarów i desek doradzilibyscie?

W przedpokoju planowane są plytki i chcialabym by wszystko wypadlo na jednym poziomie. Czytam różne wątki, ale ciągle nie jestem w stanie tego wyliczyć.

Jarekkur, Ghost: czy bylibyście tak mili i spojrzeli na to fachowym okiem?

Jezeli chcesz miec to co się ci marzy to tak musi byc.

Jezeli możesz prześlij na priv. dokumentację pomieszczeń z opisem co ma na podłogach sie znajdowac. Narazie widzę to tak; Zamień beton B15 na B20 jest wytrzymalszy i pokryj jak w planach papą termozgrzewalną. Pokryj papą najlepiej po kilku tygodniach (14-16) jak trochę podeschnie tak do 4%. Papę zgrzewalną powinni wywinąc na ściany na wysokośc podłogi na legarach. Wysokosc podłogi na legarach to wysokosc około 8-10cm lub więcej. Legary muszą miec wilgotnośc 10%, podobie deski czy parkiet. Zabudowa tej podłogi na legarach powinna mie charakter podłogi sportowej. Zdrowej dla stawów i kręgosłupa. Miedzy legary dajesz wełnę mineralną, której nie nalezy zadeptac. Wysokośc wełny około 1cm poniżej desek. W celu unikniecia skrzypienia podłogi na legary należy przykleic taśmę z pianki poliuretanowej samorzylepną a nato deski przykrecic do legarów.

Legary nie powinny byc mocowane na sztywno do podłoza. Nalezy je klei punktowo klejem elastycznym MSP tylko w odcinkach co 60cm. Beton B-20 musi byc równy i w poziomie!!! Zwróc na to uwagę!

B-20 dlatego, że przy mikroruchach tej podłogi B-15 może sie wypiaszczy. Powiedz Panom , że potrzebujesz stabilny, zwarty i równy beton.

Drugi wariant to płyty OSB ułozone na piance niskościśliwej nie starzejacej się i przykrecone do betonu. Na płyty deski albo parkiet. Grubosc płyt 2x 20 ułozone na przemian w cegiełkę. Oczywiscie tylko pierwsza jest przykrecona do betonu nastepna już tylko do pierwszej. Aby suszy beton nie powinno na nim nic lezec żaden materiał budowlany, worki, płyty rygips itp.

Witam, to i ja sie podłączę pod temat podłóg, bo własnie mam to przed sobą. Zachwyciły mnie podłogi z pełnych desek http://www.podlogirenesansowe.pl. Ceny sa koszmarnie gigantyczne, ale mimo to pewnie sie zdecyduje, bo taka własnie podłoga mi sie marzy. Jednak jako, że się mało na tym znam to prosił bym o komentarz dotyczący tych podłóg. Poniżej umieszczam opis jaki otrzymałem na zapytanie o te podłogi: "...Podłogi Renesansowe wykonujemy wyłącznie na zamówienia indywidualne naszych klientów, ustalając indywidualnie rodzaj i klasę drewna, rodzaj stylizacji ręcznej, kolor wybarwienia oraz sposób zabezpieczenia powierzchni. Dlatego nasze podłogi są niepowtarzalne w formie, stylizacji i w kolorze.

Powierzchnie wszystkich podłóg, bez względu na rodzaj drewna, są wykonywane ręcznie poprzez struganie, skrobanie lub szlifowanie powierzchni. Ręczne nanoszenie i zacieranie barwnika na każdą deskę podłogi, pozwala uzyskać niepowtarzalny efekt cieniowania lub wytarcia powierzchni. Ręczne nanoszenie wosku zabezpieczającego podłogę podczas użytkowania, gwarantuje dokładność i jakość warstwy. Dodatkowym atutem wizualnym, pogłębiającym efekt postarzenia podłogi / w przypadku wzoru wiktoriańskiego / jest wykonanie na powierzchni zadrapań, wgnieceń i odbić. Ten efekt postarzenia drewna został przez naszą firmę opatentowany w UP RP.

Oferujemy Państwu podłogi stylizowane z drewna dębowego /dąb biały europejski/, akacji parzonej /złota akacja i miodowa akacja/ oraz z drewna hikorowego, orzechowego

/ orzech amerykański/ i dębu amerykańskiego..."

Tylko czy taka podłoga wytrzyma psy, dzieci itd?:) czy też za rok dwa będzie podobna do każdej innej ;)