SIN 07.01.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 335-377 zł m2, w zależnosci od wzoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 07.01.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 na gotowo z klejem i ułożeniem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIN 07.01.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Nie, montaż wg rozpiski ponizej: Przygotowanie podłoża. Szlifowanie i wyrównanie podłoża Gruntowanie podłoża Montaż desek podłogowych Montaż listew wykończeniowych Koszty materiałowe przeliczone na m2. Klej PU UZIN MK-92S Grunt pwilgoc. UZIN PE414 Turbo Listwy cokołowe stylizowane / wybarwiane, dwukrotnie woskowane, wys. 80mm/ Pierwsza konserwacja płynnym woskiem w Sumie 180 zł/m2 Więc pewnie jeszcze dojdą listwy Oczywiscie wszystko ceny netto :/...ale to takie piekne ,..eh czy wiekszość tego co piekne musi być drogie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 07.01.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 to masakra jest..mozna znacznie taniej podobnie wykonać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIN 07.01.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 No tak mi się wydaje że cena ostro zawyzona, ale nigdzie nie znalazłem firmy która by robiła takie podłogi , a szukam dość długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 07.01.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 napisałem ci na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_4m 22.02.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witam,Chciałbym położyć podłogę z desek sosnowych w domu na działce. Pozostaje mi jedynie przyklejenie jej do wylewki. Czy w domu ogrzewanym tylko czasami, kominkiem ma to sens ? Dom będzie porządnie ocieplony, boję się jednak znacznych różnic wilgotności.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.02.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witam, Chciałbym położyć podłogę z desek sosnowych w domu na działce. Pozostaje mi jedynie przyklejenie jej do wylewki. Czy w domu ogrzewanym tylko czasami, kominkiem ma to sens ? Dom będzie porządnie ocieplony, boję się jednak znacznych różnic wilgotności. Pozdrawiam, Jakkolwiek nie ułożysz będziesz miał do czynienia z dużymi różnicami klimatycznymi. Częstymi spadkami temperatur w nocy lub nad ranem przekraczajacym punkt rosy. A to znaczy ciagłe zawilgocenie wodą czy parą wodną drewna. Zamontuj deski z większą wilgotnością około 14%. Napewno będa się lepiej spisywały niż te z 10% wilgotnością. Klej na poliuretan jednoskładnikowy. Nie używaj tanich klejów syntetycznych/ w tych warunkach szybko się starzeją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_4m 23.02.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Dzięki za odpowiedź. Jakie deski byłyby lepsze cieńsze np.16 mm, czy grubsze np. 28 mm ?Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.02.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Dzięki za odpowiedź. Jakie deski byłyby lepsze cieńsze np.16 mm, czy grubsze np. 28 mm ? Pozdrawiam, 28mmm x 100mm lepsze niż te cienkie. Stabilniejsze. Stosunek 1cm : 4cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_4m 23.02.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Mógłbyś mi te wymiary wyjaśnić "łopatologicznie" nie bardzo rozumiem.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 23.02.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 najlepiej jest jesli..na 1cm grubosci drewna ..przypada 4cm szerokości deszczółki..wtedy siły rownoważą się w takim stopniu..iż uznaje suie takie deszczółki za bardzo stabilne..poniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_4m 23.02.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Wszystko jasne ! Dzięki. Rozumiem, że deski szersze niż 100mm np.200mm o grubości 28mm będą mniej korzystne(będą więcej pracować) ?Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.02.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Wszystko jasne ! Dzięki. Rozumiem, że deski szersze niż 100mm np.200mm o grubości 28mm będą mniej korzystne(będą więcej pracować) ? Pozdrawiam, Dokładnie tak. Jesteś pojętny! Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etiuda 25.02.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Oooo niedobrze. Czy to znaczy że jak ja chcę polozyc deski modrzewiowe o szerokości 155 mm i grubości 28 mm i to na "wysokich" legarach na poddaszu to mogą się "nie sprawdzic?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 25.02.2009 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 hmmm nio tak moze byc w istocie moze ci sie decha pozsychac..nasz modrzew czy syberyjski?wszyscy chca szerokioe a potem placz jak wyglada.,..nio..taka 120stka 130stka bylaby w sam raz..ale ktory modrzew bo syberyjski stabilniejszy od naszego..jak ma kto s czas ale zdarza sie niezmiernie rzadko..ze dwa razy..mi ise przydazylo ze kto posluchal..to bilem tylko pierwsza deske...potem ukladalem...cala reszte uzywajac od czasu do czasu wikolu i szpilek..stolarski z pistoletu 50tek..o ostanio deske tez kreciłem do legara..tak na prawie sucho sobie 6-8 miesiecy najlepiej sezon grzewczy taka posadzka lezy syrowa nie pocyklinowana loodiska sobie ja normalnie uzytkuja..i po tym okresie..numeruje deski od gory zdejmuje pierwsza i ostatnia..i dobijajac na scisk krece kadza z osobna..nad piorem..idealne sa sruby firmy wurth..z pelnym gwintem malklym lepkiem..i wiertłem na poczatku sruby..i dopiero wtedy cyklinen i olej lub lakier..do tej pory przaktycznie szczelinki nie ma..ale to juz trzeba miec zaparcie..i zaufac..pozdro.. ps rzy syberyjskim morze ci sie udac jesli bedzie wilgotnosci scisle pilnowac..chodzi o pozsychanie rzecz jasna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etiuda 26.02.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Dzieki Gosth za radę. To ma by polski modrzew. Jeszcze nie przesadzona jego szerokoś. Dostawca ma w ofercie deske 125 mm ale ja wstepnie uzgadniałam ta szerszą 155 bo jak sam piszesz " wszyscy chcą szeroką - ja też". Ale teraz po Twojej wypowiedzi to wybiorę tą węższą. Wykonawca (który też wstepnie ) ma to robic wogóle sie zżyma jak to zrobi, bo na strychu mam odwrócone belki stropowe o wysokości 18 cm ponad poziom stropu ( miało nie by poddasza a na parterze nie chcielismy podciągów). Tak że legary bedą osadzane na belkach a w miejscu gdzie ich nie ma to muszą by c 30 cm wysokośc. Jeszcze raz dziekuje i napewno zamówię te 125. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etiuda 26.02.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Sorry miły Duchu za przekrecenie nicka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peeka 26.02.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 WitamJestem w trakcie robienia podlogi. Zrobione jest obecnie tak: legary wysokie na 5cm przykrecone do wylewki (a na antresoli do belek drewnianych) w rozstawie 35-40cm, miedzy legary welna Rockton 5cm, na legary pianka samoprzylepna 3mm, na to plyta OSB 18mm przykrecona wkretami. Ta slepa podloga jest stabilna - nie ugina sie, nie trzeszczy, jest rowna (roznica do 2mm na 2m). Jedynie na antresoli, gdzie sa belki ok. 25 x25cm co 40cm troche drga przy tupnieciu.Teraz czeka mnie mocowanie desek z modrzewia syberyjskiego 2cm X 14cm X 200cm. Planuje dac jeszcze pianke 3mm (taka jaka daje sie pod panele) i na to deski. Nie mam pewnosci:1. czy pianka jest potrzebna2. czym mocowac deski gwozdzie 5cm bite przez plyte OSB do legarow czy wkrety 4cm (wieksze glowki)3. czy wbijac/wkrecac we wpust czy pioro (sa rozne szkoly- ktora lepsza?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 26.02.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 krecic zdecydowanie nad piorem..tuz nad piorem po katem ..rzecz jasna.. ale dlaczego pluty nie przeszlifowac z wierzchu i nie połozyc na kleju??pianka nie widze sensu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts