Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga z desek

klincia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie, montaż wg rozpiski ponizej:

Przygotowanie podłoża.

Szlifowanie i wyrównanie podłoża

Gruntowanie podłoża

Montaż desek podłogowych

Montaż listew wykończeniowych

Koszty materiałowe przeliczone na m2.

Klej PU UZIN MK-92S

Grunt pwilgoc. UZIN PE414 Turbo

Listwy cokołowe stylizowane / wybarwiane, dwukrotnie woskowane, wys. 80mm/

Pierwsza konserwacja płynnym woskiem

w Sumie 180 zł/m2

Więc pewnie jeszcze dojdą listwy :roll: Oczywiscie wszystko ceny netto :/...ale to takie piekne ,..eh czy wiekszość tego co piekne musi być drogie?

• 1 month później...
Witam,

Chciałbym położyć podłogę z desek sosnowych w domu na działce. Pozostaje mi jedynie przyklejenie jej do wylewki. Czy w domu ogrzewanym tylko czasami, kominkiem ma to sens ?

Dom będzie porządnie ocieplony, boję się jednak znacznych różnic wilgotności.

Pozdrawiam,

Jakkolwiek nie ułożysz będziesz miał do czynienia z dużymi różnicami klimatycznymi. Częstymi spadkami temperatur w nocy lub nad ranem przekraczajacym punkt rosy. A to znaczy ciagłe zawilgocenie wodą czy parą wodną drewna. Zamontuj deski z większą wilgotnością około 14%. Napewno będa się lepiej spisywały niż te z 10% wilgotnością. Klej na poliuretan jednoskładnikowy. Nie używaj tanich klejów syntetycznych/ w tych warunkach szybko się starzeją.

hmmm nio tak moze byc w istocie moze ci sie decha pozsychac..nasz modrzew czy syberyjski?wszyscy chca szerokioe a potem placz jak wyglada.,..nio..taka 120stka 130stka bylaby w sam raz..ale ktory modrzew bo syberyjski stabilniejszy od naszego..jak ma kto s czas ale zdarza sie niezmiernie rzadko..ze dwa razy..mi ise przydazylo ze kto posluchal..to bilem tylko pierwsza deske...potem ukladalem...cala reszte uzywajac od czasu do czasu wikolu i szpilek..stolarski z pistoletu 50tek..o ostanio deske tez kreciłem do legara..tak na prawie sucho sobie 6-8 miesiecy najlepiej sezon grzewczy taka posadzka lezy syrowa nie pocyklinowana loodiska sobie ja normalnie uzytkuja..i po tym okresie..numeruje deski od gory zdejmuje pierwsza i ostatnia..i dobijajac na scisk krece kadza z osobna..nad piorem..idealne sa sruby firmy wurth..z pelnym gwintem malklym lepkiem..i wiertłem na poczatku sruby..i dopiero wtedy cyklinen i olej lub lakier..do tej pory przaktycznie szczelinki nie ma..ale to juz trzeba miec zaparcie..i zaufac..pozdro..

ps rzy syberyjskim morze ci sie udac jesli bedzie wilgotnosci scisle pilnowac..chodzi o pozsychanie rzecz jasna..

Dzieki Gosth za radę. To ma by polski modrzew.

Jeszcze nie przesadzona jego szerokoś. Dostawca ma w ofercie deske 125 mm ale ja wstepnie uzgadniałam ta szerszą 155 bo jak sam piszesz " wszyscy chcą szeroką - ja też". Ale teraz po Twojej wypowiedzi to wybiorę tą węższą. Wykonawca (który też wstepnie ) ma to robic wogóle sie zżyma jak to zrobi, bo na strychu mam odwrócone belki stropowe o wysokości 18 cm ponad poziom stropu ( miało nie by poddasza a na parterze nie chcielismy podciągów). Tak że legary bedą osadzane na belkach a w miejscu gdzie ich nie ma to muszą by c 30 cm wysokośc.

Jeszcze raz dziekuje i napewno zamówię te 125. :D :D

Witam

Jestem w trakcie robienia podlogi. Zrobione jest obecnie tak: legary wysokie na 5cm przykrecone do wylewki (a na antresoli do belek drewnianych) w rozstawie 35-40cm, miedzy legary welna Rockton 5cm, na legary pianka samoprzylepna 3mm, na to plyta OSB 18mm przykrecona wkretami. Ta slepa podloga jest stabilna - nie ugina sie, nie trzeszczy, jest rowna (roznica do 2mm na 2m). Jedynie na antresoli, gdzie sa belki ok. 25 x25cm co 40cm troche drga przy tupnieciu.

Teraz czeka mnie mocowanie desek z modrzewia syberyjskiego 2cm X 14cm X 200cm. Planuje dac jeszcze pianke 3mm (taka jaka daje sie pod panele) i na to deski. Nie mam pewnosci:

1. czy pianka jest potrzebna

2. czym mocowac deski gwozdzie 5cm bite przez plyte OSB do legarow czy wkrety 4cm (wieksze glowki)

3. czy wbijac/wkrecac we wpust czy pioro (sa rozne szkoly- ktora lepsza?)