Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga z desek

klincia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Czy cena 27,98 za deski sosnowe 28x120x300 klasa A/B to dobra cena?

Kupno desek teraz ma sens, gdy będę je kładł w lecie?

Pozdrawiam,

Marek

bądź ostrozny z tym zakupem.

Po pierwsze każ rozpakowac wybraną przez ciebie powiazane ze sobą w sztapel deski i zobacz czy nie są powichrowane. Jeżeli są powichrowane a do tego w miejscach sęków na krawędziach wida wyraźnie nierówną linię (wybrzuszenie) deski. To zostaw bo będą kłopoty z układaniem. Nie pomoże nawet 10 pasów ściągających aby takie deski ułożyc bez szczelin. Nie mówiąc o trudnościach z pasowaniem pióra i wpustu.

Pytanie podstawowe dlaczego są takie tanie? Nie wierzę aby były to pełnowartościowe deski do układania. Jako drewno napewno są ok.

Układałem kiedyś coś takiego zakupionego przez klienta za 39 zł. Po kilku metrach byłem tak umordowany jakbym trzy dni układał. Ponieważ klient chciał postarzaną podłogę więc te szpary mu nie przeszkadzały. Koszt robocizny oczywiście został podwyższony. Co zyskał na materiale stracił na robociźnie.

Zależnie od stanu wilgoci drewna w momencie zakupu należy przechowywa w takich warunkach aby uzyskało drewno wilgotnośc dopasowaną do pomieszczenia w którym będzie leżąło na podłożu. Jezeli ma np. 6% to musi byc magazynowane w warunkach 20C i 60% wilgotności powietrza przez około 6-8 tygodni, jeżeli zaś ma 14% to też około 20C i 40% powietrze.

nieogrzewane pomieszczenie podlega łatwiej zmianom klimatycznym w ciągu dnia. Od godziny 10 do 14 masz na przykład cieplej w pomieszczeniu około 13C i wilgotnośc 50-60%, zaś po południu od 15 do 8 rano od 13C do 5C nad ranem a wilgotnośc od 60% do 95%. Na bank na deskach będzie rosa, czyli przekroczony punkt rosy. Pomieszczenie powinno by ogrzewane tak aby utrzyma temperaturę zawsze o 3C powyżej punktu rosy np 12-16C i 45-50%.

Zmierz wilgotnośc drewna. Poproś jakiegoś parkieciarza aby pomógł ci zrobic ten pomiar za opłatą. Kup sobie higrometr z termometrem około 40zł.

W najbliższym czasie chcemy położyć deski dębowe na około 65m2. Deski (21mm/14cm) zamawiamy surowe. Po wielu wizytach w salonach podłóg spodobały nam się deski z fazą. Parkieciarz twierdzi jednak, że faza wygląda dobrze tylko wtedy gdy jest wykonana 'fabrycznie' a nie na miejscu przy wykonywaniu posadzki. Poza tym przekonuje nas, że po pewnym czasie, rowki staną się czarne. Czy to prawda?

W najbliższym czasie chcemy położyć deski dębowe na około 65m2. Deski (21mm/14cm) zamawiamy surowe. Po wielu wizytach w salonach podłóg spodobały nam się deski z fazą. Parkieciarz twierdzi jednak, że faza wygląda dobrze tylko wtedy gdy jest wykonana 'fabrycznie' a nie na miejscu przy wykonywaniu posadzki. Poza tym przekonuje nas, że po pewnym czasie, rowki staną się czarne. Czy to prawda?

Prawdą jest, że fazki najlepiej wygladac będą wykonane fabrycznie, ponieważ będą równe. Jeżeli deski mają miec postarzany wygląd czyli nosic na sobie ślady przeszłości, wtedy można je -fazki- wykonac ręcznie ale nie po ułożeniu tylko przed. Surowe deski z fazką mogą przestac miec fazki, jeżeli traficie na gościa bez pomyślunku i doświadczenia. Jakiej wielkości są te fazki ile mają mm. To ważne.

Deski z fazkami klei się do podłoża bardzo czysto a szlifuje prawie wzdłuż słojów i to począwszy od 60 ziarna materiału ściernego. Lub szlifowanie wykonuje się maszyną jednotalerzową albo trio również począwszy od 60 a skończywszy na 120. Zużycie substancji drewna to zaledwie 0,3-0,5mm. Jeżeli ktoś lakieruje i w fazkach pozostawi grubszą warstwę lakieru to ten lakier mu tam sczernieje szczególnie lakier wodorozcieńczalny. Do takiego lakierowania potrzebny jest odpowiedni wałek i technika. Pomyśl o olejowaniu.

Rowki nie ciemnieją bo niby dlaczego, Jeżeli zapuścicie podłogę to będzie wszędzie na niej ciemno i brudno.

W Twoim przypadku potrzebujesz kogoś kto potrafi ułóżyc tak szeroki element. Dobór kleju do gabarytów, warunków klimatycznych jakie tam będą wilgotności drewna, stanu podłoża itp.Takie drewno jest podatne na łódkowanie - stosunek grubości do szerokości przekracza 1:4 i to dwa razy - jeżeli nie spełni się ważnych warunków przygotowania prac. Te 65m2 to w jednym kawałku. Porozmawiaj z parkieciarzem o szczegółach a będzieszz wiedział co potrafi.

absolutnie nie tak. To po prostu pójście na łatwiznę. Położyłem tego hektary i wygląda pięknie a ludzie wiedzą jak sobie z tym radzic.

Jedyne zmartwienie to ten stosunek o którym pisałem już przed laty w branżowych periodykach. Tutaj przekracza on tę regułę aż dwukrotnie. Dlatego potrzebny jest ktoś myślący i wiedzący.

Chętnych do zarobienia jest wielu ale nie wielu zasługuje na ten zarobek.

Tak wielu pracuje parkieciarzy, że w Warszawie będę miał 14 ekspertyz i to w ciągu kilku dni do wykonania.

Ja jestem za fazkami i je polecam. Takie podłogi nabierają surowej szlachetności.

jarekkur dzięki za wskazówki!

kilka wyjaśnień: 65m2 to na 3 pomieszczenia ok. 33 + 15 + 15. Co do wielkości fazki to nie zostało to jeszcze ustalone. Wykonawca faktycznie wspominał coś o maszynie (chyba) jedno-talerzowej - zapytam się dokładniej. Natomiast zastanawia mnie kwestia lakierowania - może faktycznie zdecydujemy się na olejowanie.

Zakładałem, że skoro zamawiam materiał w salonie (Witar Poznań) razem z wykonawstwem i 2letnią gwarancją, to zostałbym przynajmniej uprzedzony, że wybrane przeze mnie rozwiązanie jest wątpliwe do wykonania. Parkieciarz uprzedzał tylko, że mam sobie wybić z głowy długości większe niż 1,5 metra.

jarekkur dzięki za wskazówki!

kilka wyjaśnień: 65m2 to na 3 pomieszczenia ok. 33 + 15 + 15. Co do wielkości fazki to nie zostało to jeszcze ustalone. Wykonawca faktycznie wspominał coś o maszynie (chyba) jedno-talerzowej - zapytam się dokładniej. Natomiast zastanawia mnie kwestia lakierowania - może faktycznie zdecydujemy się na olejowanie.

Zakładałem, że skoro zamawiam materiał w salonie (Witar Poznań) razem z wykonawstwem i 2letnią gwarancją, to zostałbym przynajmniej uprzedzony, że wybrane przeze mnie rozwiązanie jest wątpliwe do wykonania. Parkieciarz uprzedzał tylko, że mam sobie wybić z głowy długości większe niż 1,5 metra.

Przypilnuj aby ci zrobiono wszystkie testy według protokołu, który każdy parkieciarz musi wypełnic, żądaj tego od firmy z którą masz umowę. Nie znam twojego podłoża dlatego trudno mi dyskutowac z parkieciarzem. Za szybko nie daj sobie wybi czegokolwiek z głowy. Chętnie wysłuchałbym jego argumentacji. Bądź przygotowany na ilośc kleju w zakresie 1,8 kg/m2 - 2,0kg/m2 poliuretan 1 lub 2 składn.

Bądź przy wszystkich testach i pytaj poco one są. Napisz jaki masz podkład (wylewkę) cementową czy anhydrytową lub inną. Prawdopodobnie cementowa, więc postaraj się dowiedziec jakiego użyli cementu-producent i typ.

Napisz jaki masz podkład (wylewkę) cementową czy anhydrytową lub inną. Prawdopodobnie cementowa, więc postaraj się dowiedziec jakiego użyli cementu-producent i typ.

Raz jeszcze dzięki, postaram się wszystkiego dowiedzieć. Co do wylewki to faktycznie cementowa i używali cementu Lafarge Standard.

Napisz jaki masz podkład (wylewkę) cementową czy anhydrytową lub inną. Prawdopodobnie cementowa, więc postaraj się dowiedziec jakiego użyli cementu-producent i typ.

Raz jeszcze dzięki, postaram się wszystkiego dowiedzieć. Co do wylewki to faktycznie cementowa i używali cementu Lafarge Standard.

Firmę znamy ale ważne jest też czy był to cement typu np. CEM I czy CEM II/32,5 lub CemII/B-V42,5R ewentualnie podobny. Te wylewki inaczej wysychają ze wzgledu na dodatki, które w nich się znajdują. Od momentu wprowadzenia ich w 2002 w zastępstwie energochłonnych CEMI zaczęły mnożyc się problemy z wilgotnością tych wylewek a co za tym idzie również z posadzkami podłogowwymi na nich.

W internecie znalazłem, że jest to CEMII/32,5R nalezy raczej do grupy nie sprawiającej kłopotu. Jednak pomiar wilgotności przebiegac musi wyjatkowo sprawnie i dokładnie. Zapytaj jak chce to zrobic powinien dokładnie powiedziec z jakiej części wylewki bedzie pobierał próbkę do badania.

Firmę znamy ale ważne jest też czy był to cement typu np. CEM I czy CEM II/32,5 lub CemII/B-V42,5R ewentualnie podobny. Te wylewki inaczej wysychają ze wzgledu na dodatki, które w nich się znajdują. Od momentu wprowadzenia ich w 2002 w zastępstwie energochłonnych CEMI zaczęły mnożyc się problemy z wilgotnością tych wylewek a co za tym idzie również z posadzkami podłogowwymi na nich.

W internecie znalazłem, że jest to CEMII/32,5R nalezy raczej do grupy nie sprawiającej kłopotu. Jednak pomiar wilgotności przebiegac musi wyjatkowo sprawnie i dokładnie. Zapytaj jak chce to zrobic powinien dokładnie powiedziec z jakiej części wylewki bedzie pobierał próbkę do badania.

Na 99% był to ten CEM II. Co do pomiaru to już się jeden odbył jakiś czas temu ale parkieciarz przyłożył jakiś miernik (z taką kulką metalową) do podłoża i stwierdził, że nie ma sensu badać dalej bo jest 3%. No więc grzejemy, osuszamy i czekamy na kolejny werdykt. ..

Parkieciarz zbadał miernikiem GANN 52. Jest to miernik do wstępnego pomiaru ale nie decydującego o stanie zawilgocenia podłoża. Wielu parkieciarzy kończy na takim badaniu. Jest to niedopuszczalne i grozi katastrofą. Wyniki z pomiaru tą elektrodą nie przedstawiają pełnego obrazu zawilgocenia.

Przypilnuj aby wyniki wszystkich testów były w protokole. Nie opuszczaj żadnego testu.

Najpewniejszym pomiarem jest pomiar CM metodą karbidową. Można też mierzyc wilgotnośc w otworze na głębokości 5-6 cm. Tego drugiego sposobu napewno nie zna. U Ciebie na 100% nie ma zaznaczonych miejsc w lktórych można by wyku próbkę z podłoża do pomiaru metodą CM.

Napisz w jaki sposób wygrzewasz podłoże czy według specjalnej metody (protokołu wygrzewania) czy od po prostu grzeje się, to bardzo ważne!!!!

CEM II 32,5R to był Twój cement.

Co do pomiaru to, faktycznie miał to być tylko wstępny test. Dalszy pomiar metodą karbidową.

Co do wygrzewania podłoża oczywiście najzwyklej w świecie grzeję. Do zeszłego tygodnia od listopada dwiema takimi większymi kozami. Od tego tygodnia piecykami gazowymi. W pomieszczeniu pracuje również taki osuszacz.

http://img12.imageshack.us/img12/7257/588680489.jpg

• 1 month później...
Witam serdecznie! Przymierzamy się do zakupu dębowych desek podłogowych. Powierzchnia niestety duża - ok. 170 m2 - niestety, bo to powierzchnia podłogi, użytkowa jest mniejsza :wink: Znalazłam w internecie firmę ARDI http://www.podlogi-ardi.pl/ , która byłaby skłonna wykonać tę pracę w KRK. To producent desek. Czy znacie może tę firmę i ich produkty? Czy cena 120 zł/m2 ułożenia (w tym wszystkie materiały, m.in. olejowosk Osmo) jest w porządku? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi!

Ardi to znana firma w zachodniej Polsce. Produkują deski podłogowe chyba najlepsze w kraju. Byłem na ich stoisku na Budmie - byli najlepsi bez dwóch zdań. Mają duży wybór jakości i rodzajów.

Zakładali sami podłogę u mojego kolegi pod Poznaniem. Jest zachwycony.

Mają profesjonalną ekipę montażową - warto na pewno zainwestować te

120 zł. W Poznaniu są ekipy biorące tyle samo , albo więcej za układanie podłog , a nie są tacy dokładni i stosują nieznaną chemię.

Ardi można polecić bez pudła, tyle ,że trzeba dużo wcześniej

zamówić usługę- mają widać dużo roboty. Ale to jedyny minus.

Na Budmie reklamował ich Pudzian. Umieją robić nie tylko dechy, ale

reklamę ...

Piekne bzdury..nieznana chemia seaquest czy co :o ..tak zabrzmialo..haha nieznana "chemia" skad inad bdb jakosci (mapei) znana od dobrych 40lat a zalozenie firmy sprzed blisko 65lat...czleku sporawdz zanim cokolwiek napiszesz ja mapei z powodzeniem stosuje od dobrych 9lat!!!

Deski...przesuszone lub w druga strone mialem nie raz z tej firmy na budowie to jest masowa ktora bywa dobra ale nie jest zazwyczaj!!

Co do Pudziana dobrze ze tuńczyk nie reklamuje sie tak zajadle bo bym sie bał puszke otworzyc tez bylem na budmie czegoz to dowodza targi loodziskom z ich problemami na budowie jestem niezwykle ciekaw....

Fajnie piszesz ...ale... kwiaty w maju

Nic nie jest bez wad a ardi miewa ich troszke ..

Co wcale zebysmy sie zrozumieli nie przkresla tej firmy..tylko wkurza mnie bezczelna kryptoreklama nie majaca nic wspolnego..z rzeczywistascia...firma jak kazda inna masowa...maja i dobre i gorsze rzeczy ostatnio 500-700mm deski widzialem w rusticalu to 122zł...miooddziioo

Co do pomiaru to, faktycznie miał to być tylko wstępny test. Dalszy pomiar metodą karbidową.

Co do wygrzewania podłoża oczywiście najzwyklej w świecie grzeję. Do zeszłego tygodnia od listopada dwiema takimi większymi kozami. Od tego tygodnia piecykami gazowymi. W pomieszczeniu pracuje również taki osuszacz.

http://img12.imageshack.us/img12/7257/588680489.jpg

Chyba nie zauważyłem Twojego postu z ogrzewaniem pomieszczeń gazem. To błąd spalany gaz daje wilgoc!!!! Tylko dmuchawy elektryczne.

A poza tym jak sprawa wygląda w tej chwili?

Chyba nie zauważyłem Twojego postu z ogrzewaniem pomieszczeń gazem. To błąd spalany gaz daje wilgoc!!!! Tylko dmuchawy elektryczne.

A poza tym jak sprawa wygląda w tej chwili?

Raz jeszcze, dzięki za zainteresowanie:) Co do tego gazu, to :o :o :o a ja tak z zapałem grzałem tymi dwoma piecykami. W każdym razie wilgotność wyniosła 2,1 i deski zostały położone :-? (na odpowiedzialność firmy)

http://img148.imageshack.us/img148/4705/img1858f.jpg

Teraz czekamy 2-3 tygodnie. Czy coś może się w tym czasie wydarzyć? Zapewniano mnie, że gdyby coś się stało z deskami, to firma wymieni / naprawi na swój koszt.

to brzmi treszke jak rosyjska ruletka moze sie "udać" a może nie....

z profesjonalizmem nie ma to wiele wspolnego..a co do odpowiedzialnosci zadna laska..to zawsze jest ich odpowiedzialnosc ciekawe co zrobia jak sie popaczy i czy na swoj koszt zrobia od nowa wylewki...