Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

anemostat czy kratka

majo

Recommended Posts

jesli masz spore roznice w dlugosciach przewodow to zastosowalbym anemostaty. nie sluza one do otwierania lub zamykania doplywu powietrza ale do zrownowazenia ukladu pod wzgledem cisnien. Bez anemostatow przy wszystkich otwartych kratkach i roznych odleglosciach od wentylatora bedziesz mial w kazdym pookoju inna wydajnosc bez wzgledu na kubature pomieszczenia. Im blizej wentylatora tym wiecej cieplego powietrza bedzie doplywac.

Podobne znaczenie ma zrownowazenie zaworami instalacji CO.

No tak, to wszystko ok np przy rekuperatorze, ale nie przy DGP z kominka - jego wydajność przecież waha się od zera do nadmiaru i stałe ustawienia anemostatów wg mnie będą tu do kitu - np - rozpalam w kominku i robi mi się za gorąco w pokoju - co wtedy? ano, zamykam kratkę...

A anemostaty będę miał w wetylacji.

Jedna uwaga - z doświadczenia (DGP - grawitacyjne).

Kratki z żaluzją nigdy do końca nie odcinają dopływu powietrza, anemostat daje się lepiej zamknąć. Za namową instalatora zamontowałem anemostat w pomieszczeniu położonym przy samym kominie na poddaszu (nad kominkiem) - inne pomieszczenia bardziej oddalone mają kratki. BAARDZO jestem zadowolony - dzięki temu w pomieszczeniu da się wysiedzieć (anemostat jest głównie zamkniety - tak jest ciepło) 8) .

Jeszce jedno - nie montujcie anemostatów w sufitach blisko narożników pokoju - ciepłe powietrze szybko zabrudzi ściany. Jeżeli macie taka lokalizację lepiej dać kratkę - powietrze mniej idzie na boki i mniej brudzi ściany.

am

przepraszam nie zauwazylem ze zalezy wam na ukladach grawitacyjnych. anemostaty nie musza byc wtedy montowane. warto to jednak zrobic jesli - tak jak wczesniej pisalem - sa duze roznice w dlugosciach kanalow.

co do brudzenia scian: anemostaty robi sie w roznych wykonaniach, przeciez moga one byc montowane w podlodze scianie lub suficie a ich funkcja "umieszczania" powietrza na odpowiedniej wysokosci powinna pozostac. dlatego nalezy dobrac rodzaj (ksztalt) anemostatu takze w zaleznosci od miejsca jego umieszczenia.