Gosia i Zbyszek 27.12.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 ściany jedno czy dwu warstwowe,proszę poradźcie co wychodzi taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 27.12.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 wpisz sobie w wyszukiwarke Ytong, Max 20, poczytaj watki o cieplych domach,izolacja styropianem......na pewno cos znajdziesz,ale nie zaczynaj koljengo-setnego watku o podstawowych zasadach wyboru.....pamietaj-tyle opinii ilu nas...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 27.12.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 ściany jedno czy dwu warstwowe,proszę poradźcie co wychodzi taniej? nic, kosztuja dokladnie tyle samo .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 28.12.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Pamietaj ze naj.......... jest sciana 3W niestety ma wade jest troche drozsza pozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.12.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Uo jeżu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.12.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 i znowu nie na temat .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 29.12.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ja zacząłem budować swój dom wg projektu ze ścianami jednowarstwowymi (Ytong 36,5). Taki mur miałby współczynnik przenikalności cieplnej 0,29. Teoretycznie jest tańszy od dwuwarstowego, ale dobra dwuwarstwowa, ściana ma nie wiecej niż 0,23 - czyli "cieplejsza". Poza tym mur jednowarstwowy musi byc bardzo starannie zbudowany, żeby nie zostawić mostków termicznych. Przy 2w i 3w niechlujstwo z murarce można zniwelować izolacja termiczną. Ja miałem wątpliwości i finalnie dałem jeszcze 5cm wełny, co wg obliczeń dało ok. 0,22. To w efekcie nie było optymalne dla kosztów budowy ale teraz błogosławię ta przezorność widząc niskie rachunki za ogrzewanie. Wg mnie bezpieczniej dla jakości izolacji cieplnej i potem oszczędniej (czyli taniej) jest stawiać 2w - nawet, jeśli w budowie biędzie ciut drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 29.12.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 tylko tak powiem, że trochę osób dzwoni i szuka wykonawców do ocieplenia ściany 1W 36,6cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 29.12.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 No własnie - to głownie ci, co chcą mieć cieplejsze mury, niż 0,29 albo ci, którym totalnie spartolono budowę techniką 1w (np ocieplenie nadproży, gołe szczeliny między cegłami lub murowanie na zwyłą zaprawę).I własnie dlatego doradzam 2w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts