Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze wody krok po kroku

Recommended Posts

Witam!

Właśnie odebrałam projekt przyłącza wody i...no właśnie co dalej? Wodociąg mam w ulicy i muszę przeciągnąć około 6 m do granicy działki, tylko nie bardzo wiem jak się do tego zabrać i co po kolei mam robić? W marcu planuję rozpocząć budowę i do tego czasu chciałabym już mieć wodę na działce. Czy jest to realne w ciągu 3 miesięcy? Gdzieś przeczytałam, że muszę zgłosić do ZDM zajęcie pasa, czy coś takiego, nie bardzo wiem o co chodzi. Bardzo proszę o pomoc, co po kolei mam robić i od czego zacząć?

1. Jak rozumiem trasa wodociagu zostala uzgodniona w ZUD (masz pieczatki na mapce 1:500 z urzedu w tym projekcie). Jak nie to jazda do starostwa. Poczekasz do mc.

2. Projekt wodociagu trzeba uzgodnic z Wodociagami - trudno powiedziec ile to zajmie. U mnie na miejscu u innych i m-c. Zalezne od pieczątki ZUD

3. Do Gminy po zgode na lokalizacje wodociagu w drodze - potrzebna uzgodniona mapka 1:500. Poczekasz z m-c. Konieczna pieczatka ZUD

4. Starostwo zawiadomienie o Budowie tego wodociagu - pod warunkiem ze masz juz pkt 1 ,2 , 3. Poczekasz m-c.

5. Zgoda na zajecie pasa drogi z gminy w celu budowy wodociagu - okreslasz termin i czas robot. Wszystkie poprzednie pkt. zalatwione. Kolejny m-c ;) albo i mniej kto tam wie

6. Zawiadomienie (papierek) Wodociagow o checi podlaczenia sie do ich sieci w danym dniu. Tuz przed polozeniem rury.

7. Podpisanie umowy z Wodociagami

Powodzenia ;P

albo prościej: idź do wodociągów, zapytaj ile kosztuje wykonanie tego przyłącza, ale tak żeby sobie sami pozałatwiali papiery (oni się miedzy sobą znają i wiedzą co gdzie jak i szybko załatwić), jeśli cena w normie to niech robią, przynajmniej problemów z odbiorem z ich strony nie będzie, jeżeli siekną cenę zaporową zorientuj sie w miejscowych firmach wod-kan (tylko pilnuj żeby podpisać umowę w której zobowiązują sie do pozałatwiania wszystkiego i terminu realizacji)

u nie było tak, ze projekt robiły wodociągi, włącznie z ZUD, potem załatwiłem sam projekt zajęcia pasa drogowego i następnie zezwolenie na zajęcie pasa (ale to niewielki i sprawny dość powiat, problemów nie miałem i załatwiłem to wszystko chyba w tydzień-dwa), potem z wodociągami uzgodniłem termin wykonania, chłopaki przyjechali, zrobili, odebrali, załatwili geodezyjną inwentaryzację powykonawczą, zaprosili na podpisanie umowy na zaopatrzenie w media, bezproblemowo zupełnie

Bardzo dziękuję za cenne rady. Projekt i uzgodnienia ZUD już mam. Niestety Aquanet w Poznaniu sam nie robi przyłącza tylko daje listę firm, które z nimi współpracują. We wniosku o zajęcie pasa należy wpisać termin, czas robót. No właśnie ile czasu będą robić takie przyłącze? Zaznaczę, że wodociąg jest pod ulicą nieutwardzoną. Poza tym skoro na zgodę czeka się 30 dni to jak określić termin wykonania-orientacyjny czy wymagają dokładny termin robót?

Poza tym skoro na zgodę czeka się 30 dni to jak określić termin wykonania-orientacyjny czy wymagają dokładny termin robót?

Podajesz konkretny termin zajęcia pasa a czy go zajmiesz czy nie to i tak płacisz. Jest jeszcze kwestia uzgodnień z Policją (o czym nikt nie pisał) oraz oznakowania pionowego (sygnalizacja świetlna jeśli prace trwają dłużej - nocą).

Daj wykonawcy parę stówek i miej to z głowy :)