pepe28 27.12.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Witam Mam pytanko do szanownych forumowiczów, jestem na etapie poszukiwanieporządnej oczyszczalni przydomowej biologicznej i właśnie ta mi wpadła w oko AT6 lub AT8 choć nie jest tania na allegro 8200złczy ktoś posiada taką oczyszczalnie może jakieś spostrzeżenia jakieś uwagina jej temat dużo by mi pomogły w wyborze Z góry wielkie dzięki a może ktoś ma lepszą o tej tańszą też bym chętnie wysłuchał opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 27.12.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Przyłączam się do pytania.Osobiście mam dylemat czy inwestować w jakąś drogą POŚ typu http://www.poliplast.pl/oczyszczalnie/home.php?my=2 koszt 12.500zł czy może w taką jak na allegro. Widzę, że ta firma z allegro sprzedaje różne oczyszczalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 27.12.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Też mam ten sam dylemat. Był u mnie przedstawiciel Roth. Cena oczyszczalni dla 4 osób ok 12000 z montażem. Dalej się jednak zastanawiam którą wybrać. http://www.roth-polska.com/index.php?p=produkty&sp=oczyszalnie pozdr w.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 27.12.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Też mam ten sam dylemat. Był u mnie przedstawiciel Roth. Cena oczyszczalni dla 4 osób ok 12000 z montażem. Dalej się jednak zastanawiam którą wybrać. http://www.roth-polska.com/index.php?p=produkty&sp=oczyszalnie pozdr w.m. Też myślałem o niej ale w ROTHO trzeba dodawać co kilka miesięcy bakterie a Poliplast praktycznie jest bez obsługowy (nie licząc opróżniania zbiornika raz w roku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe28 27.12.2008 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Widze że jest jakieś zainteresowanieosobiśćie nie podoba mi sie oczyszczalnia firmy Roth ponieważ jest bardzodroga mój sąsiad ją ma i w tamtym roku zalewał sad sąsiada przy roztopach ale togłównie nie o to chodzi mi chodzi też o koszty korzystania w tej oczyszczalni Rothco 3 ,4 miesiące nalezy dosypywać bakterię bawić sie przy ty pilnować czy to warte a ta druga co mnie interesuje według przedstawiciela nakład na nia znikomy i prosta obsługa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.12.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Ja też jestem zainteresowany tą oczyszczalnią i po nowym roku pojadę do Jastrzębia pooglądać tą oczyszczalnię. Cena jej w porównaniu z konkurencją jest dość atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klincia 27.12.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 a ja mam firmy EKODREN jest to oczyszczalnia szwedzka i jest super nawet nie trzeba nic tam dokładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 27.12.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 a ja mam firmy EKODREN jest to oczyszczalnia szwedzka i jest super nawet nie trzeba nic tam dokładać. A jaki jest jej koszt (montaż + POŚ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klincia 27.12.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 cena jest podobna ale jest całkowicie bezobsługowa i nie trzeba pilnować ciągłego dopływu wody bo umrą bakterie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.12.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Niestety ale ta oczyszczalnia co proponujesz jest drenażowa. I na taką przynajmniej ja w swoim mieście z góry nie dostane pozwolenia, kiedyś chciałem zamontować właśnie coś podobnego też z tymi pakietami rozsączającymi pani w urzędzie mi z góry powiedziała że na taką nie dostane zgody i szkoda moich starań i nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toruński Piernik 19.05.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 witam, jak tam ekodren zachował się po roztopach po zimie stulecia, i czy wciąż polecasz takie rozwiązanie? u nas 9metrów gliny piaszczystej i działka 10arowa dlatego mocno rozważam montaż ekodrenu. pozdrawiam z Torunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 20.05.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 (edytowane) Trzeba sobie uświadomić fakt, ze jeśli chcemy mieć kontrole nad efektem oczyszczania, to nie ma oczyszczalni bezobsługowych. Czy to będzie Poliplast, czy inna biologiczna, to trzeba systematycznie kontrolować poziom osadu, gdyż w jednym przypadku wystarczy odpompować osad 1 raz w roku, w innym trzeba to zrobić np. 4 czy 6 razy w roku. I nie jest to uzależnione od typu oczyszczalni, lecz od eksploatacji. Również konieczność dosypywania bakterii nie zależny od typu oczyszczalni, ale od eksploatacji (kuracje antybiotykowe, ilość zużywanego domestosa itp.). Nie dajcie sobie wmówić bajek, ze ktoś zainstalował oczyszczalnie i zapomniał o temacie. Jeśli zapomniał, za jakiś czas(rok, dwa możne trzy) sama oczyszczalnia mu o tym przypomni, gdy "zamuruje" mu się złoże chłonne (tutaj w zależności co ma za oczyszczalnią). Edytowane 20 Maja 2010 przez 7tonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 20.05.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Też jestem na etapie poszukiwania oczyszczalni. Działkę mam dużą z przepuszczalnością tez nie ma problemu. Zaproponowano mi oczyszczalnię HABA. Czy ktoś mia doświadczenie dotyczące tej oczyszczalni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 20.05.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 A tak w woli zainteresowania się tematem w BOŚ-uWiadomo intensywnie napowietrzana komora. Tylko moje pytanie. Jak urządzenia oraz układ zachowuje się jak na zewnątrz jest tak -20 przez kilkanaście dni???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 21.05.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Tej zimy nic złego się nie wydarzyło. No ale nie było aż tak ekstremalnych warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 31.05.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Też jestem na etapie poszukiwania oczyszczalni. Działkę mam dużą z przepuszczalnością tez nie ma problemu. Zaproponowano mi oczyszczalnię HABA. Czy ktoś mia doświadczenie dotyczące tej oczyszczalni? Odpisałem już na pw. ale i tu mogę. Od dwóch lat mam oczyszczalnię HABA i działa bez problemów, oczyszczalnia przeżyła ostatnie intensywne opady deszczu i nie jest zalana bo dzięki dodatkowemu drenażowi zbierającemu woda przeleciała do dodatkowej studni skąd została wypompowana. Jak ktoś ma glinę jak ja to zdecydowanie musicie założyć sobie drenaż zbierający pod oczyszczalnią, jak wygląda jest u mnie w dzienniku. 7tonik. Poza wsypywaniem bakterii zupełnie nic nie robiłem przy oczyszczalni. Poziom osadu jest na tyle niski że nie ma jeszcze czego wywozić Odnośnie oczyszczalni z napowietrzaniem - ja sobie temat odpuściłem - za duże koszty za prąd, dmuchawa pracuje prawie 24 h/dobę i rachunek niemały... bladyy78 - jak nie możesz założyć drenażowej oczyszczalni to poszukaj biologicznego złoża zraszanego, nie zużywa tyle prądu co dmuchawa. TU masz przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 31.05.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 A tak w woli zainteresowania się tematem w BOŚ-u Wiadomo intensywnie napowietrzana komora. Tylko moje pytanie. Jak urządzenia oraz układ zachowuje się jak na zewnątrz jest tak -20 przez kilkanaście dni???????????? No ta zima zagwarantowlaa takie warunki. Pompa powietrza na zewnatrz. Okolice -20 dluuuugie dni. Zero problemow. (AT6) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 31.05.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Odpisałem już na pw. ale i tu mogę. Od dwóch lat mam oczyszczalnię HABA i działa bez problemów, oczyszczalnia przeżyła ostatnie intensywne opady deszczu i nie jest zalana bo dzięki dodatkowemu drenażowi zbierającemu woda przeleciała do dodatkowej studni skąd została wypompowana. Jak ktoś ma glinę jak ja to zdecydowanie musicie założyć sobie drenaż zbierający pod oczyszczalnią, jak wygląda jest u mnie w dzienniku. rozumiem że masz glina na działce i zimą także nie miałeś kłopotu z nadmiarem wody z oczyszczalni? Pytam bo też mam zamiar zamontować oczyszczalnie Haba dokładnie model DMP-Z czyli drenaż na matach z pompą i drenażem zbierajacym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 31.05.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Odnośnie oczyszczalni z napowietrzaniem - ja sobie temat odpuściłem - za duże koszty za prąd, dmuchawa pracuje prawie 24 h/dobę i rachunek niemały... bladyy78 - jak nie możesz założyć drenażowej oczyszczalni to poszukaj biologicznego złoża zraszanego, nie zużywa tyle prądu co dmuchawa. TU masz przykład. AT6 - prad do dmuchawy to ok. 30kWh/m-c czyli 15PLN/mc. Czy to duzo biorac pod uwage, ze jest to jedyny koszt eksploatacji? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 23.06.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 rozumiem że masz glina na działce i zimą także nie miałeś kłopotu z nadmiarem wody z oczyszczalni? Pytam bo też mam zamiar zamontować oczyszczalnie Haba dokładnie model DMP-Z czyli drenaż na matach z pompą i drenażem zbierajacym. nie było kłopotu, mój drenaż to tunelowy DTP-Z zimą nic się nie zebrało, dopiero raz wypompowywałem po tych ulewach ale to późna wiosna. qqlio nie jest dużo ale to zawsze 15 zł którego można uniknąć no i chyba bakterie i wywóz osadu też jest w AT6 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts