Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia przydomowa AT6 lub 8

Recommended Posts

Witam

Mam pytanko do szanownych forumowiczów, jestem na etapie poszukiwanie

porządnej oczyszczalni przydomowej biologicznej i właśnie ta mi wpadła w oko AT6 lub AT8 choć nie jest tania na allegro 8200zł

czy ktoś posiada taką oczyszczalnie może jakieś spostrzeżenia jakieś uwagi

na jej temat dużo by mi pomogły w wyborze Z góry wielkie dzięki a może ktoś ma lepszą o tej tańszą też bym chętnie wysłuchał opinii

Też mam ten sam dylemat. Był u mnie przedstawiciel Roth. Cena oczyszczalni dla 4 osób ok 12000 z montażem. Dalej się jednak zastanawiam którą wybrać.

http://www.roth-polska.com/index.php?p=produkty&sp=oczyszalnie

pozdr

w.m.

Też myślałem o niej ale w ROTHO trzeba dodawać co kilka miesięcy bakterie a Poliplast praktycznie jest bez obsługowy (nie licząc opróżniania zbiornika raz w roku).

Widze że jest jakieś zainteresowanie

osobiśćie nie podoba mi sie oczyszczalnia firmy Roth ponieważ jest bardzo

droga mój sąsiad ją ma i w tamtym roku zalewał sad sąsiada przy roztopach ale to

głównie nie o to chodzi mi chodzi też o koszty korzystania w tej oczyszczalni Roth

co 3 ,4 miesiące nalezy dosypywać bakterię bawić sie przy ty pilnować czy to warte a ta druga co mnie interesuje według przedstawiciela nakład na nia znikomy i prosta obsługa

Niestety ale ta oczyszczalnia co proponujesz jest drenażowa. I na taką przynajmniej ja w swoim mieście z góry nie dostane pozwolenia, kiedyś chciałem zamontować właśnie coś podobnego też z tymi pakietami rozsączającymi pani w urzędzie mi z góry powiedziała że na taką nie dostane zgody i szkoda moich starań i nerwów.

• 1 year później...
Trzeba sobie uświadomić fakt, ze jeśli chcemy mieć kontrole nad efektem oczyszczania, to nie ma oczyszczalni bezobsługowych. Czy to będzie Poliplast, czy inna biologiczna, to trzeba systematycznie kontrolować poziom osadu, gdyż w jednym przypadku wystarczy odpompować osad 1 raz w roku, w innym trzeba to zrobić np. 4 czy 6 razy w roku. I nie jest to uzależnione od typu oczyszczalni, lecz od eksploatacji. Również konieczność dosypywania bakterii nie zależny od typu oczyszczalni, ale od eksploatacji (kuracje antybiotykowe, ilość zużywanego domestosa itp.). Nie dajcie sobie wmówić bajek, ze ktoś zainstalował oczyszczalnie i zapomniał o temacie. Jeśli zapomniał, za jakiś czas(rok, dwa możne trzy) sama oczyszczalnia mu o tym przypomni, gdy "zamuruje" mu się złoże chłonne (tutaj w zależności co ma za oczyszczalnią). Edytowane przez 7tonik

• 2 weeks później...
Też jestem na etapie poszukiwania oczyszczalni. Działkę mam dużą z przepuszczalnością tez nie ma problemu. Zaproponowano mi oczyszczalnię HABA. Czy ktoś mia doświadczenie dotyczące tej oczyszczalni?

Odpisałem już na pw. ale i tu mogę.

Od dwóch lat mam oczyszczalnię HABA i działa bez problemów, oczyszczalnia przeżyła ostatnie intensywne opady deszczu i nie jest zalana bo dzięki dodatkowemu drenażowi zbierającemu woda przeleciała do dodatkowej studni skąd została wypompowana.

Jak ktoś ma glinę jak ja to zdecydowanie musicie założyć sobie drenaż zbierający pod oczyszczalnią, jak wygląda jest u mnie w dzienniku.

7tonik. Poza wsypywaniem bakterii zupełnie nic nie robiłem przy oczyszczalni. Poziom osadu jest na tyle niski że nie ma jeszcze czego wywozić :p

Odnośnie oczyszczalni z napowietrzaniem - ja sobie temat odpuściłem - za duże koszty za prąd, dmuchawa pracuje prawie 24 h/dobę i rachunek niemały...

bladyy78 - jak nie możesz założyć drenażowej oczyszczalni to poszukaj biologicznego złoża zraszanego, nie zużywa tyle prądu co dmuchawa.

TU masz przykład.

A tak w woli zainteresowania się tematem w BOŚ-u

Wiadomo intensywnie napowietrzana komora. Tylko moje pytanie. Jak urządzenia oraz układ zachowuje się jak na zewnątrz jest tak -20 przez kilkanaście dni????????????

No ta zima zagwarantowlaa takie warunki. Pompa powietrza na zewnatrz. Okolice -20 dluuuugie dni. Zero problemow. (AT6)

Pzdr

Odpisałem już na pw. ale i tu mogę.

Od dwóch lat mam oczyszczalnię HABA i działa bez problemów, oczyszczalnia przeżyła ostatnie intensywne opady deszczu i nie jest zalana bo dzięki dodatkowemu drenażowi zbierającemu woda przeleciała do dodatkowej studni skąd została wypompowana.

Jak ktoś ma glinę jak ja to zdecydowanie musicie założyć sobie drenaż zbierający pod oczyszczalnią, jak wygląda jest u mnie w dzienniku.

rozumiem że masz glina na działce i zimą także nie miałeś kłopotu z nadmiarem wody z oczyszczalni? Pytam bo też mam zamiar zamontować oczyszczalnie Haba dokładnie model DMP-Z czyli drenaż na matach z pompą i drenażem zbierajacym.

Odnośnie oczyszczalni z napowietrzaniem - ja sobie temat odpuściłem - za duże koszty za prąd, dmuchawa pracuje prawie 24 h/dobę i rachunek niemały...

bladyy78 - jak nie możesz założyć drenażowej oczyszczalni to poszukaj biologicznego złoża zraszanego, nie zużywa tyle prądu co dmuchawa.

TU masz przykład.

AT6 - prad do dmuchawy to ok. 30kWh/m-c czyli 15PLN/mc. Czy to duzo biorac pod uwage, ze jest to jedyny koszt eksploatacji?

Pzdr

• 4 weeks później...
rozumiem że masz glina na działce i zimą także nie miałeś kłopotu z nadmiarem wody z oczyszczalni? Pytam bo też mam zamiar zamontować oczyszczalnie Haba dokładnie model DMP-Z czyli drenaż na matach z pompą i drenażem zbierajacym.

nie było kłopotu, mój drenaż to tunelowy DTP-Z

zimą nic się nie zebrało, dopiero raz wypompowywałem po tych ulewach ale to późna wiosna.

qqlio nie jest dużo ale to zawsze 15 zł którego można uniknąć :) no i chyba bakterie i wywóz osadu też jest w AT6 ???