Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach źle ocieplony. Co robic?

Recommended Posts

Mieszkam w szeregówce ktora budowałem. Wszystko jest ok poza strefa poddasza. Na dole a nawet w piwnicy mozna prawie w ogole zrezygnowac z ogrzewania. Temp 20 st trzyma sie teraz bardzo długo. Natomiast na poddaszu (mieszkalnym) jest zimniej nawet o 5 stopni!!!

zamowilem nawet kamere termowizyjna. wykazala chlodniejsze miejsca w murze (nie w połaciach dachu) na wysokości murłaty. Wystarczy przyłozyc rękę i czuc wyraznie ze jest tam zimniej. Zdziwiłem sie ze kamera wykazała tylko (czy tylko?) max 2 st roznicy miedzy powierzchniami ciepłymi a tymi okolicami murłaty (belki drewnianej na murze na ktorej opieraja sie krokwie) - bo w pokoju syn ma 15st a my na dole 20!

Jestem przekonany ze zle ocieplono murłaty ale co teraz robic?

Albo połoze styropian od srodka, co ma swoje wady (zmiejszenie pokoju, malowanie, demolka itp). Albo - jak ktos mi powiedział - mozna zrobic odwierty i wpompowywac jakis granulat styropianowy ktopry to uszczelni.

Co mam robic? Prosze o rade!

nim zaczniesz, sprawdz jak wysoko jest ulozone ocieplenie zewnetrzne elewacji, czy obejmuje murlate i czy styka sie z ociepleniem miedzy krokwiami.

ale jak to zrobic realnie? Sciana jest warstwowa, pustak max 29cm, proznia 12, cegła dziurawka 12 cm. Jak to teraz obejrzec? Wydaje mi sie ze trzeba zrobic odwierty albo wybic fragment muru od srodka i wtedy cos bedzie widac

Murłata zawsze będzie zimniejsza, to samo z okolicami okien połaciowych. Cudów nie ma. Nie da sie tego docieplic jak reszty. Poza tym watpliwe zeby przez murałte uciekalo ci 5C. Raczej masz cienko izolacje w skosach, moze nie do konca docieplone mury. Mnie najbardziej dziwi roznica miedzy dolem a gora. Ty masz ta gore calkiem oddzielona od dolu czy jak?

Moze poprostu masz za male grzejniki na gorze, przeplyw wody w CO zaburzony.

Co do ścian. Raczej musisz wybic dziure zeby sprawdzic i to w kilku miejscach albo nawiercic do malej kamerki. Kominiarze czesto takie kamery maja.

Jesli masz tam pustke to mozna uzupelnic wtryskujac tam ocieplenie przez te dziury. Nie wiem jak ten specyfik sie nazywa ale wiem ze jest cos takiego.

Dom nie jest podzielony, grzejniki pracuja normalnie. Tam wyraznie ucieka ciepło.

Z ociepleniem byla wczesniej afera, bo wkipa nie ociepliła wczesniej wokół okien (!!!) , co zauwazylem dosc szybko i musieli zrywac. Ale z tego powoidu nie mam zaufania i jesli zostawili nieocieploną murłate albo duzo mostków, to wtedy moze byc taka strata. Tez sie nie chce wirzyc ale roznice dochodza do 5 st!

Piec sie wlacza co jakis czas, sterowanie jest na dole. Doł trzyma jak termos, na gorze szybko spada. Gdy dotykam ręką okolic murłaty to az boli z zimna. Wszedzie indziej jest normalnie. Musze cos z tym zrobic

masz podbitke? odslon fragment zobacz jak wyglada ocieplenie na murlacie, zawsze mozesz ta okolice docieplic z zewnatrz.

5 st. cel. to duza roznica patrzac z zewnatrz na dach, mozliwe, ze izolacja miedzy krokwiami zaczyna sie nad murlata.

tam akurat podbitki nie ma. Nie ma jak tam zagladac. Skala strat ciepła wskazuje ze okolice murłaty moga w ogole nie byc ocieplone. Pamietam ze widzialem ocieplenie połaci miedzy krokwiami itd i bylo ok. stosowana była wełna rozprezeniowa Gulfiber, wtedy chyba najlepsza. NIe wiem, ostatecznie pomniejsze pokoj i dam 5 cm styropianu na ta cała scianę. Bo nie wyobrazam sobie odkrywania muru a wdmuchiwanie otworami styropianu jak niczego sie nie widzi tez dyskusyjne,....

by usunac ten mostek trzeba polaczyc ocieplenie w krokwiach z zewnetrznym ociepleniem na elewacji lub ocieplenie miedzy na krowkwiach z ociepleniem scianki kolankowej od wewnatrz min na 50cm od styku ocieplen.

ocieplenie scian jest w warstwie miedzy pustakiem a cegła (wełna). czyli chyba pozostaje ratowac sie styropianem od srodka. Nie widze szans na robienie odkrywek.

he no tak murlata "lezy" na czeci ocieplenia w murze i oddziela je od tego w poszyciu. szkoda, ze wykonawca sie nie postaral :/

raczej nie, lezy na pierwszej warstwie muru, czyli na pustaku. Pamietam ze były wypuszczne sruby mocujące. Takiego numeru nie podejrzewam. raczej braku polaczenia ocieplenia z połaci i sciany albo niechlujnie zrobionego. A tak tego pilnowałem, ekipa była pozatym OK, ale wtedy gdzies wyjezdzałem a oni mieli problemy alkoholowe z tego co sobie przypominam....

skoro chcesz robic balagan od srodka na sciance kolankowej to, moze zerwij tynk z polaczenia sciana skos, odklej delikatnie paroizolacje, uzupelnij ocieplenie i napraw polaczenie.

co do alkoholizowania i problemow to, robia tak tylko przebierancy.

Moze masz rację. na skosie jest oczywiscie regips. tez wielka demolka.

Co do alkoholizowania, mam przypuszczenie ze byl jakis konflikt niektorych fachowcow z szefem i moze cos zrobili złosliwie. Bo nie chce mi sie wierzyc ze mogli zapomniec o ociepleniu wszystkich okien polaciowych!! a tak było. co więcej - lezac na kanapie w tym zimnym pokoju zona zawołała kiedys ze widzi niebo przez dach! Oczywiscie wysmiałem ja ze to niemozliwe absolutnie, ze tam tyle warstw itd. No ale to była prawda! przez malenką szparę w narozniku przy scianie szczytowej widac bylo niebo!!!

POtem ekipa wrocila w innym składzie i poprawiała, okna na pewno zrobili ale co do wiencow i murłat to mam niemal pewnosc ze jest tragicznie....

To tez przestroga, zeby NIGDY nie pozwolic na zakrycie połaci zanim sami nie sprawdzimy wszystkiego, czy nie ma zadnej nieszczelnosci!

czekam po Nowm roku na zaprzyjazniona ekipe ktora znam ale nie wiem co wymysla. Jestem pewien ze po ociepleniu piec bedzie sie właczal przy dzisiajszej temp max na godz dziennie. Musze to naprawic

czesc pionowa to mur! pierwsza warstwa od srodka to MAX 29cm. Na niej powinien byc wieniec i nad nim murłata. byc moze nad wiencem jets domurowka z dziurawki, nie wiem. W kazdym razie dach jest taki ze pochylenie (regips) zaczyna sie tuz nad murłata. Nie pomyslalem o folii przyznaje.... :evil:

Zanim zaczniesz sprawdzać jakość ocieplenia murłaty przeanalizuj czy właściwie dobrane są grzejniki na poddaszu. Zauważ, że w piwnicy i na parterze ciepło ulatnia się tylko przez ściany zewnętrzne. Na poddaszu dochodzi do tego znaczna połać dachu. Mimo że jest on właściwie ocieplony to i tak jakieś ciepło tamtędy ucieka. A strumień ciepła zależy od wsp. K x różnica temperatur x powierzchnia. Może Ci wyjść że poddasze wymaga większych grzejników.

Jeśli chodzi o szybsze wyziębianie się poddasza to także związane jest to z materiałami akumulującymi ciepło. Na poddaszu tymi powierzchniami są jedynie podłoga i ściany kolankowe (wełna nie akumuluje) podczas gdy niżej znacznie większe powierzchnie ścian, podłogi i stropu.

Jeśli chcesz sprawdzić czy rzeczywiście chodzi o ucieczkę ciepła w okolicach murłat to proponuję dla sprawdzenia osłonić na próbę ściany w tych miejscach kocami, kołdrami itp aby zobaczyć co się stanie. Ta próba coś Ci powie a nie zdemolujesz ścian.

NO wiesz.

1. Po to wziałem kamerę. Ona wskazała ze w tym miejscu na scianie jest roznica do 2 st ale jest!

2. Wystarczy przytknąć dłonią w tych okolicach (murłaty) do muru i wyraznie jest zimniej.

3. Straciłem zaufanie do wykonania ocieplenia

4. to szeregowka, wiec sasiednie sciany sa grzane i wiem ze sasiedzi nie maja tego problemu, nie w tej skali przynajmniej!

NO wiesz.

1. Po to wziałem kamerę. Ona wskazała ze w tym miejscu na scianie jest roznica do 2 st ale jest!

2. Wystarczy przytknąć dłonią w tych okolicach (murłaty) do muru i wyraznie jest zimniej.

3. Straciłem zaufanie do wykonania ocieplenia

4. to szeregowka, wiec sasiednie sciany sa grzane i wiem ze sasiedzi nie maja tego problemu, nie w tej skali przynajmniej!

Henryk51 ma rację. Sprawdź moc grzejników i ich temperaturę. Może zasilanie jest o zbyt niskiej temperaturze. Powierzchnia murłaty i różnica temperatur powierzchni o 2 stopnie to zbyt mało żeby w pokojach było tak zimno. Może ocieplony masz dach a nie strop nad poddaszem i ciepło jest zużywane na bezproduktywne ogrzewanie poddasza nieużytkowego. Tego kamera termowizyjna nie pokaże, chyba że masz tam wyłaz dachowy albo jakieś okno..

Poza tym kazdy ma zimniejsza murłate. Wiekszosc ludzi ma sciany 2 warstwowe, a przy nich nie da sie tak docieplic murlaty, jak reszty. U mnie jest tlyko ok. 10cm welny miedzy mutlata a blacha, moze mniej. 2C na Murlacie to i ja pewnie mam, a nie wspomne jak zimne sa okolice okien polaciowych (2 takie). Mimo to temp u mnie miedzy gora a dolem waha sie w granicach ok.2C.

Z murami w ostatecznosci...

Ja w razie czego bym nawiercal i tam uszczelnial.

zrobilem 2 odwierty na wysokosci murłaty, ale nie ma zadnej prozni. jest otwor, z ktorego wynika ze od srodka nie ma zadnego ocieplenia murłaty. Niby nie musi byc, moze byc od zewnatrz, ale pewnie tez nie ma. Caly pas wysokosci ok 30cm pod połacią jest wyraznie zimny. Nie ma wilgosci wiec pozostaje nakleic 5 cm pas tam gdzie zimno. Podejrzewam ze na wieniec naklepili pasek 1-2 cm styropianiu a na zewnatrz murłaty pwenie nic albo miejscami nic, na to samo wychodzi.