bladyy78 27.12.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Ostatnio troszkę się pomęczyłem i wyrysowałem taki projekt. Jako że nie jestem fachowcem więc projekt może zawierać jakieś błędy których ja nie wyłapałem. Ogólną zasada jaka się kierowałem to ochrona w tym wypadku kominka przed powrotem zimnej wody przez zastosowanie zaworu termostatycznego ESBE TV60( zawór ten posiada termostat który się otwiera lub przymyka pod wpływem temp.). Do momenty kiedy woda w kominku nie osiągnie 60*C na powrocie zawór jest zamknięty i nie dopuszcza wody z dużego obiegu, tym samy obieg będzie tylko w samym kominku jak kominek osiągnie odpowiednia temperaturę dopiero powoli otwiera się na resztę układu. Obawiam się tylko czy ten zawór będzie działał grawitacyjnie. Tzn. w instrukcji tego zaworu jest zamontowana pompa pomiędzy tym zaworem a piecem. Ja jednak chciałbym z niej zrezygnować. A oto moje wypociny http://img525.imageshack.us/img525/8714/instalacja2eo9.jpg http://img525.imageshack.us/img525/instalacja2eo9.jpg/1/w605.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 27.12.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Piec na paliwo stałe nie wolno montować bez naczynia przelewowego . Ma pracować w systemie otwartym . Reszta instalacji w systemie zamkniętym . Czytaj na forum o instalacjach ,a wszystko pojmiesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 27.12.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Ups Naczynie widzę Zaplanowałeś . Aby spiąć dwa obwody stosuje się wymiennik ciepła , który montuje się w obwodzie pompy tej co ją Pominołeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 27.12.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Pompa do podłogówki ma być przed rozdzielaczem zasilającym , a nie rozdzielaczami w ten sposób Mijasz pętle grzewcze . Piszę na gorąco jak coś znajdę to ... Radzę zastosować jakiś schemat gotowy . Ale tak można też dojść do celu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 27.12.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Niestety wg. mnie za dużo poprawek . Ja mam zamiar zrobić inaczej ( jestem na podobnym etapie tylko po rozmowie z inż. ciepłownictwa ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.12.2008 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Akurat pompa od podłogówki jest dobrze wpięta bo to gotowy mieszacz coś takiego jak to http://img367.imageshack.us/img367/8613/rozdzilaczzzzzzzzap6.jpg http://img367.imageshack.us/img367/rozdzilaczzzzzzzzap6.jpg/1/w800.png Tak samo wymiennik ciepła jest zbędny nie łącze dwóch układów w tym schemacie . Wymiennik potrzebny jest jak się łączy piec gazowy z piecem na paliwo stałe, lub gdy chcemy mieć układ zamknięty na kaloryferach a otwarty na piecu. Proszę o dalsze propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 27.12.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Kolega dobrze zauważył to jest mieszacz , a co w tym układzie jest źródłem ciśnienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.12.2008 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Kolego pompa na mieszaczu zasysa ogrzaną wodę ( oczywiście do tych pomp będą jeszcze sterowniki które będą je załączały i wyłączały) i zasila tą podłogówkę. Pompy można stosować na zasilaniu i na powrocie to nie ma akurat żadnego znaczenia. Mieszacz ten to jest układ mieszając pompowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts