Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co najpierw - p?ytki czy wanna?

andrzej K.

Recommended Posts

Zabieram się za łazienkę i zastanawiam sie, czy najpierw zrobić "błysk" i położyć płytki na podłogę i całe ściany, a później "dołączyć" wannę, czy odwrotnie - postawić wannę i położyć płytki. W tym drugim układzie płytki na ścianie, do której przylega wanna, dochodziłyby do wanny, a w ukł. pierwszym wanna do płytek.

Czy zrobienie obudowy z bloczków BK jest OK - bardzo chłonny przecież.

Pytam trochę z ciekawości, czy to popularne rozwiązanie. Sam kupiłem wannę Duravitu - ma nóżki na których stawia się wannę - ale chyba nie mocuj nóg na stałe do podłoża oraz 3 ankry do przymocowania do ściany - listwy metalowe przykręcane do ściany - od góry wsuwa się w szczelinę pomiędzy nimi a ścianą krawędź wanny...

Sam się trochę zastanawiam jak tę wannę z innych stron unieruchomić - bo nie mam zamiaru obudowywać jej glazurą, tylko drewnem...

Hmm... a potem zamierzacie układać płytki na ścianie stojąc w wanie?

Kazde kłądzenie zaczyna się od dobrego rozplanowania płytek - ich układu i poziomu. Tak więc ułozyc trzeba najpierw płytki do wysokości wanny- jeden poziom przed jej początkiem a następnie ja zamocować. do ściany uchwytami lub dać poziomującą listwe na której się ją wkleja. Podłoga na końcu. Tak zawsze montuję. :)

Pozdrawiam

Hmm... a potem zamierzacie układać płytki na ścianie stojąc w wanie?

A co w tym zlego? Wanna jest oryginalnie opakowana w folie, nic jej sie nie stanie.

Latwiej uszczelnic polaczenia, gdy wanna juz na pewno nie bedzie sie ruszac.

Z tym rozplanowaniem to oczywiscie racja, ale znowu: latwiej rozplanowac, jak juz wanna jest na swoim miejscu. W koncu nie wiadomo z gory co do milimetra jak stanie, niestety.

Jednoczesnie dodam że kładąc płytki na scianie przed wanną nie istnieje żaden problem z ustaleniem dokładnie połozenia poziomu i styku wanna-płytka.

Pozdrawiam.

Powiem krotko: guzik prawda!. Zawsze miniesz sie "o wlos murarza", czyli o pare milimetrow. No i powtarzam: po co utrudniac sobie zycie?

Jednoczesnie dodam że kładąc płytki na scianie przed wanną nie istnieje żaden problem z ustaleniem dokładnie połozenia poziomu i styku wanna-płytka.

Pozdrawiam.

Powiem krotko: guzik prawda!. Zawsze miniesz sie "o wlos murarza", czyli o pare milimetrow. No i powtarzam: po co utrudniac sobie zycie?

Szanowny kolego opisałem montaż jaki wykonują profesjonaliści a do takich... nieskromnie sie zaliczam. Stojący w wannie kafelkaż to dobry pomysł do Usterki w TVN- już sama myśl o takim fachowcu jest żałosna.

Jeszcze raz to powtórzę - montuje się płytki w miejscu nad wanną zostawiając jeden rząd przed jej początkiem od góry pusty ,montuje wanne i uzupełnia przycinając płytki na styk do brzego wanny. Wiele poradników dla glazurników tak to opisuje. Mam nadzieje że teraz dobrze to zrozumiałeś :-)

Oczywiście kazdy ma własne doświadczenia.

Pozdrawiam :-)

Jeszcze raz to powtórzę - montuje się płytki w miejscu nad wanną zostawiając jeden rząd przed jej początkiem od góry pusty

Pozdrawiam :-)

No, tak to zgoda. A juz myslalem, ze chcesz dopasowywac wanne do polozonych plytek. A to niemozliwe. Nie ma prostych scian, nie ma poziomych posadzek (chyba ze przez przypadek).

• 2 weeks później...

może się trochę powymądrzam ale tak naprawde zależy to od rodzaju wanny i od aranżacji wnętrz

1 nie każda wannę można zabudowywac - wanna z hydromasażem

2 przy wannach zabudowanych na stałe zawsze proponuje wybierać opcje wanny "wpuszczanej" w przygotowane siedlisko dla niej mozna to wykonac w końcowym procesie

3 osobiscie polecam układanie płytek na wysoki połysk pod i za wanną - zostawiamy sobie mozliwość wymiany wanny bez remontu całej łazienki

4 jeśli juz uparliście sie zabudowac wanne na stałe pametajcie ża kiedys w przyszłości trzeba będzie wyczyścic syfon lub co gorsza wymienisć wężyki lub baterię

5 folia która osłonięta wanna nie uratuje jej przed niechlujami jesli tacy wam sie trafią

• 5 years później...

całkowicie się zgadzam że nie dopuszczalne jest aby fachowiec stał w wannie i kład płytki . z mojego doświadczenia zawsze zakjładam płyki w całej łazience a następnie dokładam do wanny

i oczywiści trzeba pamiętać o tym by wcześniej sprawdzić czy w rogu w który chcemy postawić wanne jest tam kont 90 stopni ,bo jeżeli nie ma to pużniej możemy mieć problemy z ustawieniem wannyn

sam widziałem taki przypadek że koleś założył płytki nie sprawdzając konta i po przystawieniu wanny na długości 1.30 m odchodziła jednym końcem 3 cm.

ale tak spieprzyć robotę to naprawdę trzeba tak umieć :lol: :lol:

A to niemozliwe. Nie ma prostych scian, nie ma poziomych posadzek (chyba ze przez przypadek).
- po to bierzesz fachowca, żeby po jego wizycie łazienka miała proste ściany , kąty i płaszczyzny .. dla mnie osobiście , "wejście " glazurą "na wannę" to obciach dla fachowca ... no chyba , że na wyraźne życzenie klienta ...