iwett27 27.12.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 zastanawiamy sie nad ogrzewaniem propan-butanem. gaz ziemny bedzie u nas za jakies 2 lata, wiec taka opcja wydaje sie najlepsza, tylko jaka firme wybrac??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 27.12.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Propan-butan oferował tylko Orlengaz... Ale może coś się zmieniło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 27.12.2008 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 To zadam inaczej pytanie: chodzi mi o gaz w butlach naziemnych badz podziemnych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 27.12.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Jesli chcesz mieć propan-butan to tylko butla podziemna wchodzi w rachubę i wg mojej wiedzy oferuje ten rodzaj gazu tylko Orlengaz... Wg mnie kiedyś się opłacało, gdy cena propanu-butanu była duzo niższa niż propanu technicznego... Teraz ceny się zrównały...Jesli chodzi o propan to ciężko coś sugerować, bo firmy ciagle zmieniają warunki oferujac rozmaite promocje, poza tym zawsze można duzo wynegocjować z przedstawicielem firmy... Część firm oferuje tzw. usługe telemetrii tj. rozliczaniew wg. wksazań zuzycia w m. sz., a część każe płacić sobie za dostarczony gaz, przy czym minimalna ilość to 1000 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 28.12.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Policz czy prądem nie wyjdzie taniej niż tym gazem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 28.12.2008 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 No własnie i tu mamy dylemat: prąd czy gaz??? Gaz ziemny bedzie za trzy lata wiec w sumie juz byłaby instalacja zrobiona, pradu sie obawiam bo w koncu wszystko na prad...a jeszcze podłogówke mam na calym parterze...sama juz nie wiem. Sasiedzi dookola powstawiali w wiekszosci te butle, jakos nie mam szczescie ich spotkac i spytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 butla jest drozsza niz prąd w II taryfie i porównywalna z I taryfą. Jak do tego doliczysz koszt wykonania instalacji pod butlę, odbiorów, kopania rowków pod gazociąg etc to gra nie warta świeczki. Gaz z butli jest chyba najgorszym sposobem ogzrewania domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 28.12.2008 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 To podpowiedzcie mi prosze jak ogrzac dom, wode pradem? Przy kazdym kranie bede musiala montowac ogrzewacze przeplywowe, a w kotłowni wstawiac olbrzymia butle z woda?? A co z podłogówka?? Nie mam zielonego pojecia na czym takie ogrzewanie polega??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 28.12.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 A co tu sie zastanawiać..?Skoro gaz za 2 lata to jedynie instalacja c.o. wodna, kociołek ma gaz najlepiej kondensacyjny, butla na gaz a za 2 lata przełączenie na gaz ziemny... To fakt, ogrzewanie na gaz płynny jest jednym z najdroższych, ale np. ostatnio gaz płynny potanniał o 15%, a prąd jak drożał tak będzie drożał, tak więc głoszone tu peany jakoby prąd w II taryfie był lepszy niz gaz płynny trzeba traktować z pobłażaniem... Przepytajcuie wszystkich dostawców gazu płynnego o warunki cenowe, a w szczególnosci o: * koszt montażu butli i instalacji wraz z całą papierologią w tym UDT;* koszt dzierżawy butli miesięcznie;* koszt litra gazu;* koszt demontażu instalacji /tak, tak, firmy zyczą sobie niemałe pieniadze za zdeinstalowanie instalacji/, porównajciwe i wybierzcie najtańszą firmę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 28.12.2008 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Dzieki wielkie! Mąz tez podjął decyzje ze gaz z butli. Teraz tylko odpowiedni dostawca i trzeba bedzie jakos sobie radzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 28.12.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 revalidon napisał A co tu sie zastanawiać..? Skoro gaz za 2 lata to jedynie instalacja c.o. wodna, kociołek ma gaz najlepiej kondensacyjny Popieram tak bym zrobił To fakt, ogrzewanie na gaz płynny jest jednym z najdroższych, ale np. ostatnio gaz płynny potanniał o 15%, a prąd jak drożał tak będzie drożał, tak więc głoszone tu peany jakoby prąd w II taryfie był lepszy niz gaz płynny trzeba traktować z pobłażaniem... w tym temacie się nie mogę zgodzić a teraz może coś trzeba doradzić autorowi wątku jeśli gaz za 2 lata, może warto wszystko przygotować pod jego przyłącze a do czasu jego podłączenia elektryczny piec CO + kominek z płaszczem wodnym, jeśli się rozchodzi o ciepła wodę to najtaniej będzie zainstalować bojler elektryczny, zapewne wyjdzie taniej niż przepływowe ogrzewacze wody, które różnie reagują na naszą wodę o niskiej jakości. można jeszcze zastanowić się nad piecem na paliwa stałe ale oczywiście wszystko zależy od tego jaki budynek mamy, jeśli podpiwniczony to nie ma problemu jeśli nie to już gorzej z takim rozwiązaniem. Ja osobiście bym jednak się zastanawiał czy zainwestować w butle z propanem, nawet na 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 28.12.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Ja osobiście bym jednak się zastanawiał czy zainwestować w butle z propanem, nawet na 2 lata. W przypadku Orlengazu oferuja oni dwa tankowania tzw. "promocyjne" tj. po obnizonej cenie /gdzies tak o 25-30% - negocjuje się z przedstawicielem/... Jest to więc jakieś 4500 litrów gazu po niskiej cenie, co pewnie wystarczy na te dwa lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 28.12.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 revalidon napisał W przypadku Orlengazu oferuja oni dwa tankowania tzw. "promocyjne" tj. po obnizonej cenie /gdzies tak o 25-30% - negocjuje się z przedstawicielem/... Jest to więc jakieś 4500 litrów gazu po niskiej cenie, co pewnie wystarczy na te dwa lata... muszę powiedzieć że nie znam wszystkich zależności ale ale na ile trzeba podpisać umowę? jaki jest kosz miesięczny wypożyczenia butli? jaki jest koszt serwisowania zbiornika? trzeba sobie zadać wiele takich i podobnych pytań a wiem że sprzedawcy zawsze mają jakiś kruczek co by to IM się opłacało a o nas to oni raczej nie dbają za bardzo dbają tylko o to jak nas wykiwać ale tak jak pisałem wyżej nie znam dokładnie wszystkich tych obwarowań wiem tylko że jak się wszystko zliczy to wcale nie wychodzi tak mało kasy w skali roku, dlatego nie możemy polegać na tym co nam mówi przedstawiciel jednej czy innej firmy mamy sami przeanalizować wszystkie za i przeciw ale na spokojnie z umową i kalkulatorem w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 28.12.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 muszę powiedzieć że nie znam wszystkich zależności ale ale na ile trzeba podpisać umowę? jaki jest kosz miesięczny wypożyczenia butli? jaki jest koszt serwisowania zbiornika? 1. Umowa na czas nieokreślony, tzn. wypowiadasz kiedy chcesz... 2. 48,80 zł brutto miesięcznie za zbiornik 2700 l 3. Koszt serwisowania, przegladów, badań UDT ponosi własciciel zbiornika nie dzierzawiący... Powyzsze dane sa dla firmy Orlengaz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 28.12.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 revalidon przedstawicielem jesteś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 28.12.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 revalidon przedstawicielem jesteś?? No nie i zaraz to udowodnię !!! Jest mały haczyk w Orlengazie, który zwie się "Koszty demontażu"... Dla mojego przykładu tj. dwuletniego uzytkowania zbiornika z dwoma tankowaniami wynosi on... 3.660,00 zł... Niezłe złodziejstwo, co..??? I o tym zaden przedstawiciel Wam nie powie... Drtobnym maczkiem jest to w umowie napisane, ale bez wyszczególnienia kwoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 28.12.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 a ile montaż kosztuje jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 28.12.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 a ile montaż kosztuje jeśli można wiedzieć? 856 zł dla podziemnego zbiornika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 28.12.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 No to już wiele mamy montaż 856 zł ale jakoś mi się nie chce wierzyć aby to były wszystkie wydatki związane z montażem, jakoś tak nie za wiele jak na mój gust ale może i tak jest demontaż 3660 razem 4516 dzieląc to przez 24 miesiące mamy 188.20 zł miesięcznie+48.80 zł opłata stała miesięczna to już jest 237 zł miesięcznie no i jeszcze trzeb doliczyć jakieś zużycie tego gazu + oczywiście energia elektryczna na utrzymanie wszystkich urządzeń w ruchu i już mamy jakie takie rozeznanie. Nie wiem czy nie taniej wyjdzie grzać elektrycznym piecem CO ale taką decyzję każdy podejmuje samodzielnie nikt nas nie wyręczy za nas w tym temacie Powodzonka życzę w rozwiązywaniu budowlanych dylematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwett27 28.12.2008 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 No to teraz daliscie mi zagwózdke:( No nic pozostaje mi podzwonienie po róznych firmach i posłuchanie co maja do zaoferowania. Co do kominka z płaszczem nie ejstem przekonana, jestesmy rodzina ktorej czesto w domu nie ma wiec byłoby pewnie problemem ciągłe palenie w takim kominku. Kotłownie mam mała ok m2 wiec musze tez brac pod uwage miejsce na zbiornik z woda przy ogrzewaniu elektrycznym...eh sa plusy i minus jak to w zyciu bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts