arcadiusz 28.12.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam, zastanawiam się na kotłem DAKON DOR32D 28 kW, jego bracia Dakon Dor=Buderus Logano s111=Junkers Supraclass S. Dor 32D 28KW to ponoć bardziej przystosowana wersja dla drewna 30-35% wilgotnościZnamionowa moc cieplna: 28 kWOrientacyjna powierzchnia: 270 m2Sprawność: 75-82 %Gwarancja: 2 lataWkłady szamotowe, sznury uszczelniające, izolacja oraz ruszt wiszący i ruchomy nie podlegają gwarancji.Paliwo: drewnoPaliwo zastępcze: wszystkie paliwa stałeDo niego można jeszcze dokupić wężownice schładzającą, zależy mi na kotle w którym będę spalał oprócz drewna i węgla, różnego rodzaju śmieci papierowe, dom znajduje się praktycznie w lesie który również stanowi moją własność i aż prosi się aby go wyczyścić z połamanych drzew i gałęzi, poza tym mam dostęp do odpadów poprodukcyjnych z tartaku. Zastanawiałem się na Fex Plus jednak słyszałem, że długo trzeba czekać na kocioł. Moja powierzchnia podłóg w domu z poddaszem użytkowym to 180m2 + podgrzewany garaż i pomieszczenie nad garażem 85m2 co daje w sumie 260m2. Jednak mam obawy co do komina 8m wysokości, przekrój 16cm - systemowy firmy Tona nie wiem czy ciąg będzie wystarczający bo producent wskazuje na:Doporučené výsky komína pro kotel DOR 32D : min. 9 m při průměru průduchu 200 mm min. 12 m při průřezu průduchu 150 x 150 mm min. 8 m při průřezu průduchu 200 x 200 mm Chyba, że zastosowanie czopuch hybrydowego rozwiązałoby ten problem.Jeszcze pytanie do lukol-bis, jaka minimalny okres załadunkowy i maksymalny okres załadunkowy i czym wtedy palisz. w swoim Junkersie?? Najtańszą ofertę znalazłem na stronie http://www.fuego.pl/1905_DAKON_DOR32D_28_kW.html, no i okres oczekiwania do 7dni, przesyłka gratis!http://www.fuego.pl/photo/dakon_dor32d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 28.12.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Ładny ten piec a co to znaczy, że ma sprawność 75-82% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 28.12.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 W moim piecyku palę zasdniczo brykietm (bo właściwie czym innym ja moge palić?) i częsciowo drewnem z mojego "lasu".Na pewno jest istotna wilgotność stosowanego paliwa. Od razu widać spadek mocy przy zastosowaniu bardziej wilgotnego paliwa. Bardzo istotny jest odpowiedni ciąg kominowy. W zasdzie dolne spalanie jest jakby wbrew prawom fizyki, bo zmusza się ogień do palenia na bok, kiedy wszelkie zasady fizyki nakazują mu do góry i właśnie do tego jest potrzebny właściwy ciąg, żeby przekonać ogień do zmiany przyzwyczajeń. Okres palenia na jedym załadunku zależy od mocy, jaką chcemy odbierać z kociołka. Przy maksymalnej mocy wystarcza na ca 6 godzin, przy mniejszych do 12.Jak w każdym urządzeniu grzewczym niezdrowe jest spalanie przy niedoborze tlenu.Generalnie jestem zadowolony. Znacznie obniżyłem koszty w stosunku do gazu ziemnego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 28.12.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam arcadiusz Masz identyczne typy jak ja: - najpierw miał być Fex, a potem z powodu trudności w produkcji Dakon Dor 32D na topie jest ...planowany zakup 2009 Prostota, prostota, prostota....jest piękna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniu-03 28.12.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam, kociol na drewno o takich parametrach jak piszesz i pojemnossci komory zaladowczej, jak podaje producent nieco ponad 60 litrow to "malenstwo" do ogrzania 260 metrow kwadratowych. Ten lad czesto powielany przy pierwszym zakupie kotlow na drewno przez niedowsiadczonych uzytkownikow. Pomysl o kotle, w ktym mialbys do dyspozycji komore conajmniej 120-150 litrow. MOc nie jest powninna byc tutaj glownym wyznacznikiem. Zbyniu Witam arcadiusz Masz identyczne typy jak ja: - najpierw miał być Fex, a potem z powodu trudności w produkcji Dakon Dor 32D na topie jest ...planowany zakup 2009 Prostota, prostota, prostota....jest piękna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 28.12.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 no mie też tak się wydawało.Im większa komora załadowcza tym rzadziej zaglądasz do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala_lenka 29.12.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 No właśnie ta komora załadowawcza...Szukając Fex-a znalazłam jeszcze Irlecha. Tam w kotle 20kw komora ma 90l, a to 2xwięcej niż w Dakonie 20kw (tym bez literki D). Ja obawiam się, że dla mnie tenDAKON DOR32D 28 kW jest za duży bo mam do ogrzania zaledwie 140m...Tu jest link do Irleha ( to ponoć patent zerznięty z Fexa)http://www.kotly.irleh.com.pl/kotly_dzialanie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raafi99 29.12.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ten Irlech jest interesujący, ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi kotłami. Nie mogę znaleść tez żednej orientacyjnej ceny przy kotle 20 kw.pozdr RAFAŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala_lenka 29.12.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ja właśnie tam dzwoniłam. 20kw 5tys. z groszami ale pan marketingowiec usilnie namawiał mnie na 30kw(drożej o 700 zł). Argumentował to ekonomią spalania i wielkością komory - w 30kw- 140l. (30kw do domku140m ??) Tylko nie wiem czy ten Irlech jest wart tej różnicy 2tys w cenie w porównaniu z Dakonem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raafi99 29.12.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 No właśnie to jest pytanie. Przy utrzymywaniu zalecanej wysokiej temperatury na kotle to ten większy piec będzie grzał chyba troche za bardzo - przy mrozach, a co gdy na zewnątrz będzi 0-5 stopni, bez palenia zimno a jak zapali to ukrop. Moim zdaniem piec trochę mniejszy, przy mrozach palić na maxa i tyle, ewentualnie dorzucić szufelkę węgla i to poniesie temperaturę. To moje przemyślenia i doświadczenie palenia jeszcze u rodziców w zwykłym piecu drewno-węglowym przy domu prl-owska kostka nieocieplonym z oknami z tzw. pagietu czy jakoś tak. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 29.12.2008 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Zastanawiam się na żywotnością takiego kotła Dakon, Irlech+ czy Fex Plus, słyszałem, że kotły powinno się tak dobrać żeby paliło się w nich z dużą mocą gdyż przy niskich temperaturach szybko szlak trafia kocioł, a nadwyżkę energi cieplnej oddawać w zbiornik akumulacyjny, rozmawiałem z jednym sprzedawcą, który jest wielkim entuzjastą zbiorników akumulacyjnych i to są bajki z tym, że w kotle na drewno można palić kilka godzin(6-8h) nie mówiąc o kilkunastu godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 29.12.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Irlech wykonywał kociołki 30kw dla Ferrum. Potem wziął sobie pomysł, przemalował kociołek i sprzedaje jako swoje. Co do Dakona - popytaj użytkowników na forum o Buderusa Logano 111, DOR czy też Junkersa Supraclass. To wszystko jedno i to samo - tylko radzę od razu wymienić regulator ciągu z Regulusa na Honeywella. PS - model D od zwykłego rózni kształt komory załadowczej oraz klapka powietrza ( w D jest również u góry). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 29.12.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 polecam kotły ,,viadrus" (cały z żeliwa).Są przystosowane do drewna i do koksu.Osobiście opalam nim dom ok 300m i daje rade.Pale głównie drewnem,co 6 godzin załadunek,temperatura na piecu 70stopni; przy zamkniętym piecu na noc to i na drugi dzień ,,łapie" ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe28 29.12.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witam Też mam dylemat ap ropo kotła i zastanawiam się juz dłuższy czasale chyba zdecyduje sie na ten kocioł z tej firmy właściciel mówiłi mnie zapewniał że nie ma nic lepszego na rynkuzobaczcie http://www.piectrot.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 29.12.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 No i już wiem -sprawność kotła jest miarą strat, które powstają podczas przetwarzania energii chemicznej zawartej w paliwie na energię cieplną.Myślę,że sprawność tego kotła jest zbyt niska. Uwzględniając fakt jej zawyżenia przez producenta oraz fakt,że nie będziesz w stanie stosować materiał o stopniu zawilgocenia zalecanym przez producenta sprawność tego kotła może spaść do 60 % lub niżej . p.s. Na stronie http://www.budujemydom.pl/abc/244/ znalazłam informację :" Podstawowym parametrem, który należy brać pod uwagę przy wyborze kotła jest jego sprawność energetyczna. W obecnie dostępnych kotłach renomowanych producentów waha się ona w granicach 92-95% (kotły o tradycyjnej budowie, w których temperatura odprowadzanych spalin przekracza 160°C), ale też przekracza 100% (w kotłach kondensacyjnych)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 30.12.2008 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 znalazlem jeszcze inny ciekawy kociołek Primas szwajcarskiej firmy HEITZMANNpodaje linki:http://www.paliwadrzewne.pl/index.php?modul=9&pid=69oraz do strony producenta http://www.heitzmann.pl/produkty.htmhttp://www.paliwadrzewne.pl/uploads/obrazki/m_kessel_3.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe28 30.12.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Wszystko fajnie ale trzeba uważać żeby nam sie podłoganie zawaliła750kg to waga tego pieca i ja bym sie tu obawiał tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniu-03 30.12.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Oto Mercedes: cena 15 pln ? Pozdr Zbyniu znalazlem jeszcze inny ciekawy kociołek Primas szwajcarskiej firmy HEITZMANN podaje linki: http://www.paliwadrzewne.pl/index.php?modul=9&pid=69 oraz do strony producenta http://www.heitzmann.pl/produkty.htm http://www.paliwadrzewne.pl/uploads/obrazki/m_kessel_3.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniu-03 30.12.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Tak palilem przez ok 20 lat od pocztku lat 80, a to nie jest na dzisiejsze czasy. Palenie opalem stalym jak drewno czy wegiel w okresie przejsciowym przy tak malej pojemnosci wodnej instalacji jak obecnie uwazam za czyste szalenstwo: -brak komfortu cieplnego- ukrop w domu - zwiekszone zucie opalu. - szwlencze skoki temperatur - niebezpieczensto zagotowana wody - w przypadku drewna bardzo szybkie niszczenie korpusu kotla. - koniecznosc czestsszej obslugi. Prymitywne uklady z kotlem na drewno w roli glownej juz od lat szesdziesiatych przeszly do lamusa w calej Europie zach. Z wlasnego doswiadczenia i 8-letniej praktyki jako UŻYTKOWNIKA kotlowni opalanej drewnem z akumulacja ciepla a takze podobnych doswiadczen kilku moich znajomych moge tylko powtorzyc to, co juz wyzej napisalem, ze instalacja kotla na drewno bez koniecznego osprzetu z buforem chocby mniejszym zupelnie mija sie z celem. Dziwi fakt checi oszczednosci na czyms, co daje prawdziwy komfort uzytkowania tego typu instalacji i co wazniejsze komfort cieplny nie gorszy jak przy kotlach gazowych, w pelni programowalny unikajac przy tym powyzszych problemow. Wina chyba jednak, jak mi sie wydaje tkwi w projektach domow, ktore zgodnie z panujaca chyba moda nie przewiduja uniezaleznienie sie od gazu i kotlownie sa mikroskopijnej wielkosci, sasioadujac przy tym z kuchnia, bo i takie cuda sie zdarzaja. Wsrod marketigowcow od kotlow u naszych poldudniowych sasiadow zdaje sie panowac troche inne przekonanie, co i ja usluszalem, kupujac tam niektore aksesoria: najpierw musi byc drozej, zeby pozniej bylo tanio i przyjemnie. I takich decyzji zycze wszystkim zaintreresowanym ww kotlami w Nowym Roku ! Pozdrawiam Zbyniu od 2004 r w konfiguracji: Atmos DC32S, 3x750 l + 120 l cwu /hydroterma+wezownica/, zawor ESBE 32/60C, 3xsilowniki/zawory 3d Mutmeccanica Sterowniki: Compit R322+R315T2, tylko pogodowka ca. 50 m podlogowki, kaloryfery: ca. 120 m parter+poddasze temp wody constans 25C Podlogowka +10C zewn./27C, 0C/30C, -10/34C, -20/38C Kaloryfery +10C zewn./30C, 0C/36C, -10C/40C, -20C/46C Podkladanie: temp. zewn. 5-10C; 1x3-4 dni, 0-5C; 1,5x2 dni, 0- -15C; 1x1 Opal: grab+brzoza/ 2-letnie sezonowanie Mur: max+12 cm styropian No właśnie to jest pytanie. Przy utrzymywaniu zalecanej wysokiej temperatury na kotle to ten większy piec będzie grzał chyba troche za bardzo - przy mrozach, a co gdy na zewnątrz będzi 0-5 stopni, bez palenia zimno a jak zapali to ukrop mnie marketingowiec tłumaczył, że jak dom dobrze ocieplony a dużą akumulacją ciepła to domek zanim ostygnie musi minąć 24h, tak więc gdy temperatury plusowe to ładuje się piec tylko do 1/3 tak żeby wygasł już po 6h, jak ujemne to ładuje się piec do pełna i wtedy pali się przez 24h, w obydwu przypadkach rozpala się raz na dobę a mocą pieca steruje się ilością załadowanego węgla, im cieplej tym mniej w jednym załadunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 30.12.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 zbyniu-03 czy możesz podać jakie są roczne koszty ogrzewania Twego domu ? arcadiusz ciężar i cena tego kotła jest jak dla mnie nie do przyjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts